Skocz do zawartości

Podjazd Lesnica Wielki Lipnik ...

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2009 - 13:05

Kto nie był szczerze polecam. Przejechałem już tę trasę nie pamiętam, ale paredziesiąt razy, jednak zawsze jak wspinam się kolejny raz zabawa jest przednia. Droga ze Szczawnicy lekko w dół do przystani na Dunajcu, dalej wąską drogą przez przejście graniczne (już nie) do Leśnicy ... i teraz około 6 km pięknej wspinaczki o nachyleniu 12% (jest znak) na Leśnickie Sedlo. Dalej długi zjazd, najpierw stromy potem łagodny kilkanascie km do Czerwonego Klasztoru. Potem obok zapory Czorsztyńskiej lekka wspinaczka i zjazd do drogi Nowy Targ Szczawnica.
Kiedyś takie pętelki zrobiłem az trzy w ciągu dnia około 155 km cudownej trasy. Swietny asfalt, prawie brak samochodów po stronie Slowackiej ... no i te 12% które można zrobic na 39/23 z rozpędu :-) :-)
Malowniczo, cudownie i bezpiecznie. Gorąco polecam. W sobotę zrobiłem kolejne dwie takie pętelki.
Czy ktoś z Was tam kiedykolwiek jechał ?

Stas

#2 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 20 lipiec 2009 - 13:44

no pewnie i to wiele razy:)tylko ja tam mam 60km z domu wiec taka petelka to troche mi wychodzi.Ostatnio nawet jechalem ten podjazd od zapory czorsztynskiej do Krosnicy i zjazd do Korscienka.A ten podjazd na Lesnice co mowisz to jechalem bodajrze 2 razy,raz w deszczu.Nie zjezdzalem nim natomiast do Czerownego Klasztoru.Zrob kiedys inna petle na SLowacji z Spiskiej Starej Wsi,przez SPiska Bele jest tam tez bardzo fajny podjazd i wroc przez Velka Lesna i Haligowce.Ogolnie na slowacji jezdzi sie zdecydowanie spokojniej niz w POlsce.Chociaz miejscami te asfalty sa tez bardzo kiepskie...

#3 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 20 lipiec 2009 - 14:50

.... Zrob kiedys inna petle na SLowacji z Spiskiej Starej Wsi,przez SPiska Bele jest tam tez bardzo fajny podjazd i wroc przez Velka Lesna i Haligowce.Ogolnie na slowacji jezdzi sie zdecydowanie spokojniej niz w POlsce.Chociaz miejscami te asfalty sa tez bardzo kiepskie...

Znam również tę trasę. Przejeżdżam tędy na Lomnicki Szczyt (na narty). Jechałem tą trasą również parokrotnie na rowerze, może nie dokładnie bo nie przez Haligowce. Przełęcz o której piszesz jest jednak mniej widokowa i źle technicznie utrzymana. Ostatnio jechałem wiosną więc na lichym asfalcie pełno było żwiru i dziur jeszcze po zimie. Nie wiem jak w pełni lata jest z asfaltem, ale zamierzam w sierpniu, wrześniu znow wybrac się w tamte strony. Ponownie przejadę tę przełęcz.

Stas

#4 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 20 lipiec 2009 - 15:24

Stas, nie wychylaj sie z tym 39-23...... Milosnicy kaset 13-29 nie spia ;-)

Dodaj odpowiedź