Jaki licznik kupić ?
Posted 19 June 2013 - 11:18
Chociaż obecnie 800-kę można dostać w cenie zbliżonej do 510-ki, więc jeżeli chociaż czasami zdarza Ci się zapuszczać w nieznane, planować trasy na komputerze, itd. to obsługa map będzie przydatna.
Na forum jest wątek poświęcony urządzeniom Garmina, polecam lekturę. Mnóstwo szczegółowch informacji na temat urządzeń z GPS znajdzeisz na stronie dcrainmaker.
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Posted 19 June 2013 - 17:23
Ponownie "suszę" Wam głowę i od razu się tłumaczę co jest powodem: ok pół roku temu prosiłem o poradę w temacie zakupu licznika (zastanawiałem się nad sigmą 1909 sts). Jednak z powodu długotrwałej kontuzji odłożyłem planowany wydatek aż do "dziś". Przeczytałem jeszcze raz prawie cały temat, i znów powstały wątpliwości. Bardzo proszę jeszcze raz o pomoc w wyborze.
Sigma BC 1909 HR STS - spełnia wszystkie moje potrzeby, jednak przerażają mnie opinie o jakości tego licznika. Chciałbym kupić coś co posłuży mi parę lat...
Dla przypomnienia, moje wymagania:
1. podstawowe funkcje licznika
2. kadencja
3. pulsometr
4. Bezprzewodowy
Przedział cenowy do +/- 500zł
Z góry dzięki za pomoc
Posted 19 June 2013 - 21:10
Teraz chciałbym kupić coś porządnego, myślałem o Garminie 800/810 lecz wydaje mi się dość duży, poza tym bardzo się boję że go zgubię na treningu albo wyścigu tak jak to miało miejsce z pierwszą Sigmą.
Może jest jakaś fajna alternatywa, zawierająca kadencję, tętno i jednocześnie dobra jakościowo? Navi będzie fajnym dodatkiem, ale nie jest konieczne.
Najważniejsze sprawa-Potrzebny Ci Puls, Kadencja
a) tak informacyjnie ( w sensie widzisz ile bije serce czy jak szybko kręcisz) ?
czy
2)ostro treningowo( w sensie-potrzebne Ci strefy tętna, okrążenia ,jakiś wirtualny przeciwnik (Ghost Race w Sigmie Rox)i jeszcze nie wiadomo co ) ?
Jeśli 1 opcja to nie wiem czy jest sens wywalać sporo kasy na garmina 800 ,810 czy nawet tańszą 500 skoro potrafi to ( i dużo więcej)już n - dużo tańszych liczników liczników
Zerknij jeszcze tutaj
http://www.forumszos...pic.php?t=16251
Ja w każdym razie od kilku miesięcy sobie używam Xperie Active ( wbudowane ANT+)z Locusem Pro i rewelacja.Nie będę się powtarzał bo już wrzucałem nie raz screeny , mogę tylko powiedzieć, że coraz częściej zdarza mi się ,,zapomnieć'' na wycieczkę mojej Sigmy Rox 9.1 a to przecież super sprzęt. ( Wcześniej miałem Vdo Mc1, Hac4, Cm 8,3AM, no i ostatnio od roku właśnie Rox9.1. - ale biorąc pod uwagę moje potrzeby to Locus robi je wszystkie razem wzięte)
Locus bo super nawigacja mapowa ale jak nie interesują Cie mapy ( tak bardzo rozbudowane) to jest sporo ciekawych programów ,Ipbike,Strava,MapMyRide, UpMove, Runsgps ...... wszytkie one oczywiście pokażą puls kadencję.
No a żeby zgubić taki sprzęt ( podobnie jak modele edge) to tylko w wypadku jakiegoś -kosmicznego dzwona wtedy może odpadnie ,choć też nie takie jasne.
U mnie dla przykladu takie mocowanie na mostek http://www.upmove.eu...k35u26l259.html i 0 stresu nawet na nie wiadomo jakich drganiach.
A czy dwa liczniki do 2 rowerów-Moim zdaniem nie ma sensu. Druga podstawka do mocowania czy też sensory kadencji i prędkości znowu to nie jest wielki wydatek.
A w ogóle jak są mocowane na ,,gumki'' to przełożenie to chwila - z zipami troszkę zabawy jest ale też nie jest to jakiś problem.
#944 Gosc_uuki_*
Posted 20 June 2013 - 08:46
Najważniejsze sprawa-Potrzebny Ci Puls, Kadencja
a) tak informacyjnie ( w sensie widzisz ile bije serce czy jak szybko kręcisz) ?
czy
2)ostro treningowo( w sensie-potrzebne Ci strefy tętna, okrążenia ,jakiś wirtualny przeciwnik (Ghost Race w Sigmie Rox)i jeszcze nie wiadomo co ) ?
Nie mam jakiejś strasznej napinki treningowej, ale w 90% sytuacji staram się kontrolować strefy i kadencję i trenować zgodnie z zaleceniami 4-5x w tygodniu. Lubię też wiedzieć jakie miałem tętno i kadencję podczas wyścigu. Wirtualny przeciwnik jest mi w zasadzie niepotrzebny, podobnie jak mapy. Wychodzi na to, że potrzebuję po prostu bardzo dobry jakościowo licznik z tętnem i kadencją.
Posted 29 June 2013 - 12:24
mam pytanko odnośnie opisywanego tutaj licznika Atech MCX-438.
Czy można gdzieś dokupić dodatkowy czujnik prędkosci i kadencji do niego ? Licznik może niby obsługiwać 2 rowery i tak chciałbym go używać (na MTB i na szosie) ale potrzeba drugiego zestawu tych czujników.
Macie jakieś namiary gdzie i za ile można to nabyc ?
Posted 04 July 2013 - 17:51
Aktualne nachylenie terenu jest w miarę dokładnie. Działa to z pewnym opóźnieniem, ale zazwyczaj wyniki się pokrywają. Bywają jednak z rzadka dziwne sytuacje, gdy w pewnym momencie licznik pokazuje znacznie większe nachylenie niż jest w rzeczywistości (po przejechaniu 1000 km z 5 takich sytuacji miałem). Mimo tego psikusa, cenie sobie bardzo tą funkcję.
Natomiast suma pokonanych przewyższeń jest mocno zafałszowana. O ile przy dobrej pogodzie i krótkiej jeździe wyniki mogą być poprawne, o tyle przy dłuższej jeździe licznik będzie pokazywał cuda. Przykładowo, zeruje licznik wyjeżdżam z domu o 12, i po 4h godzinach wracając licznik pokazuje, że jestem na wysokości o 40m wyższej.
Posted 05 July 2013 - 09:13
Mianowicie, wyjechałem wczoraj na rower w nocy z braku czasu w dzień. Okazało się, że na dwóch programach mojej lampki 30% i 50% licznik przestaje odbierać sygnał od nadajników:)
Dopiero przy 100% mocy latarki licznikowi wracał sygnał... coś z częstotliwością pewnie.
Posted 05 July 2013 - 10:06
Posted 05 July 2013 - 17:25
nick
Nawet nie wiedziałem, że można ustawić wysokość w tym liczniku. Pytanie jednak co zmieni ustawienie takiej wysokość? Czy wówczas wysokość nie będzie się zmieniała wraz z ze zmianą warunków atmosferycznych (ciśnienia)?
Będzie ale mniej... jeżeli tego przed wyjazdem nie ustawisz to jednego dnia będziesz startował z pod domu na wysokości 350m, a drugiego z pod tego samego domku ale 140m niżej:)
Generalnie ja olewam całą wysokość, byle mi pokazał różnicę w tej wysokości oraz nachylenie.
Posted 05 July 2013 - 17:42
o co chodzi z tym resetem i ustawianiem wysokości ?
w instrukcji jest napisane:
" W trybie ALTI przytrzymaj przycisk A, ukaże się SET ALTI, zwolnij przycisk a wysokość zostanie wyzerowana i zacznie pulsować prawa cyfra. Można ustawić właściwą wysokość wybierając wartość przyciskiem B i potwierdzając przyciskiem A."
Chyba jestem za ciemny bo coś nie kumam tego. Czy chodzi o to, że po kupieniu i odpaleniu licznika wystarczy raz jedyny wyzerować i wpisać wysokość na ktorej jesteśmy i licznik będzie odnosił się do tej wysokości ?
Posted 05 July 2013 - 18:10
Wysokościomierz mierzy wysokość w zależności od ciśnienia. Ale jednocześnie wbudowany w nim manometr nie wykrywa, czy źródłem różnicy w ciśnieniu jest zmiana wysokości, czy zmiana pogody - jeżeli np. przyjdzie niż, to dla licznika jest to sygnał, że podjeżdżasz pod górę :-)
Żeby przypomnieć licznikowi, na jakiej wysokości naprawdę się znajduje, przeprowadzasz kalibrację do znanego punktu. Czyli jeżeli np. wiesz, że Twój dom znajduje się 250 m nad poziomem morza, to ustawiasz w ten sposób punkt odniesienia, wg którego trenujesz.
Oczywiście osobną kwestią jest, czy wysokość bezwzględna jest aż tak ważna. Wg mnie dla amatora nie jest (a więc pełna zgoda z czesterem) - dużo ważniejsza jest suma podjazdów w ciągu dnia, dlatego codzienna kalibracja nie jest konieczna, bo nawet źle skalibrowany licznik mierzy podjazdy względnie poprawnie (i tylko wartości bezwzględne są "przesunięte na skali").
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 05 July 2013 - 19:46
od tego miejsca w lewym górnym rogu będzie pokazywał wysokość na jakiej jesteśmy
po przełączeniu lewym przyciskiem możemy sprawdzić total gain i mamy sumę podjazdów i inne, czy tak ?
Posted 05 July 2013 - 20:06
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 05 July 2013 - 20:58
Ruszając z domu zawsze zeruje, także zawsze dom mam na wysokości 0m Tak z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda przy ustawionej wysokości. Pisząc wcześniejszego posta ustawiłem 260m, a teraz mam 243m, także niewiele to daje Jedynie orientacyjnie wiesz na jakiej mniej więcej jesteś wysokości.
nick
No dla mnie akurat taka wiedza jest zbędna
krzychoo
Tak, dokładnie.