Jump to content

Photo

Withings Pulse

15 replies to this topic

#1 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 29 July 2014 - 11:15

Witam, czy ktos miał z tym stycznosc?

w skrocie mierzy kaloriie spalane w ciagu dnia

mierzy puls z nadgarskta caly dzien

szukam ogolnie takiego monitora aktywnosci ktory powie mi jaki mam na bieżąco puls

i ile kalorii wypalilem w ciagu dnia

jesli to nawet nie bedzie super dokladne to mniej wiecej wiadomo co i jak

Włącz słownik jak masz problem z ortografią. Na forum obowiązują zasady poprawnej pisowni w języku polskim!

Prozor

#2 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,264 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 July 2014 - 14:11

https://buy.garmin.c...prod143405.html

coś w tym stylu. Ale puls tylko z opaski.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#3 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 29 July 2014 - 14:13

opaski odpadaja. znasz inne jeszczE?

#4 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądHolandia

Posted 29 July 2014 - 15:34

Mnóstwo tego wyszło w ostatnim czasie. Z pewnością nie masz co liczyć na dokładna kalkulację kalorii. Wejdź sobie na stronę DC Rainmaker, niedawno recenzował kilka takich wynalazków.

#5 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 29 July 2014 - 15:51

cos nie moge znalesc na tej stronce testu a jak juz znajdue cos to cena zabija 1000-1500, konkretnie chodzi mi o ten model co dalem czy ktos miał bo moge go kupic za 300-350

#6 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 29 July 2014 - 22:00

?

===================================

Jeśli nie otrzymałeś satysfakcjonującej odpowiedzi w oczekiwanym przez Ciebie czasie, to oznacza, że nikt takiej odpowiedzi nie udzielił, należy grzecznie poczekać lub poszukać we własnym zakresie odpowiedzi gdzie indziej.

"Podbijanie" co chwila nie spowoduje, że obudzi się ktoś posiadający wiedzę na ten temat i udzieli satysfakcjonującej odpowiedzi w błyskawicznym tempie, a doprowadzi tylko do blokady wątku i/lub wykasowania części wpisów przez moderatora.

Jeszcze jeden UP w tym samym dniu i będzie szlaban.

Prozor

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 July 2014 - 11:21

Oprócz powyższych uwag:

Należałoby określić o co tak dokładnie chodzi, zakładam, że w tym przypadku chodzi o Pulse - Withings O2.

Recenzje można znaleźć np. tu:

Withings Pulse O2 Review & Rating | PCMag.com

Withings Pulse review - Engadget

Withings Pulse O2 fitness tracker review - Trusted Reviews

Krokomierz Withings Pulse - recenzja / Blog OleOle!

i wieeeele innych.

do tego cała masa opinii na amazonie: 285 customer reviews | 3 answered questions

Tom Kenny 20 days ago

Someone paid big bucks to have the Withings Pulse positively rated and reviewed. I had mine for 3 months and liked it just fine. It gave pretty accurate readings. But the promises of "going days without recharging" are 100% nonsense. After 2.5 months of daily use, the Pulse couldn't go seven hours without being charged. Charged it full before bed, woke up 7 hrs later, boom, battery dead. No amount of recharging has brought it back. And no amount of contacting the makers gets a response.

Avoid this very poor product and don't get taken in by its slick marketing.

Poczytaj sobie, wysnuj wnioski. Chyba najlepsza jest recenzja (pierwszy link) z PCMag.

Komunikacja przez BTLE, czyli wymóg posiadania smartfona z BT 4.0 (nowe, stare nie mają LE), w przeciwieństwie do deklarowanej długości pracy 2 tygodni, jak widać powyżej akumulatorek trzyma słabiutko (w przeciwieństwie do roku eksploatacji Vivofit), pomiar pulsu na nadgarstku? Nie ma takiej możliwości! Użycie paska zegarkowego uniemożliwia odczyt pulsu - czujnik jest zablokowany przez uchwyt opaski na nadgarstek, poza tym tam by nawet nie działał, bo czujnik musi mieć dostęp do naczyń krwionośnych - w uproszczeniu działa na zasadzie podświetlenia skóry i wykrywania ruchów krwi:

13.10.27-Pulse_LED.jpg

do tego niezbędne jest użycie tego paska:

13.10.27-Pulse_Strap.jpg

Co więcej, w odróżnieniu od prawdziwych pulsometrów, toto odczytuje puls tylko wtedy, gdy:

In my testing, the heart rate monitor/oximeter just wasn't reliable. To use that function, you have to pop the device out of its band or clip, press the top button until you get to a screen showing a heart and moon, tap the heart, and then hold your finger to the back of the device. In other words, you can't be moving around. You can see a red light beaming into your finger, and you have to hold still for about 15 seconds. But it only worked about half the time.

wyciągnie się z paska lub opaski (ale opaska ma otwór na czujnik, więc może nie do końca?) naciska się przycisk, aż pokaże się symbol serca i księżyca, wtedy nacisnąć serce i przytrzymać palec na czujniku tętna i trzymać przez 15 sekund (odczyt trwa 1/2 tego czasu). Czy można to konkurować z jakimkolwiek normalnym pulsometrem?! NIE.

Podobnie działa szacowanie poziomu "spalonych" kalorii i tlenu we krwi to też raczej BARDZO duże przybliżenie, zwłaszcza że nie ma bieżącego odczytu tętna.

Brak funkcji automatycznego wykrywania snu i tak dalej. Zabawka.

• qwasz11 likes this

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#8 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 30 July 2014 - 11:38

a miou alpha odczytuje w czasie rzeczywistym , jest test na youtubie obszerny test http://bieganie.pl/?...&cat=22&id=5955 dziala prezycyjnie i zczytuje na bierząco

jednak wada ze 8h pomierzy i koniec

dlatego myslalem ze i ten ma taka opcje. cholera to mam znow problem. 

wiec narazie nie ma dobrego pulsumetru dzialajacego długo zczytujacego z nadgarstka ? 

#9 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 30 July 2014 - 12:01

MIO niczego nie rejestruje. Czyli "zwykły" pulsometr, choć z transmisją do  Odczyt optyczny i w miarę dokładny - ale trzeba pamiętać o mocnym dociśnięciu paska, jak będzie luźno to puls będzie źle pokazywany, to nawet jest wskazywane przy rejestratorze Basis ($150):

steel-carousel-back.png

Jak widać zasada pomiaru ta sama, możliwości i funkcji o wiele więcej. Ale i tak nie daje pewności dokładności pomiaru.

NA KONIEC PROŚBA: naucz się do cholery pisać poprawnie słowo "bieżąco" - tak to pisze się z literką Ż (z z kropką!), a nie RZ - bierząco doprowadza mnie do torsji...

#10 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 30 July 2014 - 12:13

przepraszam , pisze z telefonu, powiem szczerze że zależy mi sprzęcie bez paska na pierś ( to w normalnym zyciu odpada) a ja mam zalecenia medyczne zeby non stop monitorowac puls

Basis nie znałem, zaraz poszukam recek 

#11 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 30 July 2014 - 12:30

przepraszam , pisze z telefonu, powiem szczerze że zależy mi sprzęcie bez paska na pierś ( to w normalnym zyciu odpada) a ja mam zalecenia medyczne zeby non stop monitorowac puls

Basis nie znałem, zaraz poszukam recek 

dlaczego uważasz ze MIO niczego nie rejestruje? w filmi facet ma dłoni , wykonuje cwiczenia i pokazuje puls na smartfonie wyniki, i na ekranie MIO tez mozna zobaczyc wyniki

#12 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 30 July 2014 - 12:37

dlaczego uważasz ze MIO niczego nie rejestruje? w filmi facet ma dłoni , wykonuje cwiczenia i pokazuje puls na smartfonie wyniki, i na ekranie MIO tez mozna zobaczyc wyniki

http://www.youtube.c...h?v=UJAo7d_Be38

proszę bardzo, w czasie rzeczywistym 

#13 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 30 July 2014 - 14:13

Prozor zobacz

http://www.youtube.c...h?v=TdvO5ZUYwhk

facet ma na rece i zmienia opcje a puls mierzy w tle, moze faktycznie ten sprzet jest całkiem ok za tą cene i nie trzeba czekac kilknascie sekund na pomiar i jeszcze z palca

wiec chyba ten basis b1 z tanszych pulsometrów jest dobrym rozwiązaniem ? jak uważasz bo ty masz to wszystko obcykane :) widziałem tez garmina ale 1400 pln to przegięcie, chciałem dac na tej cel 500

w przypadku Withings Pulse z tego mowiles 7-8h ciaglej pracy to totalna porażka. i czekanie kilknascie sekund na pomiar to również kpina na maxa. a MIO i basis czytaja od razu, tylko kwestia ile basis wytrzyma na jednym ladowaniu ...

#14 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 31 July 2014 - 11:33

Mio nie rejestruje danych, przekazuje dalej. Bez smartfona może służyć jedynie jako pulsometr w czasie rzeczywistym. A mieć podłączone dwa urządzenia żeby rejestrować puls? Bez sensu.

Basis B1 miał parę wad, ponoć wyeliminowane w obecnej edycji 2014, dodatkowo z paskiem karbonowo - stalowym (właściwie to chyba "koperta", pasek to tworzywo?, wygląda elegancko ;-).

Problem z dostępem w Polsce w US cena $149,99 (dostawa free), ale w formularzu zakupu w polu Shipping information można wybrać tylko USA (nawet Kanady nie ma, co dziwne...)

Ale żeby było jasne - jeśli są ruchy urządzenia wobec skóry, to nie ma większych szans na dokładny pomiar tętna (może w ogóle nie mierzyć!):

To give you a sense of how Basis tracks heart rate, here’s an example of the Activity Details section of a typical user’s Personal Dashboard. As you can see, Basis captures a consistent heart rate during sleep for this user, then loses the signal during times of movement and activity, and then recaptures the signal during times of lower movement.

Heart-Rate-Tracking-Example.png

Now, some users may actually capture heart rate signals during movement. It depends on a number of factors – their body composition, the ambient light conditions and the types of movements. However, results vary so we can’t determine if your signal will be more consistent versus others.

Jak widać, rejestrację tętna diabli biorą jak się posiadacz za bardzo rusza... Teoretycznie pomóc może mocne ściśnięcie paska, ale ja tego nie lubię!

Przyzwoicie natomiast wypada Adidas Smart Run GPS - link do porządnego testu DCRainMakera.

jak mozna zauważyć:

IMG_5455_thumb.jpg

czujnik wygląda podobnie, jednak działa zdecydowanie pewniej. Przede wszystkim z uwagi na kształt paska:

IMG_5567_thumb.jpg

jak widać wymusza to stabilność pozycji czujnika wobec ręki.

image_thumb83.png

image_thumb84.png

Na górze dane z czujnika Adidasa, na dole z tradycyjnej opaski na klatkę piersiową. Jak widać na opisach, czujnik optyczny jest czujnikiem MIO!

Pod koniec 2013 roku (test z tamtego okresu) nie było możliwości wykonania eksportu danych (tylko strona adidasa). Miało to być zmienione, jednak jak jest obecnie, to tego nie wiem, nie chce mi się szukać stanu aktualnego.

Najważniejsze z punktu widzenia Ray'a:

From my side, here's the core areas I would need Adidas to work on to make it my day to day running watch, noting that I love the optical sensor, as that would not only eliminate things I forgot while travelling, but also issues with spikes/dropouts on traditional straps.

1) Full export of data (all data recorded on the watch including sensors) (this, is now coming)
2) Ability to create more advanced workouts (this could be accomplished by updates to web platform)
3) Getting the touch screen to work in the rain (I live in a rainy place)
4) Getting GPS accuracy nailed
5) More flexibility in data displayed on screen
6) Promised improvements in battery life...but without hit on recording rates.

There's probably more little ones, but that's the big ones.

Nice to haves, but not absolutely required:

1) Moving to a zone based HR zone (not colors, but named zones, like Z1, Z2, etc...)
2) Ability to upload via USB, sometimes I just don't have WiFi access, or my cell phone tethering isn't working (for example, Ukraine)

Again, there are probably others, but that's a core list off the top of my head.

Akumulator wystarcza na 3 - 5h i jako że jest to urządzenie dla biegacza teoretycznie powinno wystarczać. Ale nie do codziennego użytku.

Cena ok. 1700 złociszy ($399) też jest mało zachęcająca...

Reasumując - módl się, żeby MIO (lub inna firma z czujnikiem MIO) wypuściło activity tracker'a z dużym akumulatorem.

A najlepiej pogodzić się z tym, że pas piersiowy zapewnia nie dość, że doskonałą jakość danych, to jeszcze daje możliwość używania rejestratorów z rocznym okresem używalności (np. garmin). W końcu nie trzeba rejestrować HR podczas pracy przy komputerze, w tym przypadku kalkulacja spalania kalorii będzie całkiem przyzwoita i bez rejestracji tętna. Co innego podczas ruchu o dużej intensywności...

#15 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 31 July 2014 - 13:24

dziekuje za bardzo obszerne odpowiedzi, czyli reasumujac nici z moich planów, nie ma obecnie pulsometru na nadgarstek ktory mierzy dokladne jak ten z paskiem na piers jest w miare tani i długo trzyma, wielka szkoda :(

#16 qwasz11

qwasz11
  • Użytkownik
  • 61 posts

Posted 31 July 2014 - 21:12

no to faktycznie doszlismy do wiosku ze pomiar z nadgarstka bedzie niedokladny i klopotliwy

wiec zostane przy opasce na klatke,  teraz mam sigme 2209 ale zgubbilem pasek na reke i tą druga podstawke do przyczepiemna sigmy do reki. i kupie jakis nowy

moze polecisz mi jakis tani prosty dokladny? bo jesli załoze go rano i zdejme wieczorem to pokaze puls na bierzaco i kalorie prawda  ? :)

http://allegro.pl/pr...4436507864.html

http://allegro.pl/no...4449781347.html

da rade? czy juz lepiej szukac czegos z opaska obecnie modna i aplikacjami na smartfona? ale to juz koszt 500 pln  a w/w sa za 100 no i wolalbym z opcja ladowania z kompa/sieci bo te baterie sa drogie a chodziły na okragło. dzien w dzien

Reply to this topic