Jump to content

Photo

Sram Spinkę

Odpowidni dobór

27 replies to this topic

#1 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 27 June 2014 - 09:39

Szukałem podpowiedzi na forum, ale skąpo w tym temacie…

Mam nowy łańcuch Ultegra CN-6701 10-rz a do niego Pin (sworzeń).

Jednak jak wielu z Was, wołałem założyć spinkę. Więc zakupiłem Sram PowerLink
Jednak spinka po założeniu nie wchodzi na swoje miejsce, tzn. nie rozchodzi się tak jak w innych moich rowerach/łańcuchach...  nie weszła idealnie i nie zamknęła się….

Mogłem w sumie użyć większej siły, czy narzędzi lub po prostu przycisnąć na pedały, ale wolałem to skonsultować wpierw.

Czy wg Was zakupiłem nieodpowiednią spinkę do mego łańcucha, czy mój łańcuch powinien być połączony tylko Pinem a nie żadną inną spinką???

#2 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 27 June 2014 - 09:59

Śmiało naciśnij pedały, spinka zaskoczy.

Tyle że w podanym przez ciebie linku jest czarna spinka, czyli PowerLock (PowerLink był złoty i 9-rzędowy). Problem w tym, że o ile PowerLink to była świetna sprawa, to spinka PowerLock to totalna pomyłka, bo jest... jednorazowa!

edit: ja bym reklamował u sprzedawcy, towar jest błędnie opisany - co innego jest na zdjęciu, a co innego w opisie.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 June 2014 - 10:14

Dokładnie tak jak napisał @bans - 10-rzędowy jest Powerlock, czyli spinka jednorazowa. Można ją otworzyć szczypcami, ale nie jest to zalecane - oficjalnie jest to spinka jednorazowa.

Jeżeli szukasz spinki wielorazowej, polecam np. Connex albo KMC MissingLink - obie są wielorazowe, otwierane i zamykane bez użycia narzędzi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 27 June 2014 - 10:22

Dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź.

Mogłem w sumie zapytać przed zakupem, ale w sumie jaki problem wybrać coś teraz. A te będą na "zapas"...

#5 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 posts
  • SkądRzeszów/Kraków

Posted 27 June 2014 - 11:26

Włóż do kierownicy, zatkaj korkiem i śmigaj bez obaw :)

• kojot and gustavomota like this
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#6 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 27 June 2014 - 11:37

Włóż do kierownicy, zatkaj korkiem i śmigaj bez obaw :)

Słuszne spostrzeżenie. W kieszonce czy pokrowcu zawsze trudno odnaleźć...

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 June 2014 - 12:09

Dokładnie tak jak napisał @bans - 10-rzędowy jest Powerlock, czyli spinka jednorazowa. Można ją otworzyć szczypcami, ale nie jest to zalecane - oficjalnie jest to spinka jednorazowa.

Jeżeli szukasz spinki wielorazowej, polecam np. Connex albo KMC MissingLink - obie są wielorazowe, otwierane i zamykane bez użycia narzędzi.

Jak dla mnie KMC to też spinka jednorazowa. No, niby można toto otworzyć (kiedyś nawet mi to sprawnie poszło), ale otatnio się nawkurzałem i w końcu użyłem rozkuwacza, a później założyłem spinkę Connex'a - jeśli mam rozpinać łańcuch (może za wyjątkiem wymiany zużytego na inny - wtedy mogę rozkuć) to używam tylko spinek Connex'a, po co mam się denerwować i męczyć?

Tylko trzeba pamiętać o poprawnym montażu:

Connex_link.jpg

• kojot likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 June 2014 - 12:47

Jestem trochę zaskoczony Twoimi słowami, bo z KMC (z Connexa zresztą też) korzystam od dawna i nie miałem z nigdy problemu z jej rozpięciem.

rowerplus-logo-2.png

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 June 2014 - 13:24

Rozpinasz KMC palcami, szczypcami czy dedykowanym rozpinaczem (są takie?)? Niestety, co ja się nawkurzałem przy próbie rozpięcia to moje: łapy brudne i tak dalej... W końcu się wkurzyłem, wycisnąłem sworzeń i później spiąłem connexem. Może przyzwyczaiłem się do komfortu rozpinania tych spinek i szarpanie się z innymi jakoś nie sprawia mi radochy :-( .

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 June 2014 - 14:33

KMC zawsze rozpinam ręcznie. Nigdy nie miałem z nią problemów - przynajmniej w przypadku łańcucha CN-7901, bo jakiegoś czasu jeżdżę tylko na tym modelu.

rowerplus-logo-2.png

#11 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 27 June 2014 - 14:34

Spinka Srama jest jednorazowa wg producenta wielorazowa wg codziennego jej używania :)

Spinka KMC jest i jedno i wielorazowa (dwie wersje).

Jeśli ktoś dużo rozpina można kupić dedykowane narzędzie.

Jeśli spinka Srama nie chce się spiąć można ustawić ją założoną na górnym odcinku między kasetą a korbą a następnie uderzyć ręką w pedał - na pewno zaskoczy.

#12 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 posts
  • SkądPszczyna

Posted 27 June 2014 - 14:50

KMC musiałem rozpinać kombinerkami, zawsze.

#13 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 27 June 2014 - 15:03

Można kupić dedykowany przyrząd, ale można też zrobić sobie samemu, podobny. Wystarczy znaleźć jakieś stare szczypce, z cienkimi końcami i je wyprofilować na szlifierce. 10 minut roboty i efekt lepiej niż zadowalający. Odrobina farby i kawałek rurki termokurczliwej z  najgorszego złomu zrobi profi tool.

42973488938436072448.jpg

35027517533194207073.jpg

Jeśli masz łańcuch 10 rz i taką samą spinkę, musi się zamknąć. Trzeba tylko ścisnąć szczypcami boki, żeby zamek znalazł się w jednej linii. Palcami może być trudno.

• kojot likes this

#14 kojot

kojot
  • Użytkownik
  • 47 posts
  • Skądlubelszczyzna

Posted 02 July 2014 - 07:12

Wielkie dzięki Wszystkim za wypowiedzi. Dzięki Wam na temat spinek już wiem prawie wszystko. Narzędzia niebawem też wykonam.

Pozdrawiam

#15 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 02 July 2014 - 17:32

W spince KMC najpierw trzeba ścisnąć płytki ogniwa a dopiero potem ogniwa ku sobie ;)

#16 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 07 July 2014 - 14:17

Ja jeżdżę, a właściwie zajeżdżam jedną spinkę na trzech łańcuchach (przy zakupie łańcuchów, zapomniałem dokupić spinki i tak zostało).

Przejechałem na tej jednej spince i na trzech łańcuchach ponad 13 tys km.

Czy jak kupię nową spinkę to, jak szybko zaadaptuje mi się na zużytych już zębatkach ?

Czy lepiej kupić pin i wozić skuwacz ??

#17 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 07 July 2014 - 14:56

Raz na kilka łańcuchów dobrze jest kupić spinkę - u mnie Connex po 2 łańcuchach jest już lekko wytarty, widać też że sworznie lekko się skrzywiły. Trzeci raz mu nie zaufam i tym razem go wymieniam (za to zostanie jako awaryjna spinka do doczłapania się do domu w razie awarii).

Ale jeżeli pytasz konkretnie o dopasowanie do tarcz, to jedno ogniwo na pewno nie zrobi różnicy, więc spinka nie powinna powodować przeskakiwania.

rowerplus-logo-2.png

#18 System

System
  • Użytkownik
  • 643 posts
  • Skądz netu

Posted 22 October 2014 - 19:21

Czy spinka Sram od napędu mtb 7 rzędowego będzie pasowała do napędu 8 rzędowego mtb ?

#19 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 October 2014 - 19:57

Będzie, o ile zostanie założona na odpowiedni łańcuch.

rowerplus-logo-2.png

#20 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 23 October 2014 - 15:25

Mocno uzywana spinka wyciera sie od rolek lancucha - od wewnatrz robia sie koliste zaglebienia, blaszki spinki robia sie ciensze i moga peknac.

Reply to this topic