Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kolano Biegacza / Skoczka

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 iza

iza
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 maj 2014 - 10:54

Witam

Od pewnego czasu zmagałam się z chronicznym bólem lewego kolana pojawiającym się po intensywniejszych treningach, ale ustępującym po pewnym czasie. Od kilku tygodni ból nie ustępował, kolano bolało podczas chodzenia, a nawet siedzenia. Udałam się zatem w dniu wczorajszym do ortopedy, który to zdiagnozował u mnie tzw. kolano skoczka / biegacza / uraz przeciążeniowy więzadła rzepki. Przepisał mi 10x laser+krioterapia, do tego po moim pytaniu o preparaty z glukozaminą zaproponował coś zupełnie innego o nazwie Ligamento, który ma za zadanie odbudować więzadła.

Zatem moje pytania do was:

czy ktoś miał już doświadczenie z taką przypadłością? Ile czasu muszę siedzieć na czterech literach, czy rzeczywiście muszę i czy w ogóle da się to okiełznać żeby zapobiec ewentualnym nawrotom?

Jak sama nazwa wskazuje, uraz najprawdopodobniej był spowodowany zbyt dużym obciążeniem jakie miałabym sobie zaserwować ostatnimi czasy - tu pojawiają się moje wątpliwości bo zazwyczaj mam wszystko pod kontrolą (zazwyczaj). Zastanawia mnie kwestia bike fitu i kadencji - przyznam się szczerze, że przez własną głupotę jeździłam dość długo z siodełkiem za wysoko, ogólnie cała ergonomia roweru u mnie jest ustawiona intuicyjnie - a intuicja nie raz zawodzi. Zatem jak sądzicie czy błędy w ustawieniu + zbyt niska kadencja mogą doprowadzić do takiego urazu czy to raczej moje istotne błędy w planie treningowym?

#2 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 30 maj 2014 - 11:12

Bardzo nie lubię jak lekarz używa określenia kolano skoczka czy kolano biegacza. Są to nieprecyzyjne określenia, które różnie się interpretuje.

Zatem kolano biegacza ból po zewnętrznej stronie, boli nie kolano, a zespół pasma biodrowo piszczelowego. Po wpisaniu w internet właśnie tego hasła dostaniemy milion informacji,ćwiczeń i porad co z tym robić.

Kolano skoczka to Entezopatia więzadła rzepki.

Masz 2 kontuzje na raz?? W necie znajdziesz milion porad. Chłodne okłady, ćwiczenia, rozciąganie itp itd.

Kiedyś w internecie znalazłem stronę jak ustawienie siodła możed wpływać na kontuzje.

#3 iza

iza
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 maj 2014 - 11:27

jano_3 zatem chodzi tu na pewno o kolano skoczka, nie wiedziałam że to są dwa różne schorzenia.

#4 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 30 maj 2014 - 11:35

Wpisz entezopatia więzadła rzepki i szukaj co i jak

#5 waldez

waldez
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 30 maj 2014 - 19:35

Mam podobny objaw. U mnie ból pojawia się natomiast z boku lewego kolana. Byłem na fittingu, miałem rehabilitację i nic nie pomaga.

Teraz będę miał rezonans. Może on coś wykaże. 

Mi lekarz dodatkowo przepisał tabletki Cignon

#6 Saber

Saber
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 15 lipiec 2014 - 08:31

Jeśli to na pewno ból spowodowany kolanem skoczka, idź na terapię falą uderzeniową. Byłem kiedyś na takiej, rewelacja. Po siedmiu zabiegach zupełnie zapomniałem o bólu. Jeśli jesteś z Warszawy i chcesz w miarę tanio to załatwić (65zł) to idź na Bobrowiecką 9, jak Ci się uda to może nawet dostaniesz się tam bez kolejek i zbędnego czekania. 

#7 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 04 sierpień 2014 - 15:09

Sam borykam się z tym problemem od kilku lat. Podstawa to prawidłowe ustawienie bloków i pozycji na rowerze, rozciąganie i ćwiczenia wzmacniające mięśnie (ładnie temat opisany jest na stronie bieganie.pl) oraz jazda z wysoką kadencją.

Dodaj odpowiedź