Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#881 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 07 maj 2013 - 16:52

Pytanie do użytkowników licznika ATECH 438:

Ja zakupiłem licznik w grudniu i już trochę zrobiłem na nim, a do tej pory (nie chcę zapeszać) nie wymieniałem baterii i wszystko działa sprawnie

#882 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 07 maj 2013 - 20:07

Jak z mocowaniem tego Atecha? Starsze przewodowe modele dało się tylko montować na kierownicy. Da się teraz na mostku zamocować?
Radon RPS 2009 (Shimano 105 5600/Ultegra 6700) + Garmin Edge 500

#883 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 07 maj 2013 - 20:10

Jak z mocowaniem tego Atecha?

Licznik da się zamontować na mostku jak i na kierownicy (podstawę się obraca przed montażem)

#884 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 07 maj 2013 - 20:26

Witam wszystkich forowiczów !
Pytanie do użytkowników licznika ATECH 438:
jak często czujniki wymagają wymiany baterii ?

Używam aktualnie bezprzewodowego ATECH F20 i muszę co 4-6 tygodni wymieniać baterię w czujniku. Myślałem że może kupuję słabe baterie ale trudno mieć niefart przez 2 sezony .. i między innymi dlatego szukam nowego licznika.

moze już tak ma niestety , znajomemu , taki zwykły przewodowy po 3 latach szybciej baterie zjadał, ale ....na rynku jest koszmarna ilość podróbek bateri i nie wiadomo , które są oryginalne

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#885 Gosc_wafelek_*

Gosc_wafelek_*
  • Gość

Napisano 08 maj 2013 - 08:17

Ja zakupiłem licznik w grudniu i już trochę zrobiłem na nim, a do tej pory (nie chcę zapeszać) nie wymieniałem baterii i wszystko działa sprawnie

A ile kilometrów licznik w tym czasie zliczył ?

Wychodzi że czujnik bezprzewodowy w moim ATECH F20 zżera 1baterię/ca 400-500 km. W samym liczniku baterię wymieniałem dopiero raz.
Gdyby to była norma to będę miał 2 baterie do wymiany co miesiąc. Jest to po prostu upierdliwe i poszukam licznika przewodowego.
Stąd moje pytanie o żywotność baterii w czujnikach bezprzewodowych, zwłaszcza firmy ATECH ..

#886 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 08 maj 2013 - 08:55

U mnie w 438 nowy komplet zakładam na wiosnę i do jesieni jest ok. A ustrojstwo jest używane parę razy w tygodniu.

#887 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 08 maj 2013 - 09:37

Ja dosyć niedawno go kupiłem...zaraz po zakupie migała ikonka bateryjki. Wymieniłem wszystkie cztery i na razie 700km działa.

#888 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 maj 2013 - 10:16

co do migania bateryjki po właczeniu.

438 niektóre migają , ale trzeba od razu wyciągnąć baterie i włożyć ją na nowo, baterie przetrzeć szmatką , importer coś tam mówił że to statkami jedzie , mogło podparować , sól morska w powietrzu itd , oczywiscie nie wierze w to ale po włożeniu ponownym chodzi cały czas ok .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#889 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 postów
  • SkądWarszawa / Wola

Napisano 08 maj 2013 - 13:38

co do migania bateryjki po właczeniu.

438 niektóre migają , ale trzeba od razu wyciągnąć baterie i włożyć ją na nowo, baterie przetrzeć szmatką , importer coś tam mówił że to statkami jedzie , mogło podparować , sól morska w powietrzu itd , oczywiscie nie wierze w to ale po włożeniu ponownym chodzi cały czas ok .

Tak zrobiłem ale dla świętego spokoju wymieniłem następnego dnia. Oprócz tego małego problemu naprawdę fajny licznik.

#890 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 08 maj 2013 - 17:04

Wafelek zrobiłem na nim 1550

#891 Gosc_wafelek_*

Gosc_wafelek_*
  • Gość

Napisano 08 maj 2013 - 18:25

Dzięki za info Łukasz,
już mam pewność że po prostu trafił mi się taki egzemplarz ..
Skuszę się na tego 438

#892 Lukasz Kwiatkowski

Lukasz Kwiatkowski
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądKlucze

Napisano 08 maj 2013 - 19:17

wafelek, Szczerze polecam,pulsometr,kadencja i licznik w jednym bezprzewodowym pudełku - dla amatora wystarczający - szkoda, że nie ma stref pulsu, ale za to trzeba zapłacić jakieś 800pln. Zadawalającego użytkowania życzę

#893 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 08 maj 2013 - 19:51

Wyjęcie i ponowne włożenie baterii, to coś jak reset. Często pomaga. Ale to dziwne, ja mam ten tańszy model, bez pulsometru i bateria w czujniku spokojne rok wytrzymuje. pozdr

#894 Gosc_apollof80_*

Gosc_apollof80_*
  • Gość

Napisano 09 maj 2013 - 13:18

Witam. Szukam licznika który będzie miał:
- funkcje prędkości czasu i drogi
- funkcje pulsometru , strefy, max aktualne
- funkcje kadencji max, aktualna
- możliwość graficznego przeanalizowania danych na PC
- fajnie jak miał by GPS lub możliwość połączenia jego obserwacji z GPS z Tel. ( np. Endomondo + dane z licznika)
Budżet do 800 zł + 200 ewentualnego zapasu (na co mi ciepła woda :mrgreen: ) myślałem nad SIGMA ROX 9.1.
Z góry dzięki za pomoc.

#895 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 09 maj 2013 - 13:50

Witam. Szukam licznika który będzie miał:
- funkcje prędkości czasu i drogi
- funkcje pulsometru , strefy, max aktualne
- funkcje kadencji max, aktualna
- możliwość graficznego przeanalizowania danych na PC
- fajnie jak miał by GPS lub możliwość połączenia jego obserwacji z GPS z Tel. ( np. Endomondo + dane z licznika)
Budżet do 800 zł + 200 ewentualnego zapasu (na co mi ciepła woda :mrgreen: ) myślałem nad SIGMA ROX 9.1.
Z góry dzięki za pomoc.

Garmin Edge 500:
http://www.amazon.co...SIN/B002O0QBN4/

200 pln-ów mniej niż u nas , ja za taki zestaw zapłaciłem 960 bez tych popierdółek za kilka złotych ,czyli za EDGE'a + czujnik tętna + kadencja i prędkość i jestem bardzo zadowolony

#896 Gosc_apollof80_*

Gosc_apollof80_*
  • Gość

Napisano 09 maj 2013 - 21:13

A skąd on bierze prędkość jak nie ma czujnika ?? z GPS ??

#897 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 09 maj 2013 - 21:32

Bez czujek uzywa GPSa

#898 Gosc_apollof80_*

Gosc_apollof80_*
  • Gość

Napisano 09 maj 2013 - 22:07

I to mnie martwi, GPS nie jest do końca wiarygodny :/ A jednak zwykły czujnik był by najlepszy.

#899 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 09 maj 2013 - 22:17

No to kupujesz 500 z czujka i po problemie.

#900 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 10 maj 2013 - 09:55

I to mnie martwi, GPS nie jest do końca wiarygodny :/ A jednak zwykły czujnik był by najlepszy.

Do chwili nabycia EDGE'a użytkowałem bezprzewodową Sigmę 1609 STS z kadencją i powiem tak : skończyły mi się zawiechy licznika w trakcie jazdy ,zanikanie kadencji , wypinanie żeby się odmulił itd. do tej pory w Edku wszystko działa jak należy a błąd pomiaru prędkości w przypadku GPS sądzę ,że jest pomijalny i warty wielu innych korzyści i danych jakie daje użytkowanie GARMINA. Jednym słowem EDGE bije Sigmę na głowę w/g mnie, ilość danych jaką rejestruje jest imponująca , a o korzyściach ich analizy w serwisie garmin connect nie wspomnę. Jeżeli chcesz wydać takie pieniądze na licznik (ok 800 pln) to GARMIN aż się prosi.

Dodaj odpowiedź