Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Mój Suport Umiera? Bb 5500

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 21:06

Witam. Mam problem dotyczący dobiegających z okolic korby regularnych dźwięków. Cyka co obrót. Wstawiam w linku film.

Czy to wina suportu? Jeśli tak czy da się zregenerować go (wymienić łożyska)?

Mam korbę FC-5505 do której pasuje podobno jedynie suport BB 5500 (gwint BSA, 118,5 mm). Model ten jest już praktycznie nie do kupienia w PL bo to trochę stary standard - octalink v1 . Nie znam przebiegu części. Rower zakupiłem 1,5 roku temu i zrobiłem z nim 4000-5000 km.

Korba i jej koronki są w dobrym stanie i w sumie wymiana korby dla innego typu suportu jest nieopłacalne.

Wie ktoś może o jakimś serwisie który by mi to zrobił lub ma do sprzedania taki suport.

#2 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 11 lipiec 2014 - 21:27

Suport jest dostępny choćby w sklepie cyklotur. wymienia ci to w każdym serwisie, tylko czy warto?

#3 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 lipiec 2014 - 21:33

Suport jest dostępny choćby w sklepie cyklotur. wymienia ci to w każdym serwisie, tylko czy warto?

Niestety nie pasują do mojej korby. W cykloturze sa tylko:
68x109,5 mm / BSA - Tylko do korby z 2 blatami.
70x118,5 mm / ITA - Jest to gwint włoski.

Do mojej korby potrzeba BSA 68x118,5 mm :/

#4 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2014 - 22:01

Zapytaj jeszcze u głównego dystrybutora Shimano, może coś znajdą.

Albo kup korby bez zębatek, pod HT2:

http://allegro.pl/ra...4393428197.html

Do tego miski suportu:

http://allegro.pl/su...4410896198.html

Taki downgrade (w sensie grupy), ale cóż począć. Waga pewnie będzie podobna, choć ramiona korby Sora nie są puste w środku.

Albo jakieś starsze korby na kwadrat.

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 lipiec 2014 - 22:04

Mam możliwość sprowadzenia BB-5500 w rozmiarze 68x118,5 mm. Daj znać na priv jeżeli będziesz zainteresowany.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 lipiec 2014 - 15:04

Nie da się samych łożysk wymienić?? Przerabiałem ten sam temat w BB30, po wymianie na łożyska ceramiczne (znalazłem cały nowy komplet za 200zł) jak ręką odjął. Stary łożyska pozacierane i to czuć w palcach, że lipnie chodzą

#7 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2014 - 15:23

Nie da się. Ten suport jest nierozbieralny, a przynajmniej producent tego nie przewidział. Nie ma tam łożysk maszynowych, a bieżnią dla kulek jest sama oś i tuleja korpusu. Nie ma też żadnych odkręcanych konusów, i w tym cały problem. Prawdopodobnie oś wprowadzana jest do tulei mimośrodowo, potem umieszczane są kulki i oddzielane jakimś plastikowym koszyczkiem. Gdy zrobi się luz, nie da się go skasować.  

#8 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lipiec 2014 - 16:39

mikroos mi sprowadzi suport. Mam do was jeszcze jedno pytanie. Zanim zrobię ten suport trochę jeszcze będę jeździł na starym. Jest ryzyko, że łożysko się rozleci i unieruchomi rower w trasie?

#9 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 lipiec 2014 - 16:54

Jak stawałem w korby tłukło niemiłosiernie! Łożyska wyjęte całe, nie widać śladów, ale czuć w palcach, że są zatarte. Myślę, że nic się nie rozleci, ale nie wiem do końca jaka tam konstrukcja jest BB5500.

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 12 lipiec 2014 - 17:09

Jest ryzyko, że łożysko się rozleci i unieruchomi rower w trasie?

Skrajnie mało prawdopodobne. Co najwyżej złapie ogromny luz w wyniku całkowitego rozkruszenia którejś z kulek, ale to też jest mało prawdopodobne.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2014 - 17:53

Myślę, że nic się nie rozleci, ale nie wiem do końca jaka tam konstrukcja jest BB5500.

Szukałem tego długo, bo wiedziałem, że gdzieś takie zdjęcie z demontażu takiego suportu widziałem, i w końcu jest:

octas.jpg

Uploaded with ImageShack.us
Jedyne, co można by zrobić, jeśli już komuś udałoby się go rozebrać, to wyczyścić, nasmarować i dać nowe kulki (może ceramiczne, albo nadwymiarowe, by zlikwidować luz, jeśli bieżnie na osi i w tulei byłyby jeszcze gładkie). Ale skąd wziąć takie kulki i skąd wiedzieć, o ile większą średnicę miałyby mieć?

#12 RoadBikeRider

RoadBikeRider
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 lipiec 2014 - 18:27

Dziękuję za wyszukanie informacji. Może w przyszłym sezonie zmienię obecny model na coś nowszego. Bo mój spec allez jest z 2003 roku. Co prawda stan idealny, ale problem z częściami będzie się pogłębiał. A nie opłaca się zmieniać czegokolwiek.

#13 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 lipiec 2014 - 19:04

U mnie łożyska maszynowe. Także zupełnie inna konstrukcja.

Dodaj odpowiedź