Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tylna Przerzutka Zmienialna Tylko W Jedną Stronę

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 maj 2014 - 13:41

Witam,

wczoraj kurier przywiózł rower, teoretycznie ustawiony. Wszystko działa poza jednym "szczegółem" - podczas przejażdżki próbnej, przednia przerzutka zmieniała biegi tylko na wyższe (mniejsze średnice zębatek), na niższe nie dało się. Z przodu wszystko jest w najlepszym porządku.

Da radę to łatwo naprawić samemu, czy muszę oddawać rower na serwis? Zaznaczę tylko, że na naprawach rowerowych nie znam się prawie wcale...

Bardzo proszę o pomoc...

Pozdrawiam

#2 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 postów
  • SkądTcity

Napisano 14 maj 2014 - 13:57

Czegoś tu nie rozumiem :?:

#3 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 maj 2014 - 14:01

Czego?

#4 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 maj 2014 - 14:10

przednia przerzutka zmieniała biegi tylko na wyższe (...), na niższe nie dało się. Z przodu wszystko jest w najlepszym porządku.

Która nie przerzuca zatem, przednia czy przednia? ;)

Trzepak 

"MAMIL"

#5 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maj 2014 - 14:14

:shock:  Zrób filmik może będzie łatwiej coś pomóc. ;-)

Pozdrawiam 

#6 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 maj 2014 - 14:37

Problemy są z tylną :P  Z przednią wszystko cacy.

Spróbuje wieczorem coś nagrać.

#7 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 maj 2014 - 20:00

Sprawdziłem dziś jeszcze raz i okazuje się, że tylna przerzutka jest totalnie rozstrojona. Przednia też idealnie dostrojona nie jest, ale tył to katastrofa. Jutro biorę rower do decathlona i niech mi go porządnie ustawią. 

#8 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1143 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 14 maj 2014 - 20:11

Oj tam, oglądnij z 3 razy i sam powalcz:

Zyskasz wiedzę i zadowolenie z rękodzieła.

A może i kiedyś jakieś dziewczę poratujesz w potrzebie zamiast do serwisu ją wysyłać :)

• EverRestOnTheBike lubi to

Trzepak 

"MAMIL"

#9 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 maj 2014 - 20:18

Sam też się nauczę, ale kurcze nie po to wydaję tyle kasy (no ja wiem, że to jest tania szosa, ale nadal to kupa kasy dla mnie), żeby dostawać produkt nie w pełni przygotowany. Tym bardziej, że jakbym w sklepie kupował, to takiego badziewia nie dałbym sobie wcisnąć. A tu wiedzieli, do nich nie wrócę, odstawili totalną pańszczyzną. A tego nie lubię. Poza tym, do decathlona i tak miałem jechać wymienić kilka rzeczy, więc nie ma problemu. 

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 15 maj 2014 - 10:36

Prawidłowo - ma być dobrze ustawione przez sprzedawcę.

A sama regulacja to faktycznie pikuś - ustawienie skrajnych położeń, naciągnięcie linki i ewentualne skorygowanie śrubką. Prościzna.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 15 maj 2014 - 10:57

No patrząc na filmik podany przez Kekacza nie wygląda to na nic trudnego :)  nie mniej jednak w tym momencie mało mnie to interesuje :P 

#12 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 maj 2014 - 11:43

Hehe Coś nie coś wiem z autopsji :roll:  o przygotowywaniu rowerów do sprzedaży w Deacthlonie  :-D  Więc mnie nie dziwi zbytnio, że Ci to tak działa.

#13 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 15 maj 2014 - 11:44

Całe szczęście w tym wszystkim, że pogoda jest jaka jest, bo jakby było ciepło i słonecznie, to bym klął na nich strasznie :P

#14 hofier

hofier
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 16 maj 2014 - 13:59

ja jestem zdania, że o ile nie każdy musi umieć zaplatać koła i spawać samemu ramy to wręcz wypada umieć zmienić dętkę poniżej 5 minut, wyregulować przerzutki (już nie mowię, że bez zsiadania z roweru) czy rozłożyć napęd na części pierwsze do czyszczenia. tu ani sztuki specjalnej nie ma, ani narzędzi nie potrzeba :)

jakoś większe zaufanie mam do siebie niż do większości serwisantów którzy za skontrowanie konusów wołają 50zł. wiadomo, że zarabiać muszą ale nie jesteśmy panienkami na holendrach i warto umieć swój sprzęt umieć rozebrać i złożyć!

ps, o dziwo mój triban chodził jak szwajcarski zegarek po wyjęciu z kartonu :D

#15 mmax88

mmax88
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 16 maj 2014 - 17:17

hofier ja się w pełni z Tobą zgadzam i mam zamiar nauczyć się jak najwięcej o naprawach rowerowych, jednak tym razem wkurzyło mnie to, że było to źle zrobione. Akurat ekipa w krakowskim decathlonie koło Plazy jest na prawdę dobra, chłopaki znają się na rowerach i naprawach. Serwisant chwilę się pobawił i działa jak marzenie (testowane wczoraj na parkingu w ulewnym deszczu :P )

#16 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 28 maj 2014 - 13:04

Witam,

przednia przerzutka zmieniała biegi tylko na wyższe

Da radę to łatwo naprawić samemu, czy muszę oddawać rower na serwis?

A próbowałeś (gdy był problem, bo pewnie teraz już wszystko śmiga) zrzucać biegi drugą dźwignią?

Dodaj odpowiedź