Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cholesterol

12 odpowiedzi w tym temacie

#1 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 17 lipiec 2014 - 10:34

Ostatnio robiłem badanie krwi - wynik bdb, poza cholesterolem całkowitym, który wyniósł u mnie trochę dużo 231 (stan lekko podwyższony  od 200 do 250).

Ciśnienie krwi O.K.

Moja waga 85 kg, wiek 40plus, oczywiście nie palę, nie jem przesadnie dużo tłustych produktów, jestem aktywny fizycznie :).

I tak się zastanawiam skąd ten stan podwyższony.

Tylko nie piszcie, że geny. ;p

Niestety w tym badaniu nie mam podziału na zły i dobry cholesterol i chyba bez tego trudno coś dalej wnioskować.

Ponoć sportowcy mają więcej lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) . :P

#2 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 17 lipiec 2014 - 10:44

Myślę że to pytanie raczej do lekarza.

#3 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 17 lipiec 2014 - 11:06

Badanie cholestorolu bez podziału na LDL i HDL jest bez sensu. To to jak byś powiedział 71 ale nie wiadomo czy kilogramów, lat, wzrostu.

Podobnie jest później z normami podawanymi dla LDL i HDL osobno, to też mija się celem, a liczy się stosunek LDL do HDL.

"Według Kressera nie należy przejmować się wynikami profilu lipidowego. Podobnie jak dr Kurt Harris , Kresser uważa, że zalecanie badania gospodarki lipidowej na okrągło, które jest tak popularne w „środowiskach paleo” jest nie tylko niepotrzebne, ale może nawet wyrządzić szkody. Nadal niewiele wiemy o tym, jak nasze wyniki zmieniają się z dnia na dzień. Ponadto nie zawsze łatwo jest rozróżnić między przyczyną, a skutkiem. Badacze często popełniają błąd zakładając, że wysoki cholesterol jest przyczyną chorób serca, kiedy w rzeczywistości dużo bardziej prawdopodobne jest, że wysoki cholesterole jest efektem choroby.

Kresser apeluje:

„Na litość boską, jeśli chcesz zbadać sobie gospodarkę lipidową, to przynajmniej zwracaj uwagę na te wyniki, które są istotne. Najważniejszy wskaźnik na typowym profilu lipidowym to stosunek ilości trójglicerydów do HDL (należy podzielić liczbę trójglicerydów przez HDL). Jeśli stosunek ten jest poniżej 2 oznacza to, że masz głównie duże i puszyste LDL – nie są one czynnikiem ryzyka w chorobach serca. Jeśli liczba ta jest wyższa niż 3, oznacz to, że masz głównie małe i gęsteLDL, co z pewnością oznacza ryzyko zachorowania na serce.”"

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lipiec 2014 - 11:31

Dokładnie tak jak napisał @jano_3. Nie dajmy się zwariować z tym cholesterolem - to substancja niezbędna dla funkcjonowania organizmu, a jego wpływ na zdrowie zależy głównie nie od jego ilości czy stężenia, a od tego, w jakiej formie występuje w organizmie, bo od tego zależy, w którym kierunku jest transportowany w organizmie i gdzie jest składowany lub metabolizowany.

Bez pełnego profilu lipidowego to badanie jest całkowicie bez sensu, bo nawet stosunkowo niski poziom cholesterolu całkowitego może być czynnikiem ryzyka przy niekorzystnym profilu.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 17 lipiec 2014 - 12:02

tak więc obowiązkowo wizyta u lekarza i polecam stosować się do jego zaleceń i zażywać leki

nie jeden, nie dwóch takich było co myśleli że skoro sport uprawiają to nic im nie grozi a któtko po 40-tce złapali się za serce :o

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 17 lipiec 2014 - 12:37

Leki to w jakiś skrajnych przypadkach (zaburzenia metabolizmu czy coś) ludzie, nie szprycujcie się na wszystko lekami.

Dieta to 90% sukcesu (można poczytać jaki cholesterol mają ludzie korzystający z diety śródziemnomorskiej), ćwiczenia fizyczne i na prawdę nie na wszystko leki.

#7 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 17 lipiec 2014 - 13:44

właśnie mój lekarz specjalista od tych spraw twierdzi inaczej

#8 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 17 lipiec 2014 - 13:55

To może byś napisał coś więcej co twierdzi ten Twój lekarz specjalista "od tych spraw" (chodzi o urologa??, nie ma się czego wstydzić :P).

#9 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 17 lipiec 2014 - 17:48

Ciekawi mnie dlaczego lekarze mają tak ograniczone horyzonty, dlaczego się nie uczą, nie śledzą najnowszych badań itp., a tak łatwo przepisują leki. No, chyba się domyślam, skąd taka łatwość przepisywania pigułek - zabiegi marketingowe przedstawicieli firm farmaceutycznych.

Scenariusz jest taki:

- przechodzi do lekarza facet (albo baba) po 45-tym roku życia

- wypisuje mu się zlecenie na badania, w tym cholesterol

- jeśli wynik wychodzi ponad "normę", to może na pierwszej wizycie sugeruje się zmianę diety, "wzięcie się za siebie", czyli zrzucenie ewentualnej nadwagi, regularne uprawianie sportu, itp.

- na drugiej wizycie wynik cholesterolu zmienił się , ale nie nadal nie mieści się w jakiejśtam normie, więc lekarz na to: "widzę, że trzeba wdrożyć bardziej radykalne środki, przepiszemy lek, który skutecznie obniży Pański poziom cholesterolu" ... i bach, jesteśmy załatwieni.

A dlaczego ? - ponieważ:

- poziom cholesterolu, choć się zmienia w czasie naszego życia, to jest indywidualną cechą organizmu

- czy podwyższony poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia - tu zdania są podzielone, a coraz więcej przesłanek mówi, że raczej nie.

- po pierwszej wizycie facet (albo baba) wziął się za siebie, tzn. np. zaczął regularnie chodzić na basen (albo jeździć na rowerze), zmienił dietę, zaczął tracić na wadze. Przyjmuje się, że po pół roku stosowania się, ryzyko wystąpienia np. zawału (albo innych objawów choroby wieńcowej) spadnie o 60-70%, czyli do poziomu, jaki mają ludzie z cholesterolem w normie dla jego grupy wiekowej. 

- tylko dlatego, że poziom jego cholesterolu nadal jest za wysoki, wg jakichś statystycznych norm, chłop (lub baba) od teraz będzie faszerowany lekami - zupełnie niepotrzebnie, wg ostatnich doniesień. 

- teraz włącza się myślenie - po co mam się mordować, skoro mam pigułkę, która wszystko naprawi. Po co ćwiczyć, po co dieta, hulaj dusza, papieroski, alkohol -  już nie szkodzą, mam pigułkę, jestem pod dobrą opieką lekarza. I to jest ten błąd, który doprowadza do poważnych następstw.

I na tym zakończę, niech każdy sobie przemyśli.

Oczywiście nikogo nie odwodzę od badań i wizyt u lekarza, ale samemu też trochę trzeba się interesować doniesieniami z medycyny i umieć rozpoznać bzdury, które nam wmawiają lekarze.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#10 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lipiec 2014 - 18:03

Marketing to jedno, ale winni w dużej mierze są też sami pacjenci.

Niestety OGROMNA większość woli pigułki. Typowy pacjent kiedy słyszy, że ma się wziąć za siebie i ruszyć tyłek, żeby aktywnie zacząć dbać o swoje zdrowie, w najlepszym wypadku stwierdza, że nie ma czasu na takie głupoty. A w najgorszym robi scenę o to, że lekarz ma nie matkować, tylko LECZYĆ, a do leczenia są przecież leki!

Ja wiem, ja rozumiem - lekarz, misja i takie tam. Ale uwierz mi, że z większością pacjentów nie da się rozmawiać jak z dojrzałymi ludźmi - typowy pacjent, gdyby jako leczenie dostałby tylko dietę, uznałby lekarza za lenia, konowała i idiotę, bo przecież Kowalska z domu obok dostała tabletki i jej pomogło, a dietę to sobie można znaleźć w nowym numerze Pani Domu.

Smutne, ale prawdziwe.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#11 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 19 lipiec 2014 - 08:31

Tak mi sie przypomnialo nt cholesterolu po 4-5 jajkach codzienie od paru lat ;)

https://scontent-a-a...691495251_o.jpg

#12 PitMajewski

PitMajewski
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 lipiec 2014 - 14:11

Ja też pochłaniam masę jajek i innych źródeł cholesterolu i mam czasem cholesterolu nawet poniżej normy, co też nie dobrze. W każdym razie myślę, że u mnie kluczem jest dużo ruchu i mało alk. i 0 fajek.

#13 System

System
  • Użytkownik
  • 643 postów
  • Skądz netu

Napisano 23 lipiec 2014 - 14:49

I z przed kilku lat walka masła z margaryną. :P

Dodaj odpowiedź