Skocz do zawartości

Zdjęcie

Centrowanie Kół Mavic Croslink

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 misie0077

misie0077
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 01:35

Witam wszystkich!

Mam dokładnie takie koła. Pokazuję tylko tylne gdyż właśnie tego koła sprawa dotyczy.

http://static.lfgss....28-dsc00054.jpg

Mam trochę doświadczenia jeśli chodzi o centrowanie kół ale centrowanie tego koła mnie zagięło.

Bicie koła nie jest duże jakieś 3 4 mm więc spokojnie sprawę można by było załatwić nie ściągając koła.

I tak też zrobiłem. Podczas centrowania niestety szprychy obracają się razem z nyplem, czy się odkręca czy dokręca nypel, szprycha kręci się razem z nim. Czy jest jakaś inna technika centrowania tak ułożonych szprych pionowo w piaście ?

Pomóżcie.A może zna ktoś dobry serwis gdzie wycentrują takie koło

Pozdrawiam

#2 śrupka

śrupka
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 08:39

trzeba mieć specjalny kluczyk do trzymania szprychy , tak mi sie wydaje  :-D

#3 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 czerwiec 2014 - 11:51

albo musisz mieć specjalny klucz do przytrzymania szprychy, często plastikowy (mavic dodaje do kupionych kół zwykle taki uniwersalny klucz do zdejmowania opon, nypli i przytrzymywania szprych właśnie) albo możesz chałupniczo przytrzymać szprychę jakimiś kombinerkami :)

#4 EverRestOnTheBike

EverRestOnTheBike
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 czerwiec 2014 - 15:34

Napisz z kąd jesteś było by łatwiej wskazać serwis który by takie klucze miał  :-D

#5 misie0077

misie0077
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 19 czerwiec 2014 - 19:46

Napisz z kąd jesteś było by łatwiej wskazać serwis który by takie klucze miał  :-D

Sieradz woj Lodzkie ;-)

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2014 - 19:50

Masz klucz nastawny? Ma on szeroki "chwyt", szerszy niż kombinerki - przytrzymujesz nim szprychy możliwie blisko nypla - tam gdzie okrągła część szprychy przechodzi w płaską a kluczem do nypli kręcisz nyplami.

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 19 czerwiec 2014 - 21:15

Nie wiem jak wy, ale ja widzę na zdjęciu okrągłe szprychy. Może to nie cała szprycha się obraca (przypuszczam, że główka nie jest okrągła a ma kształt uniemożliwiający jej obracanie się w otworze piasty) , a po prostu nyple się zapiekły i szprycha się skręca.

Popryskaj nyple jakimś rzadkim olejem penetrującym. 

#8 misie0077

misie0077
  • Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 12 lipiec 2014 - 15:26

Niestety chłopaki ale koła zostało oddane do serwisu. Nie dałem radu samemu poradzić sobie z tym problemem. W serwisie nie chceci zdradzić jak to zrobili ale poradzili sobie;-)

Dziękuję za rady. Może kiedyś ktoś stanie przed podobnym problem poradzi sobie z nim i pochwali się wyczynem ;-)

Dodaj odpowiedź