Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wymiana Kasety.-Wolnobiegu

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 bikes06

bikes06
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25 lipiec 2014 - 08:53

Mam szose na osprzęcie shimano 105 Golden Arrow mam na piaście tylnej tryb 6rzęd tylko nie wiem co to jest kaseta czy wolnobieg .Mam pytanie czy mogę tam załorzyć 7 rzędowy

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lipiec 2014 - 08:56

Ta piasta miała bębenek pod kasetę 6-rzędową Uniglide, zdejmowaną za pomocą dwóch bacików. Dziś takie kasety są praktycznie nie do dostania.

7-rzędowe kasety mają już system Hyperglide, gdzie system montażu jest zupełnie inny - z tego powodu nie założysz nowszych kaset na stary bębenek, dlatego pozostaje Tobie albo wymiana bębenka (o ile znajdziesz odpowiedni, pasujący do tej piasty), albo wymiana całej piasty na nowszy model.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 bikes06

bikes06
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25 lipiec 2014 - 09:46

Jest szansa dopasować bębenek szkoda mi tej piasty bo jest dobrze zrobiona i jeszcze jedno pytanko czy mogę użyć szprych nierdzewek do innej obręczy

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 lipiec 2014 - 10:39

Bez sensu jest przekładać szprychy - nie kosztują wiele, a przełożone do nowego koła mogą zacząć pękać.

W kwestii bębenka być może inni się wypowiedzą, ja nie wiem jaki mógłby ewentualnie pasować.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 25 lipiec 2014 - 11:52

Ponowne użycie szprych dobrej jakości nie niesie wielkiego ryzyka i jest praktykowane z powodzeniem zapewne przez wielu mechaników (oczywiście za zgodą klienta). Osobiście mam w szosówce oba koła na powtórnie użytych szprychach (DT Revolution) i żadna jeszcze nie pękła, a już parę tysięcy kilometrów zrobiłem (łącznie to już kilkadziesiąt tysięcy).

Jak ktoś liczy każdy grosz to można spróbować. Czasem tylko ciężko znaleźć nową obręcz o tak niskim profilu, jak w starych kołach, aby szprychy pasowały długością.

Nie radzę tylko ponownie używać nypli aluminiowych, choć mosiężne też warto dać nowe dla lepszego komfortu pracy.

Ciężko znaleźć szosową piastę pod 7 biegów, ale np. taka po niewielkiej przeróbce (usunięciu dystansu z lewej strony i skróceniu osi o 5 mm) może być tanią alternatywą:

http://allegro.pl/pi...4370287295.html 

Oczywiście zawsze można użyć piasty z szerokim bębenkiem (np. Claris, Sora - są niewiele droższe) i założyć kasetę 7-kę z podkładką. 

Dodaj odpowiedź