Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szosa Z Anglii. Jakie Róznice

11 odpowiedzi w tym temacie

#1 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 czerwiec 2014 - 13:58

Witam

Czy orientuje się ktoś jakie są różnice między rowerem szosowym z Anglii a z Polski. Z tego co wiem to hamulce są odwrotnie czyli tylny z lewej strony. Czy poza tym są jeszcze jakieś różnice??? Czy te hamulce można łatwo przerobić żeby było "normalnie"???

Rower który mnie interesuje to Specialized Tarmac Sport SL4 58 cm. Niestety w Polsce nie ma już szans żeby go kupić.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

#2 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 14:21

Pedały też są zamienione, prawy jest z lewej a lewy z prawej. :)
A tak serio, to tylko klamki. Wymienić łatwo - kupujesz nowe w ustawieniu kontynentalnym i po sprawie. Innego sposobu na 99% nie ma. Ale nie martw się, można się przyzwyczaić do odwrotnej konfiguracji.

Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka

#3 DrMike

DrMike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 czerwiec 2014 - 14:45

Bezedura, ostatnio sprowadziłem battaglina z angielskie ibeja. Oczywiścielewy hamulec obsługuje tył i prawy przód, ale wystarczy przełożyć linki. Wiąże się to ze zdjęciem owijki, bo różne są długości pancerza dla przedniego i tylnego hamulca, ale to cała trudność. nic nie trzeba wymieniać! Pora skończyć z "nie wiem to się wypowiem". Z przyzwyczajaniem też bym uważał, jęsli masz kilka rowerów i w każdym inną konfigurację, to łatwo o pomyłkę w krytycznej sytuacji, a wtedy pocałunek gleby pewny. Pozdro!

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 07 czerwiec 2014 - 14:53

Dobre sobie, wymienic klamki, hehe, to sie kolega popisal.

Przekladka pancerzy i linek, z nawinieciem owijki, ot cala komplikacja. Rozumiem, ze to moze byc problemem dla kogos, kto nigdy takich rzeczy nie robil. Ale mozna i po brytyjsku, co za problem?

#5 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 postów
  • SkądSompolno

Napisano 07 czerwiec 2014 - 15:20

Uwaga też na kierownicę, może być po złej stronie.

Podpisuję się pod słowami kolegi wyżej. Żadnych klamek nie trzeba kupować.

• mess i Robert74 lubią to

#6 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwiec 2014 - 15:44

Bezedura, ostatnio sprowadziłem battaglina z angielskie ibeja. Oczywiścielewy hamulec obsługuje tył i prawy przód, ale wystarczy przełożyć linki.

Dokładnie, ja córce ostatnio ściągnąłem islebike'a i nic nie trzeba wymieniać. Przekładka linek lub nawet zostawienie tak jak jest i można jeździć....
Palli, po co się odzywasz jak pojęcia nie masz?

#7 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 czerwiec 2014 - 16:04

Dzięki wielkie za tak szybkie odpowiedzi.

A może ktoś się wypowie na temat wyboru Speca

http://cyclestore.co...d_bike-ID_61296

Niby sklep nie wysyła rowerów Specialized, ale napisałem im maila i odpowiedziela że wyślą.

Ogólnie wygodniej byłoby kupić w Polsce ale nie można nigdzie już kupić tego modelu w rozmiarze 58. Znalazłem model z zeszłego roku ale za 7399 i nie ma szans na żaden rabat.

Wolę zamówić z zagranicy model z tego roku i jeszcze taniej.

#8 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 17:37

W angielskiej wersji Speca będzie problem z mocowaniem sensora prędkości. Angole mają po lewej stronie i u nas będzie przekłamywał, bo przy skręcie w lewo, prawa strona koła ma większą prędkość kątową. Jeszcze nie wymyślili mechanizmu różnicowego dla rowerów, niestety.

#9 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 07 czerwiec 2014 - 17:41

Ty na serio z tym sensorem..?

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#10 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 czerwiec 2014 - 20:00

A co za różnica czy sensor prędkości jest z lewej czy prawej strony. Nie kumam...

#11 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 20:18

Co do hamulców, wystarczy przy zakupie poprosić o odpowiadające Tobie ustawienie i tyle. Obsługę klienta mają w UK na poziomie i nie będzie problemów.

#12 niemiec333

niemiec333
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 czerwiec 2014 - 20:30

I tak zrobię. Dzięki za pomoc

Dodaj odpowiedź