Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiana napędu 2rz na 3rz

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 26 lipiec 2009 - 21:01

Witam
Po ostatniej jeździe w Istebnej brakło mi przełożeń, miałem 39/23 na górki co okazało się bardzo za mało. Pozostaje mi albo zmienić kasetę, ale dużych koronek nie będę raczej używał na płaskim przez co będą się marnowały. Albo wymienić korbę na kompakt ale prawdę mówiąc kompakt mi się średnio widzi. No i 3 rozwiązanie, jak dla mnie najlepsze ale najmniej pro :) , wymiana lewej klamki i przedniej przerzutki na 3 rzędową.
Czy w przypadku takiej wymiany koniecznie będę musiał wymieniać tylną przerzutkę na z dłuższym wózkiem czy się obejdzie?
Czy dłuższy wózek potrzebny jest tylko po to aby odpowiednio naciągać łańcuch? Jeśli bym teoretycznie uważał żeby nie wrzucać na małe koronki z przodu i z tyłu to chyba by przeszło. Aczkolwiek nie jestem tego pewien i dlatego się pytam.
Po za tym czy przy takiej wymianie bym musiał skracać łańcuch?
ps. Z biegiem czasu wymienię z chęcią tylną przerzutkę/kasetę na 10rz ale to z czasem.

#2 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 27 lipiec 2009 - 08:06

Nie mozesz dokupic zebatki 34z i zakladac ja tylko przy wyjazdach w gory?

#3 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 27 lipiec 2009 - 09:09

Tarcza 34z nie będzie czasem pod kompakt? Bo z tego co mi wiadomo kompakt ma inny rozstaw otworów.
Bo coś mi się widzi że 34z nie zmieści do normalnej korby.

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lipiec 2009 - 09:52

Witam
Po ostatniej jeździe w Istebnej brakło mi przełożeń, miałem 39/23 na górki co okazało się bardzo za mało. Pozostaje mi albo zmienić kasetę, ale dużych koronek nie będę raczej używał na płaskim przez co będą się marnowały. Albo wymienić korbę na kompakt ale prawdę mówiąc kompakt mi się średnio widzi. No i 3 rozwiązanie, jak dla mnie najlepsze ale najmniej pro :) , wymiana lewej klamki i przedniej przerzutki na 3 rzędową.
Czy w przypadku takiej wymiany koniecznie będę musiał wymieniać tylną przerzutkę na z dłuższym wózkiem czy się obejdzie?
Czy dłuższy wózek potrzebny jest tylko po to aby odpowiednio naciągać łańcuch? Jeśli bym teoretycznie uważał żeby nie wrzucać na małe koronki z przodu i z tyłu to chyba by przeszło. Aczkolwiek nie jestem tego pewien i dlatego się pytam.
Po za tym czy przy takiej wymianie bym musiał skracać łańcuch?
ps. Z biegiem czasu wymienię z chęcią tylną przerzutkę/kasetę na 10rz ale to z czasem.

1. wrzuć kasete np. 12-25/26/28 - przerzutka pozostaje z krótkim wózkiem
2. Długi wózek z tyłu jest potrzebny aby odpowiednio naciągnać łańcuch , jeśli zmieniasz na 3-blatową korb, przy zmianie korby czasem szerokość pakietu podlega korekcji
3.Łańcuch przy zmianie na dłuzszy wózek - powinien być dłuższy. - korekcja związana z dłuższym wózkiem przerzutki.
4. Zawsze kasete mozna w miare szybko podmienić - np do płaskich jazd i górskich, to chyba prostsze niż kombinacje z napędami zwłaszcza jak jazda typu Istebna trafia się sporadycznie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#5 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 27 lipiec 2009 - 10:05

1. wrzuć kasete np. 12-25/26/28 - przerzutka pozostaje z krótkim wózkiem
2. Długi wózek z tyłu jest potrzebny aby odpowiednio naciągnać łańcuch , jeśli zmieniasz na 3-blatową korb, przy zmianie korby czasem szerokość pakietu podlega korekcji
3.Łańcuch przy zmianie na dłuzszy wózek - powinien być dłuższy. - korekcja związana z dłuższym wózkiem przerzutki.
4. Zawsze kasete mozna w miare szybko podmienić - np do płaskich jazd i górskich, to chyba prostsze niż kombinacje z napędami zwłaszcza jak jazda typu Istebna trafia się sporadycznie.

Ad1 na to bym może poszedł ale przy 10s.
Ad4. Też jakieś rozwiazanie tylko jakoś nie trawię wymieniać kasety, fakt że to mało roboty ale zawsze.

Jeszcze jedno. U siebie w korbie mam miejsce na 3 tarczę ale nie jestem pewien czy nie będę musiał wymieniać suportu. Jak spradzić czy taka wymiana będzie konieczna? Niestety nie mam pod ręką roweru żeby sprawdzić długość, wkład z tego co pomiąta był na 110mm.
Co do wózka to jedni mi mówili że trzeba będzie wymienić tylną przerzutkę a inni nie i stąd moje wątpliwości.

Swoją drogą dlaczego przy przedniej przerzutce podają że np. pracuje z napędem 10 rzędowym? Zawsze mi się wydawało że przednia jest tylko do przodu i nie jest uzależniona od tego jaka przerzutka/kaseta jest z tyłu.

#6 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 27 lipiec 2009 - 15:27

Ile procent nachylenia ma ten podjazd w Istebnej, że nie mozna go wziąc na 39/23 ?
Jest długi czy krótki ?

Stas

#7 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 lipiec 2009 - 16:12

Tez sledze ten temat . Moj kolega mowi cos o 25 % na 200-300 m , ale trudno mi to sprawdzic. Moze to jakas kolejna wspinaczkowa "legenda" ;-)

#8 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 27 lipiec 2009 - 18:54

Jarek 966, chyba będzie trzeba zablokować tobie mozliwość śledzienia tematów o zębach i łańcuchach (jakbym miał taką władzę to bym z niej skorzystał) - już widzę, że w efekcie wyjdzie, że trzeba mieć blat 54 bo na takim robisz podjazdy :lol:

dracop, a jakie masz korby to wtedy będzie można coś więcej powiedzieć o długości suportu.

#9 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 27 lipiec 2009 - 20:55

@kormoran
Korba Campagnolo Xenon, suport 110m(sprawdziło się to co pamiętałem że było napisane na suporcie), długość ramienia 190(170mm od osi suportu do osi pedała).
Wystarczyło się wstrzymać i poczekać aż wrócę do domu i zmierzę miarką.
Teraz pozostaje pytanie czy przy 110mm 3 tarcza wejdzie.
@Stas
Da się ale ja jechałem trochę "ostrożniej". Ostatnio mnie kolana bolały i bałem się ostrzej jechać po górkach. Chwilami nachylenie było tak mocne że aby jechać musiał mocno podciągać za kierownicę i mocno naciskać na pedały a prędkość wahała się pomiędzy 6-7km/h.
Ostatnio trafiłem do Karpacza z góralem i też podjeżdżałem pod jakiś dość mocno nachylony chodnik(nie wiem ile %) i na góralu przy większej kadencji było o niebo lepiej. I dlatego myślę aby dorzucić 3 tarczę, dużo na wadze nie stracę, jedynie będę musiał wymienić klamkę i przerzutkę(teoretycznie).

#10 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 lipiec 2009 - 21:11

kormoran, tym razem pytam tylko kulturalnie o nachylenie :-)
Podjazdy ( te NAJ ) robie na 39-35. Bedzie jakis nie do wjechania : ZEJDE ( ale trzeciej tarczy nie czaloze ) ;-)

P.S. Ale czasowke ktora zamierzam skrecic zima wyposaze w 54 ! Dla Ciebie !!!

#11 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 27 lipiec 2009 - 22:36

Podjazdy ( te NAJ ) robie na 39-35. Bedzie jakis nie do wjechania : ZEJDE ( ale trzeciej tarczy nie czaloze ) ;-)

Z takim przełożeniem to raczej wszystko pójdzie a na pieszo jest zawsze wolniej no chyba że nachylenie jest 90stopni ale wtedy mowa o wspinaczce :)

#12 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 lipiec 2009 - 22:41

Dracop, popatrz sobie na linie łańcucha jak się układa na tym napędzie co masz ,
Zakładając trzecią tarcze Twoja przerzutka przednia musi mieć inny wózek - wyższa część wewnętrzna aby obsłużyć róznice w blatach.
Jeśli załozysz trzeci blat to przerzutka przód przy tym pakiecie co masz musiałaby schodzić sporo bliżej ramy, jesli chcesz wykonaj próbe, załóż trzeci blat i spróbuj przeregulować przerzutke aby obsługiwała najmniejszy i środkowy blat, jeśli bedzie zrzucać na najmniejszy bez problemowo to długość pakietu mogła by być, ale podejrzewam że jak masz 110 to nastepny rozmiar to 113 , lub 115.
Przy trzech blatach będziesz musiał częściej machać przednią manetką aby nie było zbytnich przekoszeń.

Dalej proponuje jednak zmiane tylko tylnej zębatki, typu płasko i druga wersja góry.

Może pożycz gdzieś inną zębatke , albo załóż wieksza , na próbe dodatkowy blacik kosztem najmniejszego.

#13 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 28 lipiec 2009 - 06:57

39-25 mialo byc :-)

#14 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 28 lipiec 2009 - 08:04

@SPIKE
To że musiałbym wymienić przednią przerzutkę to wiem, bo stara nie ma takiego skoku żeby zejść na dodatkową najmnieijszą tarczę.
Chodzi o to że niektórzy mi mówili że przy takiej modernizacji musiałbym wymienić tylną przerzutkę na model z dluższym wózkiem.

Zmiana kasety to też jakieś rozwiązanie. Ale nie chcę mieć tego co w górali, zmiana przełożenia o jedną tarczę powoduje duży skok. Za to lubię właśnie kasety szosowe za płynną zmianę. Dlatego chciałbym z czasem wymienić na kasetę 10s. W góralu też już powoli myślę nad wymianą kasety 8s na 10s.

Trochę OT. Które klamkomanetki Shimano mają zmianę biegów taką samą jak w Campie? Czy też żadne?

#15 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 lipiec 2009 - 09:12

Raczej przerzutka z tyłu powinna mieć dłuższy wózek.
Co do kasety to są rózne stopniowania a na góry to ciekawe są typu od 13 do 26, na 26 powinieneś dać spokojnie rade .
Zresztą jak chcesz, przy zmianie na 3 blaty za dużo roboty i niepotrzebne zmiany, ja nie lubie na młynku kręcić i w miejscu stać prawie.
Przy 3 blatach będziesz zmuszony niestety do zmian na młynek bo krzywizna łańcucha Ci nie pozwoli na średnim operować na najwyższych biegach, no chyba że uda sie tak ułożyć linie łańcucha że będzie korba bliżej ramy a przerzutka z przodu nie będzie opierała się o rame.

#16 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 28 lipiec 2009 - 11:34

Tzn. w moim przypadku zaobserwowałem że lepiej mi się jedzie pod górkę na siedząco z dużą kadencją. Brak mi jeszcze wytrenowania w tym kierunku bo instynktownie wstaję.
Np. w Istebnej była taki ciekawy kilku km podjazd(na Szczyrk) na którym szybciej mi się jechało siedząc niż stojąc ale że zawsze podjazdy pokonywałem na stojąco to nie mogłem wysiedzieć na tamtym podjeździe i co chwilę wstawałem.
Chociaż to różnie bywa. Zasadniczo staram się kręcić z dużą kadencją i nie wiem skąd przekonanie że jak się ma małe przełożenie w rowerze to kręci się tak wolno aż się wywróci.
Przy dużym przełożeniu trzeba mocniej naciskać i jest mniejsza kadencja, przy mniejszym przełożeniu przykładasz mniejsze siły na pedały i można kręcić młynka. Na razie średnie kadencję mam ciągle w granicach 80-90 :(
@SPIKE 26-25 na pewno wystarczy.

Przy 3 blatach będziesz zmuszony niestety do zmian na młynek bo krzywizna łańcucha Ci nie pozwoli na średnim operować na najwyższych biegach, no chyba że uda sie tak ułożyć linie łańcucha że będzie korba bliżej ramy a przerzutka z przodu nie będzie opierała się o rame.

I tak chwilami jeżdżę na niezłym przekosie. Ale z tego co się doczytałem to na Campie jeszcze jakoś można tak jeździć, na Shimano już nie.
Zaryzykuję i dokupię 3 tarczę i zobaczę jak będzie pasowała a potem może zmienię klamki+przerzutkę przednią a później może tylną :)

#17 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 29 lipiec 2009 - 22:17

Teoretycznie wiem, że powinno działać ale wole się upewnić. Czy odległość między blatami w korbie 2 a 3 rzędowej są takie same i czy w przypadku korb HT2 długość osi jest taka sama? Chodzi o zmianę korby. Obecnie mam 2 rzędową, natomiast mam okazję kupić 3 rzędową z tym, że przerobioną na 2 - odkręcony najmniejsza zębatka. Używać 3 tracz nie zamierzam, ale czy nie będzie problemów po zmianie takiej korby z przednią przerzutką i łańcuchem?

#18 dracorp

dracorp
  • Użytkownik
  • 313 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 30 lipiec 2009 - 08:12

@thorian u siebie mam korbę 3rz ale z 2 tarczami i klamkomanetkę 2-biegową i działa.

#19 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 30 lipiec 2009 - 11:54

Patrzyłem na stronie shimano na korbę 2 i 3 rzędową. Jedyna różnica to linia łańcucha 45mm dla 3rzędowej i 43,5mm dla 2rzędowej. Czy te 2,5 mm to różnica w długości osi? Rozumiem, że po zmianie korby łańcuch trochę inaczej będzie się układał i trzeba będzie wyregulować przednią przerzutkę?

Dodaj odpowiedź