Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stery / Łożyska W Sterach

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 09 maj 2014 - 14:23

Witam,

Kupiłem nową ramę z widelcem. Stery chodziły ciężko więc rozebrałem je i od nowa nasmarowałem łożyska. Problem nadal występuje. Dziwnym wydał mi się fakt, że kulki w łożyskach były upakowane obok siebie - bez żadnej koronki (zdjęcia). Rura sterowa ma średnicę 1 cala.

Co zrobić:

1. Czy można kupić same kulki łożysk z koronką, ponownie to nasmarować i złożyć? Czy tego typu łożysk się po prostu nie rozbiera:P?

2. Czy dostanę taki typ łożysk (na rurę 1 cal) w sklepie rowerowym? W internetach szukałem i nie znalazłem(albo nie umiem szukać)

3. Czy muszę kupić całe stery?

PS. Zaznaczam, że do zdjęcia wyczyściłem łożyska - nie zarzucajcie mi, że to dlatego stery chodziły ciężko :P 

xQjXhLY.jpg

naLHrjM.jpg

dkQP5Ha.jpg

#2 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maj 2014 - 21:52

Rura 1cal to stary standard jest dla tego są trudności z dostępnością. Dizsaj jest to 1 i 1/8 cala  :-D .Być może zbyt mocno skręcasz stery i dla tego ścieżko chodzą. :roll:  Jakoś innych pomysłów nie mam.

#3 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 09 maj 2014 - 22:29

Też tak myślę. Rgulacja przede wszystkim finalne skontrowanie sterów nakręcanych, wbrew pozorom nie jest wcale łatwe. Pozdr

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 maj 2014 - 22:30

Nie przesadzajmy z tą słabą dostępnością sterów calowych ;) W skali całego rynku ten standard ma się zadzwiająco dobrze!

@zeropoint - czy praca sterów była po prostu utrudniona (ciężka, ale mimo wszystko płynna), czy skokowa? Czy kulki i bieżnie nie mają przypadkiem wżerów? Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że na zdjęciach widać dość mocno wyjeżdżone bieżnie - to może powodować duży opór, a przede wszystkim skokową pracę i trudności z "wybiciem" kierownicy z położenia, w którym bieżnie i kulki są najbardziej zajechane.

W teorii mógłbyś założyć same wianki (w razie czego wal na priv), ale stery 1-calowe są na tyle tanim elementem, że wg mnie nie warto bawić się w półśrodki, tym bardziej, że bieżnie są zajechane. Kup sobie po prostu raz a dobrze porządne stery - będziesz miał spokój na wiele lat.

Pozdrawiam

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 maj 2014 - 07:36

A to ciekawostka mikroos-Pisałem z własnego doświadczenia,pracy w sklepie/serwisie na razie dość krótkiego bo ok miesięcznego. Może u nas tylko w tego typu części się nie bawią, ale np mostek na 1cala już mamy  :-D  Też mi się te bieżnie nie podobały, ale nic nie pisałem o nich sugerując się tym że rama jest nowa. Widocznie akurat stery dorzuciłi trochę już używane lub kiepskiej jakości.

#6 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 maj 2014 - 09:14

Dzięki za odpowiedź.

@mikroos: praca jest skokowa nawet przy lekkim dokręceniu. Jak się bliżej przyjrzałem, to kulki posiadają delikatne wżery. Bieżnie są delikatnie zjechane.

Jeszcze słabo się orientuję więc: 

-Kupno nowych sterów wiąże się z wybiciem tych dwóch misek z ramy?

-@mikroos: wianki to są kulki łożyskowe czyli tylko ten element bym wymieniał?

@EverRestOnTheBike: Źle się wyraziłełem :P Rama jest używana :D

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 maj 2014 - 09:25

Jeżeli bieżnie są uszkodzone, do wymiany są całe stery. Nowe dobrze byłoby wybrać na łożyskach maszynowych, które z reguły są trwalsze.

rowerplus-logo-2.png

#8 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 10 maj 2014 - 12:08

Nie przesadzajmy z tą słabą dostępnością sterów calowych ;) W skali całego rynku ten standard ma się zadzwiająco dobrze!

Zgadza się, ale dotyczy to sterów z gwintem, a zeropoint ma stery a-head. A z tymi już trudniej, albo są drogie:

http://allegro.pl/st...4228242931.html 

Te droższe aluminiowe mają też zwykle sporą wysokość, co podnosi nieco główkę ramy i wpływa na prowadzenie, a gdy rura widelca już była na styk, może jej trochę zabraknąć do poprawnego osadzenia mostka.

W przypadku zużycia tylko dolnych misek, można ewentualnie zamontować takie ze sterów z gwintem. 

Należy tez zwrócić uwagę na średnicę osadzenia dolnego konusa na widelcu, gdzie może to być 26,4 mm albo 27 mm. 

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 maj 2014 - 18:14

Tfu, z odruchu napisałem o sterach jednocalowych, a chodziło mi ogólnie o skręcane. Dla przykładu: sporo modeli Wheelera, Unibike'a i (z tego co pamiętam) Rometu oraz Krossa jest złożonych na takich sterach. W skali rynku są to więc tysiące rowerów.

rowerplus-logo-2.png

Dodaj odpowiedź