Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mikropęknięcia Na Tylnej Michelin Pro4

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 28 maj 2014 - 13:19

Opony PRO4 mają przejechane koło tysiaka. Przód i tył założone w tym samym czasie. Na tylnym kole (tylko na tylnym) pojawiły się mikropęknięcia jak na fotce. Na całej oponie (po całym obwodzie), mniej lub więcej i po obu stronach. Na przedniej nie ma czegoś takiego. To normalne (nie wydaje mi się) ? Czy trafiła mi się jakaś felerna i szykować jakiś zakup ?

57841084834011877540.jpg

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 maj 2014 - 14:07

Tego typu pęknięcia przeważnie powstają od jazdy ze zbyt małym ciśnieniem w oponie. Czy na pewno kontrolowałeś ciśnienie na bieżąco?

Bezpośrednio groźne dla opony ani dla Ciebie to to nie jest, ale opona jest w tym miejscu bardziej narażona na uszkodzenie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maj 2014 - 14:36

albo za mało powietrza albo stara opona

#4 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 28 maj 2014 - 15:15

Ciśnienie kontrolowałem rzadko, przyznaję. Tylko jeżeli od tego powstały "ubytki" to dlaczego na przedniej tego nie ma ? Może jedna z opon była stara ? W każdym razie zwrócę na to uwagę.

#5 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 28 maj 2014 - 15:54

Moze dlatego,ze tyl jest bardziej obciazony niz przod.

#6 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maj 2014 - 17:16

IMO: cała powierzchnia gumy wygląda na zastarzałą/sparciałą. Może być stara, albo trzymana w złych dla gumy warunkach. A że porozchodziła się najbardziej w tym miejscu, a nie innym - też skłaniam się do zbyt niskiego ciśnienia.

Jeśli kupowałeś na normalnych zasadach, reklamuj. Sprawdziłbym też przednią w kierunku sparcenia.

#7 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądPruszków

Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:15

Ja mam podobny problem z pro4, dokładnie 2 lata minęły i ostatnio na przeglądzie mój mechanik przy odbiorze roweru rzucił mi tekst " czas kupić nowe opony"- co? przecież dokładnie 2 lata temu kupowałem i mają przebieg jakieś 5tys km. Z niedowierzaniem przyjrzałem się i faktycznie, podobny przypadek co u wiki - sparciały i popękały, szczególnie tylna opona. Ja przed każdym treningiem sprawdzałem ciśnienie a trzymam rower w garażu pod domem, więc na warunki przechowywania nie można narzekać. Dodam jeszcze, że raz już zamieniałem miejscami opony dokładnie rok temu ( przednia na tył a tylna na przód) i niestety jest różnica. 

A osobiście podejrzewam, że te opony nie wytrzymują ciśnienia podanego przez producenta.

#8 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:58

Ja mam crossowki continental cyclocross i tak samo, opony nówki a obok pęknięcia. Ktoś musiał nie dobijać opon, jeździć się da ale strach jak strzeli. Dlatego ja np zmieniam.

Focus user! :-P

#9 maxi

maxi
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądPruszków

Napisano 10 czerwiec 2014 - 20:32

Ja już zamówiłem GP 4000s II. Mam nadzieje, że się nie zawiodę.

#10 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:18

podobnie mam z oponami vredestein ale niestety przez nie uwagę rower wystawiony był na słońce i poleciały boki na przodzie i tyle ale tylko od strony nasłonecznionej

#11 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 10 czerwiec 2014 - 22:04

Po 2 latach praktycznie w każdej używanej oponie są takie kwiatki. Żeby nie było :-D  teoretycznie to możliwe, w praktyce raczej nie.  pozdr

#12 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 12 czerwiec 2014 - 22:21

W Rubinach po 3 latach i 12 tys. jest O.K. 

Dodaj odpowiedź