Jump to content

Photo

Giant Vs Merida

15 replies to this topic

#1 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 05 May 2014 - 18:42

Witam

Na rower zdecydowałem się już ponad dwa tygodnie temu,ale znowu termin dostępności się przesunął tym razem na 22 tydzień roku czyli od 26-ego maja.Z racji tego,że moja cierpliwość ponownie została wystawiona na próbę zacząłem rozglądać się za innymi opcjami.Dodam że problem jest z rozmiarem M w Giancie a dokładnie ten rozmiar jest dla mnie przeznaczony.Mam ogromną prośbę, bo gryzę się z myślami czekać kolejne ponad 3 tygodnie (a dalej nie wiadomo czy na 100% będzie dostępny) na Gianta czy brać Meridę. Różnica między rowerami to dokładnie 300 zł w moim wypadku,dokładnie o tyle taniej wyjdzie mnie Giant, nie jest to kwota duża i spokojnie mogę dopłacić.Od początku chciałem Gianta i to on mi się najbardziej podobał,ale może znający się na temacie doradzą mi czy Merida nie była by lepszym wyborem.Jest ona dostępna bardzo szybko,ale w żadnym wypadku nie o to chodzi,wolę poczekać jeśli tylko uważacie że Giant (o ile w ogóle jest) jest ciekawszy.Wrzucam linki do obu modeli i proszę o poradę co wybrać,jakoś jestem za Giantem ale przyznam,że słabo się znam:

http://www.rowerymer...wer-merida.html

http://www.giant-bic...lr/17750/73860/

Z góry dzięki za pomoc.

Maciek

#2 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 posts
  • SkądKalisz

Posted 05 May 2014 - 19:38

Oba rowery są podobnej klasy więc raczej pozostaje jedynie kwestia gustu, z drugiej strony jeśli masz zamiar zainwestować jakby nie patrzeć dość sporą kwotę a Giant był Twoim faworytem to moim zdaniem warto poczekać a 300zł które Ci zostanie będzie na jakiś szpej ciuch do roweru :) Nie życząc źle, gdyby okazało się że w Meridzie coś nie będzie Ci odpowiadać będziesz wówczas żałował że nie kupiłeś tego co naprawdę Ci się podoba, względy estetyczne w jakimś stopniu również są istotne ;-)   

#3 viego

viego
  • Użytkownik
  • 36 posts
  • SkądChorzów

Posted 05 May 2014 - 19:41

W cenie ok 5 tys. Jest też karbonowy rower z decathlonu. Może warto by było go też rozważyć. Tylko z tego co wiem to tu też są problemy z dostępnością

http://www.decathlon...id_8290154.html

Wysłane z mojego ZP700 przy użyciu Tapatalka

#4 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 05 May 2014 - 19:44

Po głębszym przyjrzeniu się,Giant waży 8,2 kg a Merida 8,9 kg.Różnica dość spora biorąc pod uwagę,że Merida jest droższa.Jestem zwolennikiem teorii,że na wyglądzie się nie jeździ :) Potrzebuję opinii co jest faktycznie lepsze.Na swoim MTB z założonymi oponami szosowymi uwielbiam robić czasówki itd. dlatego chciałbym aby sprzęt był jak na tą klasę szybki.

Rower będzie brany na raty i w grę wchodzą jedynie te dwa modele,Chyba,że ktoś uważa,że w zbliżonej cenie dostanę coś naprawdę lepszego.Używka nie wchodzi w grę.

Maciek

#5 Silesia Skating

Silesia Skating
  • Użytkownik
  • 41 posts

Posted 05 May 2014 - 19:50

Witam,

mam to, polecam

http://rower.com.pl/...l-2.0-cp-20g-28

myślę, że za 4 tysie spokojnie go wyrwiesz, ale jeżeli wolisz wydać piątkę to polecam ultegrę:

http://rower.com.pl/...1.0-race-22g-28

pozdr.

Rafał

#6 michalj

michalj
  • Użytkownik
  • 38 posts

Posted 05 May 2014 - 22:14

Warto bys sie potargowal o cene. Za meride powinni ci dac z 10% upustu. Sam mam 904 kupiona miesiac temu. TCR tez zacna maszyna ale ma chyba geometrie mniej komfortowa niz merida, zalezy kto co lubi. W meridzie jest jest chyba w pelni karbonowy widelec i lepsze piasty firmowe 105. Merida ma support gwintowany a TCR press-fit. Ktory bys nie wybral bedzie jezdzil bardzo podobnie i bardzo dobrze.

#7 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 11 May 2014 - 10:50

Witam

Ostatecznie zdecydowałem się dalej poczekać będzie (o ile będzie) Giant. 26-ego maja będzie wszystko wiadomo,kolejnego przesunięcia już nie zniosę ;) i wtedy pewnie wybiorę co innego.Ma ktoś jakieś doświadczenia jak dokładnie z tym jest ? Czy jeśli jest komunikat,że rower będzie dostępny w 22 tygodniu roku czyli od 26ego maja to z reguły wtedy nie ma problemu,czy dalej nie mogę być pewny w 100% że rower będzie.W sklepie jest wrzucony już w rezerwację.z góry dzięki.

Maciek

#8 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 11 May 2014 - 17:32

Ale tego gianta dorwiesz w intersporcie tylko podzwoń. 

#9 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 11 May 2014 - 17:47

Już zamówiłem go w sklepie w swoim mieście,to będzie na raty więc odpada zamawianie gdzie indziej,bo dodatkowo mam bardzo nisko oprocentowany kredyt.Także muszę go wziąć i czekać,nie będę się teraz wycofywał,wpłaciłem też zaliczkę.

Maciek

#10 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 11 May 2014 - 19:12

Ta tylko w intersporcie masz raty 0%

#11 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 posts

Posted 11 May 2014 - 19:34

A dodatkowo aktualnie jest promocja w której potrajają rabat w karcie stałego klienta, czyli wynosi on min. 15% (co prawda w bonach do tego sklepu, ale zawsze to coś  :) )

#12 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 11 May 2014 - 19:41

Panowie naprawdę rozumiem,ale zaliczki już wycofać nie mogę.Poza tym podobnie jak i u mnie dostępny jest tylko i wyłącznie rozmiar M/L a ja potrzebuję M-kę.Patrzyłem na stronę intersport i nie ma tego rozmiaru.

Ja na rower mam 10% rabatu u siebie.

Prosiłbym wrócić do sedna mojego pytania,jak czekaliście na swoje rowery to były dostępne na czas,czy przeciągało się to ? Zwłaszcza w Giancie ciekawi mnie jak to jest.

Maciek

#13 grzes85

grzes85
  • Użytkownik
  • 316 posts

Posted 11 May 2014 - 22:02

A że patrzałeś to nie znaczy że nie ma. Trzeba na pisać ja tak zrobiłem i wiem gdzie jest mój giant którego nigdzie nie ma :) 

#14 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 posts

Posted 14 May 2014 - 13:32

Alex - napisz jeśli to nie tajemnica ile masz wzrostu.

Wczoraj przymierzałem się do takiego Gianta w rozmiarze L i przy moim wzroście 182 cm wydawał się być ok. 

Niestety nie miałem możliwości skonfrontowania go z M/L.

#15 Alex81

Alex81
  • Użytkownik
  • 88 posts

Posted 14 May 2014 - 18:29

Witam

Mam 175 cm wzrostu.Zamówiłem już rozmiar M,tak jak jest podane w instrukcji Gianta.Już niecałe 2 tygodnie i będę wiedział czy będzie, mam nadzieję,że nie będzie obsuwy.Swoją drogą,nie wiem czy w swoim życiu tak bardzo na coś czekałem ;)

Maciek

#16 drm

drm
  • Użytkownik
  • 359 posts

Posted 14 May 2014 - 18:31

Dzięki. Ja miałem dylemat czy przy wzroście 182 cm M/L nie będzie za mały, ale już koledzy rozwiali moje wątpliwości.

Reply to this topic