Kto nie był szczerze polecam. Przejechałem już tę trasę nie pamiętam, ale paredziesiąt razy, jednak zawsze jak wspinam się kolejny raz zabawa jest przednia. Droga ze Szczawnicy lekko w dół do przystani na Dunajcu, dalej wąską drogą przez przejście graniczne (już nie) do Leśnicy ... i teraz około 6 km pięknej wspinaczki o nachyleniu 12% (jest znak) na Leśnickie Sedlo. Dalej długi zjazd, najpierw stromy potem łagodny kilkanascie km do Czerwonego Klasztoru. Potem obok zapory Czorsztyńskiej lekka wspinaczka i zjazd do drogi Nowy Targ Szczawnica.
Kiedyś takie pętelki zrobiłem az trzy w ciągu dnia około 155 km cudownej trasy. Swietny asfalt, prawie brak samochodów po stronie Slowackiej ... no i te 12% które można zrobic na 39/23 z rozpędu :-) :-)
Malowniczo, cudownie i bezpiecznie. Gorąco polecam. W sobotę zrobiłem kolejne dwie takie pętelki.
Czy ktoś z Was tam kiedykolwiek jechał ?
Stas
Podjazd Lesnica Wielki Lipnik ...
Started By
Gosc_Stas_*
, 20 lip 2009 13:05
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 20 lipiec 2009 - 13:44
no pewnie i to wiele razy:)tylko ja tam mam 60km z domu wiec taka petelka to troche mi wychodzi.Ostatnio nawet jechalem ten podjazd od zapory czorsztynskiej do Krosnicy i zjazd do Korscienka.A ten podjazd na Lesnice co mowisz to jechalem bodajrze 2 razy,raz w deszczu.Nie zjezdzalem nim natomiast do Czerownego Klasztoru.Zrob kiedys inna petle na SLowacji z Spiskiej Starej Wsi,przez SPiska Bele jest tam tez bardzo fajny podjazd i wroc przez Velka Lesna i Haligowce.Ogolnie na slowacji jezdzi sie zdecydowanie spokojniej niz w POlsce.Chociaz miejscami te asfalty sa tez bardzo kiepskie...
Gosc_Stas_*
Napisano 20 lipiec 2009 - 14:50
Znam również tę trasę. Przejeżdżam tędy na Lomnicki Szczyt (na narty). Jechałem tą trasą również parokrotnie na rowerze, może nie dokładnie bo nie przez Haligowce. Przełęcz o której piszesz jest jednak mniej widokowa i źle technicznie utrzymana. Ostatnio jechałem wiosną więc na lichym asfalcie pełno było żwiru i dziur jeszcze po zimie. Nie wiem jak w pełni lata jest z asfaltem, ale zamierzam w sierpniu, wrześniu znow wybrac się w tamte strony. Ponownie przejadę tę przełęcz..... Zrob kiedys inna petle na SLowacji z Spiskiej Starej Wsi,przez SPiska Bele jest tam tez bardzo fajny podjazd i wroc przez Velka Lesna i Haligowce.Ogolnie na slowacji jezdzi sie zdecydowanie spokojniej niz w POlsce.Chociaz miejscami te asfalty sa tez bardzo kiepskie...
Stas