Skocz do zawartości

Różnica Pomiędzy Starymi A Nowymi Obręczami

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2014 - 16:46

Składam koła pod szytkę i wciąż zastanawiam się nad zakupami, a dokładniej nad obręczami alu o niskim profilu. Rower będzie delikatnie eksploatowany, zależy mi na maksymalnym obniżeniu wagi kół, jak i całego zestawu. Co stoi mi na przeszkodzie to rodzaj obręczy, ich waga, producent i rok produkcji. Im większa waga, tym wytrzymalsza obręcz (zazwyczaj). Co w przypadku, kiedy mamy do wyboru obręcze o prawie tych samych parametrach, ale różnią się rokiem produkcji (znacznie)?

Za przykład może posłużyć obręcz Ambrosio Crono F20 z tego roku o wadze 370g, 13x21mm i jej dawny poprzednik Ambrosio Formula 20/Crono z lat '80. Obie obręcze mają identyczne parametry, oprócz ilości otworów na szprychy - w tej drugiej do wyboru tylko opcja 36 dziur.

Czytając np. WW ludzie chwalą nowe Crono F20, są to wytrzymałe obręcze do pewnego limitu wagi i nie ma z nimi żadnych problemów, nawet do przełaju (w przeciwieństwie do np. Mavic Reflex o tych samych parametrach i tym samym roku produkcji, które notorycznie pękają!). Z drugiej strony słyszy się, że dawne (lata '80-'90), lekkie obręcze szytkowe o niskim stożku były zakładane przez kolarzy jedynie na jeden wyścig i szły po nim do wyrzucenia, gdyż występowało ryzyko ich pęknięcia i uszkodzenia.

Skąd wynikają te różnice? Nie mam wystarczającej wiedzy technicznej, by to zweryfikować, ale zapewne wyższość nowych obręczy nad starymi wiąże się z coraz lepszymi jakościowo procesami produkcji i wytrzymalszymi stopami aluminium? Kto dokładniej wyjaśni, dlaczego Mavic Reflex jest dużo mniej wytrzymalszy od Ambrosio Crono F20 z tego samego roku, skoro obie obręcze mają te same parametry techniczne?

Warto się pchać w tańsze obręcze z dawnych lat w NOS stanie?

Z góry dzięki za wartościowe posty.

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 06 maj 2014 - 19:21

to masz zagwozdkę... cóż jedni mówia o mocniejszych współczesnych stopach aluminium...

drudzy o lepszej obróbce...  ale z drugiej strony takie alu które poleżało 30 lat podobno się utlenia i utwardza...

pamiętaj, że  przy lekkich obręczach konsensus jest taki: tył 400, przód 350, żadnych dziwnych zaplotów

lepiej 36h i 30g więcej, odwdzięczy sie to trwałością, sztywnością i tym że po prostu nie pęknie od byle czego...

przy lekkich a już na pewno nieoczkowanych obręczach trzeba pamiętać o podkładkach pod nyple, dobry zaplatacz i nie za mocno naciągać... na tył trzeba coś mocniejszego bo kumpel miał koło na obręczy 330g z tyłu i przy mocniejszym depnięciu pod górę (ma 65kg)

koło zlożyło się w ósemkę... prawie nowe dobrze złożone koło

#3 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 06 maj 2014 - 20:44

Crono f20 to jakies 390-395g realnie.  wg wszelkich opinii nowe Crono jest duzo lepsze niz "stare" - wlasnie przez wzrost wagi o te kilkadziesiat gram ( inne alu, mniej cieniowane ). Znajomy ma w przelaju ( gosc 75 kg ) , jego zona ma w przelaju ( 60kg ) - przejezdzili jak na razie cala zime i kola sa jak nowe - nawet nie wymagaly docentrowywania ( zamowili : piasty Record'a, DT Supercomp 3x przod i tyl , nyple mosiezne  ) . Kola wyszly 1520g . Niezbyt "lekko" jak na Crono, ale dosyc lekko jak na przelaj na 32 szprychach i mosieznych nyplach. Naciag P 110kgf, tyl DS 120 kgf. 

Z drugiej strony inny znajomy kupil sobie kola ( na 100% dobrze zrobione, wiem kto robil ) na obreczach Mavic Reflex. Pomijam, ze ma je popekane po 3-4kkm / a wazy 60-65kg ! /  bo to raczej norma niz wyjatek dla tych obreczy, ale gadalem z majstrem i stwierdzil, ze juz na reflexach robil nie bedzie - nie dosc ze 100% reklamacji, to i roboty z nimi od cholery zeby jako nowe sie kupy trzymalo ( powyzej 100kgf kolo "plywa" i jest nie do wycentrowania, a ponizej stki naciag na NDS jest tak slaby, ze sie samo "luzuje"juz po kilkudziesieciu km...  

A z 3ej strony tak badziewnie wykonanych obreczy jak Reflex daawno nie widzialem ( spaw, otwory ) .  Alexrims przy tym to jak obrecz "butikowa" . 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#4 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 06 maj 2014 - 21:52

Czyli moje przypuszczenia były słuszne. Co do wniosków przez Ciebie podanych Petri nt. Crono to by się zgadzało z opiniami ludzi z zagranicznych for. Lecz skoro nowe Crono ważą 390-395g, to wchodzimy w sferę obręczy około 400g i tutaj jest mocny konkurent Velocity Escape - wyższe = sztywniejsze, bardziej aero i mechanicznie wyrobione ściany boczne pod hamulce szczękowe, waga ta sama. Jedyne co, to brak kapslowania, ale nie znalazłem złej opinii na ten czy inny temat związany z tymi obręczami w sieci. W takiej sytuacji nie widzę sensu pchania się w Ambrosio, skoro ważą tyle samo, a są po prostu gorsze od Escape pod wszystkimi względami oprócz pochodzenia i marki, co swoją drogą mnie trochę boli  ;-) Bo wolałbym włoski napis na moich kółkach. Chyba, że jakaś alternatywa dla Ambro i Velo?

#5 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 07 maj 2014 - 06:43

Tak, w 400g masz bardzo dobre Mavic GP4, na przód możesz dać GEL 280...

Crono są tak chwalone bo już nie są takie papierowe jak kiedyć... i widzisz już co powoduje "przytycie" obręczy o 30g,   dostajemy lepszy produkt po prostu :)

ja podpowiem jeszcze: Fiamme, Super Champion Arc En Ciel, Nisi Laser

http://galleryplus.e...1/1000x1000.jpg

#6 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 07 maj 2014 - 10:22

Tylko przypomnę, że składam koła do budżetowego projektu roweru typu fixie, gdzie celem numer jeden jest niska waga (nieco poniżej 6kg spokojnie osiągnę), dwa to jakość, trzy to określona estetyka. Rower ma być maksymalnie zrywny, do jazdy po pagórkowatym terenie z dobrą nawierzchnią i niekiedy po mieście, to też aspekty aerodynamiczne nie są tak istotne. Mam już napęd i ramę, teraz kolej na koła i zostaje czekać na paczkę kompozytu z Chin.

Nie chcę pchać się w obręcze typu NOS jak stare Mavicki, bo j/w są dla mnie wątpliwe i kosztują podobnie (lub więcej) od nowych obręczy, poza tym estetycznie nie będą pasować jako srebrne klasyczki do roweru z elementami karbonu i o nowoczesnym dizajnie :-P

Na koła przeznaczam około 1000zł i wychodzi mi za to coś takiego:

254d96f6cb9be76edb55c8b121be3eb4_pv.jpg

gdzie waga samych kół bez ogumienia i zacisków to okolice 1350g na aluminiowych nyplach (co do nich to rozsądniej chyba zdecydować się na mosiężne). Jakieś propozycje? Dodam, że obręcze muszą być koniecznie czarne.

#7 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 07 maj 2014 - 11:26

hmm a grafitowa/szara anoda pasi? 

dobre obręcze idzie upolować w cenie będącej ułamkiem nowych F20...

na allegro widziałem Wolbery nowki za 100/kpl

#8 Gosc_Bosiur_*

Gosc_Bosiur_*
  • Gość

Napisano 07 maj 2014 - 14:02

Tylko czarne mnie interesują :roll:  Escape'y strasznie mi podeszły, nie wiem czy by nie zamówić na dniach.

#9 smartboy

smartboy
  • Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 16 maj 2014 - 20:36

Niskoprofilowe obręcze pod szytkę są wiotkie ale kiedyś panowała inna filozofia. Dawano mocny zaplot na 32-36 szprych 2.0 i to on dawał sztywność. W sumie jest to zgodne z fizyką. Masa rotująca jest najważniejsza na brzegu koła, dajesz lekką szytkę, potem lekką obręcz a to poniżej już może być cięższe. Ja obręcz niskoprofilową Alesia 920 (420gram) zaplotłem na przód 32x Dt competition, tył dałem champion od strony kasety.

Co do szprych to miałem doświadczenie z następującymi, wszystkie DT: revolution, competition, alpine3, champion i uważam że najlepsze są champion - słuchają się klucza, nie trzeba kosmicznych naciągów żeby koło było sztywne, ja nie czuję różnic w aerodynamice (zawodowcy pewnie czują). 

Na niskim profilu i srebrnych szprychach powstaje piękne koło, nie zauważyłem jako amator różnic w prędkość vs stożek. Następnym razem zrobiłbym wszystko na szprychach 2.0, serio.. są to najlepsze szprychy, ostatnio traktowane po macoszemu w związku z religią tuningu wagowego. 

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 maj 2014 - 21:42

profil 22 mm - 450 g, lub 470 g , Bosiur, nie wiem ile ważysz , ale ,,,wpadnij jak jesteś z Krakowa to ci felgi pokaże, będą sztywniejsze niż niskie profile parunasto mm, do 85 kg 24/28  elegancko sie robi do 75 kg 20/24 . 

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź