Skocz do zawartości

Zdjęcie

Długość Supportu Po Raz Kolejny

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 18:28

Cześć! 

Nie wiedziałem, że nauka składania roweru tyle kosztuje:( Napotykam się z kolejnym problemem spowodowanym moją niewiedzą.

Kupiłem nową korbę, lecz nie spodziewałem się tego, że po jej założeniu zębatki trą o tylne widełki. (lewe zdjęcie) Przymierzyłem również starą korbę i z nią wszystko jest w porządku (prawe zdjęcie):

FJKbPQ5.jpg

Zmierzyłem więc różnicę(zdjęcie), wyszło 6,5mm. Długość obecnego suportu to dziwne 111mm więc po skomplikowanym dodawaniu wychodzi mi, że powinienem kupić suport o długości 124mm. 

LCtZFoO.jpg

Pytanie brzmi: czy aby na pewno? Czytając forum natknąłem się z poradami, że generalnie długość supportu powinna być taka jaką deklaruje producent. Dla mojej korby wyczytałem że jest to długość 116 lub 119mm. Źródło: http://velobase.com/...e3-15048c96e371

Oczywistym wydaje się raczej fakt, że powinienem wybrać 124, chyba że machnąłem się w obliczeniach... Proszę o poradę. Dla pewności zapytam czy niżej pokazany suport który mam zainstalowany to suport z gwintem BSA?

PS. Przy starej korbie linia łańcucha jest raczej OK.

1bek5Fd.jpg

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 18:42

Wkłady suportu nie zawsze "wydłużają się" symetrycznie - sam byłem zszokowany, kiedy to zobaczyłem, ale różnice potrafią sięgać 2-3 mm na stronę, przynajmniej w przypadku wkładów Shimano i Neco.

Jeżeli producent podaje zalecenia, to trzymałbym się właśnie tego.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:11

Rzeczywiście teraz też to doczytałem (http://sheldonbrown.com/bbsize.html)

Drugą sprawą może być też błąd moich obliczeń spowodowany różnymi standardami - czytałem, że kwadrat campy a shimano różni się ułamkami milimetrów ale powoduje to że korba może być osadzona płycej lub głębiej. 

Dzięki mikroos za odpowiedź, teraz tylko pytanie 116 czy 119mm :D:D:D?

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 19:20

http://www.cyclingfo...-fc-6207-cranks

116 mm dla mufy 68 mm, 119 mm dla mufy 70 mm. Do dzieła ;)

rowerplus-logo-2.png

#5 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 21:09

116 wydaje się być śmiesznie mało, zresztą ten typ suportu, który został wymieniony na forum które przesłałeś jest chyba starym typem. Jeszcze raz zrobiłem wyliczenia i posłużyłem się tabelką ze strony sheldona uwzględniając niesymetryczną oś. Wyszło mi idealnie, że oś powinna mieć 120 mm. Z tego co widzę raczej ciężko taki rozmiar dostać, już prędzej 119 mm więc chyba będę musiał udać się do serwisu i po prostu przymierzyć. W ciemno zamawiać w takiej sytuacji będzie rejczel nierozsądne.

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 czerwiec 2014 - 22:27

Zrobisz jak uważasz, ale korby zbyt odsunięte od ramy to też nic dobrego.

Masz rację, jeżeli masz możliwość, to najlepiej byłoby po prostu odwiedzić serwis.

Pozdrawiam

rowerplus-logo-2.png

#7 zeropoint

zeropoint
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądLublin

Napisano 14 czerwiec 2014 - 08:27

Byłem w serwisie, gość powiedział, że 116 będzie dobre ale akurat mieli suporty neca to był rozmiar 115 - powiedział, że też będzie dobry. Kierując się własną intuicją wziąłem 118 co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo przy 115 prawdopodobnie zębatka już by ocierała o moją chińską ramę. Linia łańcucha jest w porządku. Wszystko gra.

Dzięki za porady, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź