Jakie Kola Do Szosy Waze 97Kg Cena Do 600-700Zl
Posted 09 November 2014 - 13:37
witam wszystkich
podlaczm sie pod ten temat.
szukam solidnego kola na przod.
waze 70 kg, ale: uzywam tribarow i zasadniczo ciezar ciala obciaza przednie kolo.
kolo moze byc fabryczne lub zaplatane. jesli zaplatane, to jaka obrecz alu a jaka carbon byscie polecili? i na ile szprych?
drogi mam raczej dobre, choc dziury sie trafiaja.
poki co uzywam sh rs20 - daja rade, ale kiedys sie skoncza ;-)
dzieki
Posted 13 November 2014 - 15:41
Posted 14 November 2014 - 00:10
@ m.arek. nie wiem czy beda bardziej trwale...
jezdzac szosa, "duza" czesc ciezaru ciala jest na tylnim kole, jadac na tribarach, wiekszosc "lezy" na przednim kole. na pewno sa lepsze i gorsze przednie kola i nie szukam takich na 32h czy cos w tym stylu.
o ile moge obejrzec przekroje niektorych felg alu i "domyslac sie", ze jedna jest mocniejsza od drugiej, to przekroje carbonowych felg wygladaja prawie identycznie i nie wiem ktore sa mocniejsze czy sztywniejsze, a ktore nie.
nie znam sie na zaplotach... dlatego pytam
Gosc_grzesiek32_*
Posted 01 December 2014 - 21:49
Też mam alexy, też ważę nie mało i nie mam problemów, owszem łapią czasami bicie boczne ale w granicach dopuszczalności,ok 0.5 mm, kiedyś nawet się tym przejmowałem ale teraz ryra mnie to i tym sposobem zleciało mi na nich 13 tys od początku rokuobecnie mam kola jakies alexrim juz mi 3 szprycha poszla i juz mam dosc.
Szose mam od pol roku:)
Gosc_Tlusty Dydelf_*
Posted 14 December 2014 - 11:05
Doloze swoje 3grosze. Waze 120kg i jeżdżę dystanse od 70 do 200kg. Ze swoim scottem speedsterem dostalem kolka na obręczach alxrims, które mialy po 24 szprychy. Niestety co kilka miesięcy pekaly szprychy. Wkurzylem sie i zlozylem kola u znajomego zestaw z następujących elementów:
- obręcze: Mavic cxp 22
- szprychy: Dt swiss Champion 2mm 32 szt na kolo
- piasty: Shimano 105
Przednie kolo zaplecione na słoneczko. Zdarzylo mi sie pare razy przywalić w dziurę w asfalcie, raz z taka silą, ze wypadly mi bidony z koszyków. Kola w ciagu dwóch lat nie miały żadnego centrowania,są proste i nie maja żadnego bicia na boki. Waga ok 2kg na zestawie, ale nie ma sie co oszukiwać przy mojej wadze. Ważne jest bezpieczeństwo przy dużych prędkościach na zjazdach. Kola byly skladane w Warszawie przez jednego z najlepszych speców od kolek. Jedli będziecie potrzebować namiary, z chęcią sie podzielę.
Posted 30 December 2014 - 14:52
Witam,
Też się podepnę pod temat korzystając z okazji że można tutaj posłuchać jakiś konkretnych informacji i opinii. Interesuje mnie złożenie kół do szosy - tył pod 11 rzędową kasetę shimano - z tego względu że buduję sobie osprzęt w oparciu o shimano 5800 i 6800.
Waga użytkowników w zakresie 75 - 85 kg, jazda po asfaltach ale okolice bywają z dziurami budżet 600pln
(z gotowych znalazłem sobie w necie shimano rs31 po jakies 670, ale interesuje mnie też możliwość skompletowania kół samemu).
Posted 30 December 2014 - 20:54
Do 600 zł kupisz też gotowe campy khamsin asy na maszynach które są w miarę sztywne i nieźle się toczą.
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
Fajne podobają się, ale mam jeszcze pytanko czy nie orientujesz się jakie są tam różnice miedzy modelem 2014 a 2015 w PL na necie w sklepach widzę raczej model 2014 (http://www.wertykal....Asymmetric/1841) a zagramanicą znalazłem 2015 (chyba że to 2015 to jakaś ściema - bo w opisie widzę praktycznie te same parametry...?) http://www.chainreac...5/rp-prod112439
i czy lepiej brać droższe z zaplotem G3 czy nie ?
możesz też polecić mi jakiś sklep? - może będzie to jakaś lepsza oferta niż ja wyszukałem ![]()
Posted 30 December 2014 - 21:12
Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka
Posted 30 December 2014 - 21:35
jeszcze jest jedna kwestia w campagnolo widzę ze bębenek jest aluminiowy a w fulcrum 7 o których piszesz stalowy http://www.wertykal....ACING-7-LG/1939
Czy szybciej sie zużyje ten w campagnolo czy może się mylę (w sensie załapie nacięcia od kasety...) ?