Skocz do zawartości

Zdjęcie

Indeksowanie

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 31 maj 2014 - 10:28

Mam pytanko, mam koła Mavic Ksyrium SL. Aby zamontowac kasete 11 trzeba usunac wszystkie dystanse. Czy po usunieciu ich bedzie mozliwa zmiana biegow - klamkomanetka Ultegra 11 biegow.

#2 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 31 maj 2014 - 12:29

Jeżeli masz już prawidłowo zamotnowaną kasetę wystarczy ustawić dobrze zakres pracy przerzutki tylnej i odpowiednio naciągnąć linki - nie ma, że boli musi działać ! ;-)

#3 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 31 maj 2014 - 12:42

Aha czyli nie będzie problemu że odległości między zębami są zbyt małe? Bo bębenek to m10 ale na stronie mavica pisze że wystarczy zdjąć wszystkie dyatanse i kaseta 11 wchodzi

#4 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 31 maj 2014 - 12:52

Może inaczej... te podkładki między koronkami muszą zostać kaseta musi być zamontowana prawidłowo. Ja mam u siebie kasetę Dura Ace 10sp i na końcu kasety - za ostatnią (największą) koronką miam taki dystans, który musi tam być bo inaczej kaseta byłaby luźna, przy poprzedniej kasecie Tiagra 9sp nie było tego... Więc jeżeli Mavic mówi o zdjęciu dystansów/dystansu, to chodzi o to co jest za największą koronką. Odległości między zębami muszą być bezwzględnie zachowane. 

#5 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 31 maj 2014 - 15:29

http://www.bikeradar...VV3P875RDN10MJ5

http://www.slowtwitc...art_2_3257.html

Tutaj wyczytałem, że trzeba byłoby usunąć wszystkie dystanse, żeby cokolwiek podziałać.

#6 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 31 maj 2014 - 15:30

Czyli koniec końców to nie podejdzie. Nie założe 11 kasety na Mavica Ksyrium SL.

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 31 maj 2014 - 16:55

Nie wiem jak tam z Twoim angielskim ale z tych tekstow wynika cos zupelnmie odmiennego.

Bebenki Mavica zawsze byly dluzsze, z tego tez powodu ich kola byly dostarczane z 1.75mm podkladka.

Byla ona konieczna do zalozenia kasety 9s.

Do kasety 10s potrzebna jest dodatkowa 1mm podkaldka, tak, kasety shimano 10s sa wezsze od tych 9s.

A jak wywalisz wszystkie te podkladki, to na taki bebenek wchodzi kaseta shimano 11s.

Nie zebym byl az tak madry, to w malym skrocie, to co mozna przeczytac w tych linkach ;)

#8 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 31 maj 2014 - 18:12

Poza tym w kasetach shimano największe koronki są na tzw."pająku", połączone ze sobą, więc nie ma jak tam dystansów wyjąć... ;-) założysz kasetę , ustawisz przerzutkę i w trasę  :-P 

#9 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 01 czerwiec 2014 - 17:30

No i tutaj jest problem bo kaseta nie wchodzi :) Bębenek jest za krótki :)

#10 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 czerwiec 2014 - 08:35

coś kombinujesz
Ostatni tryb (najmiejszy) musi już nieco wystawać za bębenek. Ważne, żeby wyżłobienia odpowiadające wyżłobieniom na grzechotce miały ze sobą kontakt. Same ząbki najmniejszej koronki nie muszą być nad grzechotką. 

1:37 widać to, że ostatni trybik jest już prawie poza grzechotką :)

#11 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 postów
  • SkądJawor

Napisano 08 czerwiec 2014 - 12:32

No dokładnie, nie ma zmiłuj musi pasować!

barthas udało Ci się to założyć czy nie ?

Dodaj odpowiedź