Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ekspander (Wtf?!?)

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 06 lipiec 2014 - 20:17

Chcąc dziś zniwelować luzy w sterach nowego roweru napotkałem problem z tym oto elementem.

Rozumiem sens działania tego eksapandera, ale za nic nie umiem go zamontować z powrotem tak, aby nie było luzów. Domyślam się że poprzez dokręcenie, bolec wewnątrz rozsuwa ścianki na boki które zakleszczają cały mechanizm w sterówce. Ale jak go dokręcić? mogę go co najwyżej wcisnąć.

Dokręcając górny kapsel, śruba wyciąga całego elspandera kilka mm do góry ponad krawędź rury, ponieważ nie siedzi on w sterówce wystarczająco mocno. Jak się z tym uporać?

Dodam że mam stery zintegrowane, poniżej zdjęcie tego ustrojstwa.

c7f7741f59.jpg

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 06 lipiec 2014 - 20:32

Miałem to samo, również w Felcie ;) W moim przypadku pomogło dopiero nasmarowanie powierzchni ekspandera epoksydem i zaklejenie go na stałe w rurze sterowej. Dopiero potem kontrowanie pozwalało uzyskać pożądany poziom stabilności sterów.

A tak swoją drogą: po wykręceniu śruby najprawdopodobniej ukaże Ci się gniazdo dla klucza imbusowego, prawdopodobnie w rozmiarze 6 mm. Gniazdo to służy do regulacji średnicy zewnętrznej ekspandera. Nie jestem pewny, czy z tego korzystałeś, więc na wszelki wypadek informuję.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 06 lipiec 2014 - 20:33

No na chłopski rozum, masz tam dwie śrubki, najpierw zakręcasz tą jedną, która zakleszczy Ci ten "ekspander" a potem zakładasz grzybek i dokręcasz z góry drugą śrubką. Oczywiście wszystko robisz z odpowiednim wyczuciem i aby było bez luzów. Normalnie to działa :D
Spróbuj może przesmarować jakimś smarem ten ekspander
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#4 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 06 lipiec 2014 - 20:47

Też miałem podobny problem z prawie identycznym ekspanderem (Pro). Pomogło dopiero owinięcie go opaską z papieru ściernego (ziarnem na zewnątrz). W nowym widelcu, który miał nieco mniejszą średnicę wewnętrzną (grubsze ścianki), problemu już nie było i dobrze się zaklinował. 

#5 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 06 lipiec 2014 - 20:48

ta śruba wewnątrz ekspandera z jednej strony ma gwint na który nakręca się kołnierzyk do sterówki, a z drugiej strony dziurę na imbus 4. Wychodziłoby więc na to żeby od góry włożyć ekspander i długim imbusem dokręcić napięcie (gwint jest wystarczająco szeroki, aby wszedł tam imbus). Dzięki Panowie!

6f2c4bde09.jpg

#6 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lipiec 2014 - 00:40

Tytł tego tematu jest wulgarny. Dodatkowo w języku angielskim :/ Widać niektórym polskich wulgaryzmów mało.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#7 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 07 lipiec 2014 - 20:14

Dokręciłem dziś tą śrubę i początkowo wydawało się ok. Wróciłem z trasy i luzy są znowu, czyli ekspander wysunął się ze sterówki.

Czy rozwiązaniem na to może być pasta do karbonu?

A co do polskich wulgaryzmów, to bardzo lubię, ale w tym wypadku nie było potrzeby by aż tak podkreślać emocje ;)

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2014 - 21:29

Pasta może pomóc. Jeżeli to nic nie da, zawsze masz do dyspozycji klej epoksydowy, szczególnie jeżeli jesteś już pewny swojej pozycji na rowerze.

rowerplus-logo-2.png

#9 soar

soar
  • Użytkownik
  • 219 postów

Napisano 07 lipiec 2014 - 22:20

mikroos, a nie myślałes w swoim przypadku żeby zamienić ekspander na inny? Zaklejenie jest jakąś opcją, ale to raczej ostateczność.

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipiec 2014 - 22:25

Używałem kilku ekspanderów i u mnie żaden nie pomógł. Oczywiście u Ciebie może być inaczej, ale u mnie trwałym rozwiązaniem okazał się dopiero klej.

rowerplus-logo-2.png

#11 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 07 lipiec 2014 - 22:25

U mnie pomogło przetarcie wnętrza rury grubym papierem ściernym ruchem poziomym. Pozdr

Dodaj odpowiedź