Jump to content

Photo

Noski

10 replies to this topic

#1 Bauer1921

Bauer1921
  • Użytkownik
  • 64 posts
  • SkądRadom

Posted 27 July 2009 - 14:15

Witam, dopiero zaczynam swoja przygodę z kolarstwem szosowym. w tym roku kupiłem rower i nie ma kasy na buty i pedały. Czy zwyczajne noski choć w pewnym stopniu zastąpią spd?

#2 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 27 July 2009 - 14:44

tak.
w jakimś stopniu zastąpi jak również zwiększy bezpieczeństwo,gdyż noga nie ześlizgnie sie z pedału.

#3 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 posts
  • SkądWioska

Posted 27 July 2009 - 15:01

Na podjazdach pomogą Ci te noski , ponieważ będziesz mógł ciągnąć nogę z dołu do góry zawsze jakieś ułatwienie .
Ale trzeba uważać w mieście czasem nagle zatrzymanie = upadek ( z początku tak może być ) . Posiadacze pedałów SPD mogą potwierdzić że zanim doszli do wprawnego wypinania i wpinania butów w pedały zaliczyli kilka gleb . Mam nadzieje że w jakimś stopniu pomogłem ;-)

#4 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 posts
  • SkądGOP - Będzin

Posted 27 July 2009 - 16:05

Noski z pewnością nie poprawiają bezpieczeństwa, gdyż w porównaniu do SPD trudniej jest się 'wypiąć'. Czasem na skrzyzowaniu, gdy trzeba mieć przynajmniej jedną nogę wolną, można się łatwo przewrócić, ponieważ stopa nie będzie chciała wyjść z tego noska. Gleba murowana, nie jest to może poważne, ale do przyjemnych rzeczy też nie należy. Owszem, lepiej się kręci w takich noskach, ale w porównaniu do normalnych pedałów różnica nie jest duża. SPD przy nich to bajka. Jak nie masz pieniędzy, to mówi się trudno, ale warto dozbierać. SPD są o WIELE wygodniejsze w użyciu.

#5 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBiałystok

Posted 27 July 2009 - 16:26

Jak jeździsz po mieście to warto mieć nieco poluzowany pasek, aby było łatwo wyjąć stopę na czerwonym, wyjeżdżając z miasta możesz pasek zacisnąć.

#6 Mateusz

Mateusz
  • Użytkownik
  • 7 posts
  • SkądBiała Podl./Lublin

Posted 27 July 2009 - 18:26

Osobiście zdecydowałem się na noski i nie żałuję. Zaliczyłem tylko jedną glebę kiedy "ćwiczyłem" stójkę. Na miasto to świetne wyjście, w trasie również się sprawdza. Jeśli zamontujesz noski nie jeździj w drogich butach. Od stalowych nosków niszczą się czuby butów. Chyba, że zdecydujesz się na noski ze skórzanym "obiciem". :P Od razu polecam noski stalowe a nie plastikowe. Kosztują coś ok. 30 zł na Allegro.

#7 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 27 July 2009 - 21:12

Mam noski i już niedługo przejdę na SPD. Zwykłe platformy imho na miasto są najlepsze - w noski, zwłaszcza w deszczu, ciężko jest włożyć but - cały pedał odwraca się "dogóyminogami". Fakt, że można ciągnąć pedały przy podjazdach, a co wg mnie ze względu na równą i bezpieczną jazdę jest jeszcze ważniejsze - przy zmianie biegu pod obciążeniem stopa będzie się przesuwała po platformie.
Jeśli decydujesz się na noski to musisz mieć do tego odpowiednie buty - trampki odpadają, mają za miękką podeszwę i stopa będzie Cię boleć. Adidasy podobno lepsze, ale mnie np. też syry bolą. Niektórzy twierdzą, że halówki są ok do nosków, ale imho to jest równie miękka podeszwa co w adidasach.
A, i nie słuchaj gadania o wywrotkach - jak trochę poćwiczysz to nie zaliczysz ani jednej gleby, tylko jadąć w noskach unikaj jak ognia sypkiej nawierzchni - ciepło Ci się zrobi jak wjedziesz na luźniejsze grunty ;-)

#8 Gosc_wonka2805_*

Gosc_wonka2805_*
  • Gość

Posted 28 July 2009 - 07:42

Jeździłam w noskach 3 sezony, w blokach jeżdżę 2 miesiące i komfort jazdy zupełnie inny. Noski zaciśnięte na bucie są o tyle niebezpieczne, że trzeba sie nauczyć w tym pedałować i pamiętać od nich podjeżdżając do skrzyżowania. Na pewno nie można na początku za bardzo szarżować. Tym za bardzo od SPD-SL, Looków czy innych takich się nie różnią.

Na fachowe treningi radze jednak doskładać na pedały zatrzaskowe buty i bloki. Do jazdy miejskiej - znaczy sie takiej pt. a śmignę do rodziny co 15 km stąd maja działkę, albo pojadę na targ, czy śmignę pozałatwiać sprawy w urzędach zwykle pedały (z noskami czy bez) są bardziej adekwatne. Masz normalne buty na nodze, w których oprócz pedałowania da się chodzić.

ewentualnie możesz zainwestować w system pedałów i bloków do SPD. Buty nadają się do chodzenia zapewne bardziej niż te typowo szosowe z blokami wystającymi poza powierzchnię podeszwy. Zernij do tamatu: kllik

#9 fengtao

fengtao
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądKartuzy

Posted 30 July 2009 - 09:49

jest jeszcze jedna możliwość - specjalne noski bez pasków. Są lekkie, bardzo sztywne, pasują do zwykłych pedałów, zresztą często używają ich MTB-owcy ze względu na wygodę ich używania. A do tego są tanie (ok. 20 zet) i można w nich jeździć w zwykłych butach. Sam ich używałem przez kilka lat i przesiadłem się na SPD raczej ze względów prestiżowych niż funkcjonalnych.

Attached Thumbnails

• haki.jpg

#10 Skeletor

Skeletor
  • Użytkownik
  • 128 posts
  • SkądTarnobrzeg /Krk

Posted 30 July 2009 - 09:58

IMO te noski to zapobiegają tylko ześlizgiwaniu się stopy z pedała. Ważne jest również aby buty był mocniej przymocowane do pedałów co poprawia przekazywanie siły na pedały.

#11 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądWarszawa / Koszalin

Posted 03 August 2009 - 12:13

fengtao, kolega jeździ z takimi noskami, ale na mtb, przełożyliśmy je experymentalnie do szosy i się nie sprawdziły - przy ciągnięciu pedałów :-D podczas podjazdu stopa potrafi się wyśliznąć na bok. Takie półnoski są dużo mniej sztywne niż zwykłe.

Reply to this topic