Jump to content

Photo

Pedały Shimano PD-R540 - problem

5 replies to this topic

#1 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • Skądśląsk

Posted 30 July 2009 - 18:26

Witam!

Jakiś miesiąc temu zakupiłem pedały Shimano PD-R540. Wszystko chodziło bez zarzutu... aż do dzisiaj. Podczas jednego z podjazdów zaczęło mi coś lekko strzelać w lewym pedale. Gdy dojechałem do domu trzaski były już głośniejsze i słychać je nawet przy lekkim pedałowaniu.

Może mi ktoś napisać jak rozkręcić ten pedał żeby dostać się do ośki? Bo ja nie mam żadnej koncepcji jak to zrobić. A nie chce czegoś zepsuć. Nigdy wcześniej nie miałem takich pedałów w rękach. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

#2 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 30 July 2009 - 18:35

progi w bucie sobie dokręć bo jeszcze krzywdę sobie zrobisz. do rozkręcania pedałów potrzeba specjalnego klucza. poszukaj w google - prosta sprawa ale jakby to był pedał to prędzej sam zatrzask by skrzy[iał niż ośka

#3 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • Skądśląsk

Posted 30 July 2009 - 18:47

Ja się jednak będę upierał że to pedał. Bo jak mocniej naciskam ręką to słychać trzask. A co do klucza to już znalazłem na necie jak takie coś wygląda.

#4 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 30 July 2009 - 18:53

a no to trzeba było tak od razu.. jak nie masz jeszcze klucza to możesz spróbować żabką ale tu trzeba duzo ostrożnosci żeby nie zmiażdzyć tej plastikowej śruby. Mi kiedys jaki gość sprzedał pedły ultegry spdr (świetne pedały poniekąd) właśnie z urwaną śruba. nie dość ze ja zmiażdżył to jeszcze kręcił nie w tą strone. i urwał.
jak odkręcisz to po prostu sprawdź czy oś nie pęka co wydaje mi sie nieprawdopodobne a jak nie pęka to może ta plastikowa śruba lub jakaś tuleja ociera o któreś łożysko. pojeździj jeszcze trochę wtedy i moze przejdzie. pedały shimano mają dośc solidną konstrukcję i łożyskowanie także trochę sie zdziwiłem, ale w początkowych okresach eksploatacji lubią sprawiac niespodzianki, słabo się kręcą, ciekną smarem i tym podobne sprawy

ewent. możesz dokręcić też ramie kroby, sprawdzić czy suport się nie odkręcił, blaty dokręcone... generalnie wszystko w tejj okolicy

#5 madridista

madridista
  • Użytkownik
  • 126 posts
  • Skądśląsk

Posted 30 July 2009 - 18:57

Dzięki za rady. Na razie nie będę tego rozkręcał tylko spróbuje pojeździć trochę, może przejdzie. A jak nie to zakupie klucz, nie kosztuje dużo.

A co do suportu to już sprawdzałem i jest dobrze dokręcony. Nawet na próbe wkręciłem zwykłe pedały i nic nie było słychać.

#6 Gosc_mjolnir_*

Gosc_mjolnir_*
  • Gość

Posted 30 July 2009 - 20:24

Też mi coś trzeszczy w prawym pedale (na pewno jest to pedał - jak jadę z noskami jest cicho). Jednak mam silne wrażenie że dźwięki pochodzą ze skrzypiącego zatrzasku. Da się to jakoś szybko i sprawnie nasmarować?

Reply to this topic