Gdzie kupujecie Sapimy?
Napisano 16 czerwiec 2007 - 19:36
problem mam z nabyciem Sapimów (konkretnie - Laser). W Krakowie wszystkie obdzwonione sklepy (włącznie z Dobrymi Sklepami Rowerowymi - Grupa Accent - Velo) migają się, tłumacząc koniecznością nabycia w Velo całej paczki 100 szt. ("a tu do szosy to ze trzy długości trzeba i co oni będą z resztą potem robić?")
Na stronie Velo nie ma telefonu, żeby zadzwonić...
Ktoś podrzuci litościwie radę?
Napisano 16 czerwiec 2007 - 20:26
taka paka szprych to jakies 200zl.
a jaka dlugosc potrzebujesz?
i czemu az 3 dlugosci? pleciesz jak karbon?
jesli na 3 krzyze to spokojnie wystarcza dwie dlugosci. (ja to nawet mam wsio na jednej ;-))
Napisano 16 czerwiec 2007 - 20:35
Cytat
Tak się pytają w sklepach jak chcą coś wcisnąć bo w Polsce taka kultura.i czemu az 3 dlugosci?
Wchodzisz do sklepu w Niemczech i masz CX-Ray w kolorze czarnym i czarnym, wszystkie długości i główki klasyczne lub proste. Spróbuj kupić jakiekolwiek w Polsce. Nawet tych dwóch długości wymyślonych nie dostaniesz.
Napisano 16 czerwiec 2007 - 21:22
Cytat
musialbys sie wybrac do naprawde dobrego sklepu rowerowego, ktory ma spory obrot. taka paka szprych to jakies 200zl.
To ja wiem, ale gdzie taki sklep znaleźć?
Cytat
a jaka dlugosc potrzebujesz?
i czemu az 3 dlugosci? pleciesz jak karbon?
Jeszcze nie wiem, bo zastanawiam się nad piastami. Obręcze M Open Pro.
Cytat
jesli na 3 krzyze to spokojnie wystarcza dwie dlugosci. (ja to nawet mam wsio na jednej ;-))
Rzeczywiście, porachowałem i wychodzi jako mówisz (tył różnica 1,5 mm pewnie da się oszukać).
Ale pytanie jest: gdzie kupić? A może ktoś ma tel. do Velo?
Napisano 17 czerwiec 2007 - 12:24
Konik interesują Cię srebrne czy anodowane (czarne) szprychy ?
Popytam jeszcze w Łodzi może tam będą mieli - Karbon masz rozeznanie może ?
Napisano 17 czerwiec 2007 - 16:17
Cytat
Nigdzie w Łodzi nie ma szprych Sapima - żadnych. Chciałem czarne i dlatego kupiłem Revo niestety.
Będę walczył :mrgreen: Zadzwonię do Velo (jak można coś sprzedawać na warunkach, przy których nikt nie jest w stanie tego czegoś kupić), a jak nie da skutku, to wysmaruję tekst do Sapima. Może coś da. Na razie jedyny sklep, który nie powiedział kategorycznie "NIE" z sprawie Sapima, to Windsport w Krakowie. Zobaczymy...
Napisano 27 czerwiec 2007 - 12:06
http://www.rower.com...1e47a6561f97461
:-):-)
Ale mam też pytanie odnośnie długości. Zupełnie nie mam doświadczenia w dobieraniu długości szprych,dlatego chciałbym się upewnić. Użyłem kalkulatora DT (dla obręczy mavic ma3 i piast Campa 100mm i 130mm) i wyszły mi długości 298 przód i 298+296 tył. Tylko rodziaj szprych wybrałem DT 2,0-1,8 a będę składał na Sapimach Race. Czy dobrze to obliczyłem??? W rubryce "No. of intersections" chodzi o liczbę krzyży?? Wpisałem 3. Prosze o poradę, bo nie chcę kupić źle.
z góry dzięki
Napisano 27 czerwiec 2007 - 16:11
http://karbonkrieg.o...elbuilding.html
Cytat
tak chodzi o liczbę krzyżyW rubryce "No. of intersections" chodzi o liczbę krzyży ?
Napisano 27 czerwiec 2007 - 19:31
Cytat
kiedyś szukałem w necie sapimów i nic, a tu dzisiaj miła niespodzianka:
http://www.rower.com...1e47a6561f97461
:-):-)
Ale mam też pytanie odnośnie długości. Zupełnie nie mam doświadczenia w dobieraniu długości szprych,dlatego chciałbym się upewnić. Użyłem kalkulatora DT (dla obręczy mavic ma3 i piast Campa 100mm i 130mm) i wyszły mi długości 298 przód i 298+296 tył. Tylko rodziaj szprych wybrałem DT 2,0-1,8 a będę składał na Sapimach Race. Czy dobrze to obliczyłem??? W rubryce "No. of intersections" chodzi o liczbę krzyży?? Wpisałem 3. Prosze o poradę, bo nie chcę kupić źle.
z góry dzięki
troche dlugie.
spokojnie mozesz zapodac na przod 296, a na tyl 294.
Napisano 27 czerwiec 2007 - 21:19
pozdro
Gosc_tozik_*
Napisano 28 czerwiec 2007 - 07:24
Cytat
troche tych kol juz zlozylem, na roznych obreczach stad wiem jakie szprychy dadza rade, a ktore nie bardzo.
kalkulator dt tez troche zawyza te dlugosci.
To może zaoszczędzisz mi fatygi

Napisano 28 czerwiec 2007 - 07:37
Cytat
Cytat
troche tych kol juz zlozylem, na roznych obreczach stad wiem jakie szprychy dadza rade, a ktore nie bardzo.
kalkulator dt tez troche zawyza te dlugosci.
To może zaoszczędzisz mi fatygiTo ile wg ciebie dać do OPEN PRO z Novatecami (przód ten cięższy 113g - te same co Accenty) wszystko na 2 krzyże? Szacuję 292 z przodu i 290 z tyłu.
moga byc za dlugie. ja przy 3 krzyzach, tych samych obreczach i piastach recorda, ktore budowa sa zblizone do novateca mam 293mm.
predzej 290 na przod i cos kolo 286-288 na tyl moze nawet i mniej by dalo rade.
Gosc_tozik_*
Napisano 28 czerwiec 2007 - 08:07
Aha, a co powiesz na 2 krzyże przód i tył? Karbon tak radzi skoro ważę niecałe 60kg.
Dodaj odpowiedź