Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trek Madone 2.1 2014 R.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MiroPL

MiroPL
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 26 czerwiec 2014 - 20:20

Rozmiar ramy: 54
Rama: 
Alpha Aluminium Serii 200, E2, konstrukcja rur KVF (Kammtail Virtual Foil)
Widelec: Madone KVF z włókna węglowego, E2, kompatybilność z systemem SpeedTrap
Kierownica: Bontrager Race VR-C, 31,8 mm
Mostek: Bontrager Race Lite, 31,8 mm, 7 st.
Sztyca: Bontrager Approved, 27,2 mm, offset 8 mm

Siodło: Bontrager Affinity 1
Pedały: 
Manetki: Shimano 105 STI, 10-biegowe
Przerzutka przednia: Shimano 105
Przerzutka tylna: Shimano 105
Hamulce: Dual pivot ze stopu
Kaseta: Shimano Tiagra 12-30, 10-rzędowa
Korba: Shimano R565, 50/34 ©
Opony: Bontrager R1 Hard-Case Lite, 700x23c

Na rower czekałem tydzień ale było na prawdę warto.  Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka i od razu wykonałem pierwszą trasę. W porównaniu do poprzedniego roweru jedzie mi się o wiele lepiej, różnica jak dla mnie jest miażdżąca. Co do marki TREK uznałem, że w tym budżecie będzie to najlepsza marka jaką można kupić.Podsumowując jestem bardzo zadowolony z zakupu. Więcej informacji na temat jazdy napiszę w najbliższym czasie. Pozdrawiam. 

31a58d9ebfb4329bmed.jpg

Mój rower: Trek Madone 2.1 2014 

#2 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 postów
  • SkądBieszczady

Napisano 26 czerwiec 2014 - 21:24

Fajnie się komponuje ten niebieski. :)

Focus user! :-P

#3 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 26 czerwiec 2014 - 21:26

w madone są ramy alu??? pierwsze słyszę :P

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 26 czerwiec 2014 - 21:36

Są. Od dwóch lat. Przedtem nazywało się to Trek 2.1 teraz Madone 2.1 - ramy są jednak inne.

Na żywo prezentuje się faktycznie bardzo ładnie.

Czy jest najlepszą ofertą za te pieniądze - chyba nie bardzo :)

Jeśli jeździsz "na mokro" zaglądaj często do piast, szczególnie z tyłu. Prewencyjnie przesmarowałbym je jeszcze przed rozpoczęciem eksploatacji. 

#5 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 26 czerwiec 2014 - 21:41

w madone są ramy alu??? pierwsze słyszę :P

A no są

http://www.trekbikes...adone_2_series/

A nawet gdyby nie było, to właściciel może sobie nazwac swój rower jak chce i nie musi się oglądac na różnych ,,znafców'', tudzież stałych bywalców na francuskich podjazdach.

#6 MiroPL

MiroPL
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:31

Tak jak "kugel" napisał, model Madone jest na aluminiowej ramie, a można sobie to potwierdzić wchodząc na stronę Treka.  

#7 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:36

Dobry rozmiar ramy, ustawienia?

Bo na pierwszy rzut oka, tak troche dziwacznie to wyglada, siodlo na tym samym poziomie co kiera.

#8 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 26 czerwiec 2014 - 22:44

Jeśli jeździsz "na mokro" zaglądaj często do piast, szczególnie z tyłu. Prewencyjnie przesmarowałbym je jeszcze przed rozpoczęciem eksploatacji. 

Moje Bontragery zaczęły szósty sezon bez otwierania (odpukać). No ale w 99.9% jeżdżę na sucho. 

Radzę jednak nic nie ruszać, chyba że serwis w sklepie sprzedającym by to zrobił.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#9 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 27 czerwiec 2014 - 07:23

Z "poziomu serwisu" radzę taką czynność. :)

Który model Bontragera masz? taki jak w tym 2.1, z piastami na konusach i kulkach?

#10 MiroPL

MiroPL
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 27 czerwiec 2014 - 20:06

Dobry rozmiar ramy, ustawienia?

Bo na pierwszy rzut oka, tak troche dziwacznie to wyglada, siodlo na tym samym poziomie co kiera.

Rozmiar ramy jak w opisie, 54, a mój wzrost 177 cm. Siedząc na siodełku, nogę w maksymalnej pozycji w dół mam prawie prostą (niewielki kąt w kolanie). Jakieś propozycje aby było prawidłowo?

#11 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 27 czerwiec 2014 - 20:26

Wiesz, prawidlowo to jest tak jak Tobie pasuje.

Rozumiem, ze nie probowales innych ustawien przodu? 

Mozesz poprobowac, opuscic mostek, przekladajac podkladki nad niego, zanim utniesz sterowke.

Z wysokoscia siodla, jak jest ustawione prawidlowo, wiele juz nie zrobisz ale z przodem mozna poprobowac.

Tak generalnie, przod w wiekszosci okolicznosci jest, mnije lub wiecej ale zawsze nizej niz siodlo.

Zapwenia to bardziej oplywowa pozycje. Czasami, szczegolnie jak sa to poczatki szosowania, trzeba sie do tego przyzwyczaic.

Sprobowac warto, zawsze mozesz wrocic do pozycji jaka masz teraz.

#12 MiroPL

MiroPL
  • Użytkownik
  • 105 postów
  • SkądŁódzkie

Napisano 27 czerwiec 2014 - 20:31

Wiesz, prawidlowo to jest tak jak Tobie pasuje.

Rozumiem, ze nie probowales innych ustawien przodu? 

Mozesz poprobowac, opuscic mostek, przekladajac podkladki nad niego, zanim utniesz sterowke.

Z wysokoscia siodla, jak jest ustawione prawidlowo, wiele juz nie zrobisz ale z przodem mozna poprobowac.

Tak generalnie, przod w wiekszosci okolicznosci jest, mnije lub wiecej ale zawsze nizej niz siodlo.

Zapwenia to bardziej oplywowa pozycje. Czasami, szczegolnie jak sa to poczatki szosowania, trzeba sie do tego przyzwyczaic.

Sprobowac warto, zawsze mozesz wrocic do pozycji jaka masz teraz.

Rozumiem, jutro coś z tym ustawieniem pokombinuję. 

#13 xtremesystems

xtremesystems
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • Skądxxx

Napisano 25 lipiec 2014 - 08:52

a waga jaka bo nie dostrzegłem

#14 morel

morel
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 09 sierpień 2014 - 15:08

Sam jestem właścicielem takiego samego Madone'a z tym, że w innej kolorystyce i zgodzę się - przy cenie sklepowej nie jest to najlepszy możliwy rower w swojej kategorii, ale jeżeli uda się zdobyć zniżkę, to moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać. Ja swój wyciągnąłem DUŻO taniej niż za cenę widniejącą na stronie Treka i póki co jestem bardzo zadowolony. Co prawda koła wydają się ociężałe, szczególnie podczas nabierania prędkości. Nie widzę także mankamentów w klamkach 105, ale może miałem szczęście, natomiast odpowiadając na pytanie xtremesystems - rower goły waży 9,1kg także nic specjalnego, ale ja z racji, że nie jestem maniakiem wagi i nie jeżdżę Bóg wie ile, to dobrze się na nim czuję.