Jump to content

Photo

Skrzywienie łańcucha.

12 replies to this topic

#1 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 12 July 2009 - 11:23

Witam. Dzisiaj po raz pierwszy w nowym rowerze spadł mi łańcuch. Nie pamiętam już, czy wrzucałem na blat, ale stoczył się na zewnątrz, na ramię korby. Momentalnie przestałem kręcić, żeby nie skrzywić wózka przerzutki, stanąłem i wrzuciłem na tarczę. Po chwili ruszyłem i poczułem, jak łańcuch to spada ząbek niżej, to wskakuje tam gdzie ma być. Ponownie się zatrzymałem i zobaczyłem, że jedno ogniwko jest skrzywione (nie ma jak to moje szczęście). Zrezygnowałem z dalszej jazdy w grupie i jakoś doturlałem się do domu.
Oto zdjęcia:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Teraz pytanie: Jak go naprawić? Da się coś z tym zrobić?
Dodam, że jest to SRAMowski PC-1090 i głupio byłoby się z nim rozstawać po niecałych 2000 km...

#2 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Posted 12 July 2009 - 11:53

Widzę dwie metody na skrzywienie:
1. Skrócic łancuch o to właśnie skrzywione ogniwo
2. Prostowac (para kombinerek i ... kombinujemy)
Chwyc kombinerkami skrajne ogniwa (w środku będziesz miał to skrzywione) i przekręc (w odwrotnych kierunkach). Musi się udac. Jak za dużo to kręc odwrotnie, aż uzyskasz idelnie - wszystkie ogniwa w jednej linii. Nie takie rzeczy prostowałem :-)

Stas

#3 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 July 2009 - 20:18

Łańcuch jest i tak już za krótki, więc może spróbuj wyprostować. Powiesił bym na tym łańcuchu za jaja serwisatna, który tak mocno skrócił łańcuch.

#4 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 July 2009 - 20:54

Karbon, ty po zdjęciu poznałeś , że łańcuch jest mocno skrócony ??a skoro mowa o łańcuchu to przy okazji : zna ktoś smar który zachowa przeźroczystość ? :P Przejechałem właśnie ok 700 km na nowym łańcuchu i dopiero dziś posmarowałem go pierwszy raz finish line..do tej pory łańcuch był czyściutki a po powrocie z roweru dziś..czarny :/ oczywiście łańcuch mam CV i pierwotnie był lśniący , srebrny bo gdyby był ciemny to bym nie pytał :P

#5 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 July 2009 - 21:11

michros, miałem pewiem wkład w ten rower (koła) i widziałem jego foto, więc wiem, że łańcuch jest krótki.
Wytarłeś łańcuch do sucha po smarowaniu? Za mokry był i cały syf wypłynął na wierzch.

#6 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 12 July 2009 - 21:14

michros, Twój łańcuch tyle błota po dzisiejszym dniu pewnie nałapał ile moje banany :D

#7 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 July 2009 - 21:14

Mechanicy zawsze mi mówili..dajesz parę kropel i jedziesz :D Ale ojciec zawsze mi tłumaczył żeby smarować i wytrzeć bo łańcuch ma być nasmarowany a nie oblany smarem dlatego zrobiłem wszystko jak trzeba i stąd moje zaskoczenie

#8 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 12 July 2009 - 21:16

no ogólnie to po kropli na każde łączenie i potem wycierasz w srajtaśmę kilka razy

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 13 July 2009 - 08:04

MIQUEL - dokładnie dwie sztuki duzych kombinerek i elgancko wyprostujesz, pomalutku.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 13 July 2009 - 08:22

będę bardzo banalny ,ale może podjedź do serwisu żeby samemu nic nie zepsuć :?: :roll:

#11 michros

michros
  • Użytkownik
  • 109 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 July 2009 - 12:38

kurde trochę się syf zrobił , co 3 temat dotyczy łańcucha..

#12 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 13 July 2009 - 16:45

będę bardzo banalny ,ale może podjedź do serwisu żeby samemu nic nie zepsuć :?: :roll:

Jakbym miał jeździć z każdą drobnostką do sklepu, to nie uzbierałbym na ten sprzęt. :-P

Dzięki chłopaki, pobawię się w chirurga i jakoś to będzie. Jutro zobaczę w trasie jak wyszło, a później w góry!

#13 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts

Posted 13 July 2009 - 21:02

może po prostu wymień te ogniwo jak prostowanie się nie uda...

Reply to this topic