Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka Szosa, Używana Czy Nowa? [Zbiór Wskazówek Z Forum]

Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 bratdalton

bratdalton
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 21:33

Zebrałem co ciekawsze wypowiedzi o wyborze roweru "nowy vs. stary". Sam się naszukałem więc oszczędzę komuś rozkminek może. Zachęcam do komentarzy, jak coś walnąłem bez sensu to zmienię. Rozpatrywany budżet to ~3000 PLN.  

UŻYWKA TO NIEZNANA HISTORIA
Tak napisał ijmy:
1. używka to zawsze ryzyko że coś jest popsute
2. najlepiej używaną szosę kupować z kimś kto też sie na tym zna a moze nawet lepiej od nas. Jak ktoś juz powiedział " co dwie głowy to nie jedna"
3. po zdjeciach ciężko stwierdzić czy szosa jest w dobrym stanie
4. nie masz na nic gwarancji chyba że sprzedawca ją oferuje ale to rzadkie przy używkach
5. nie chcesz nowego roweru ?
6. zawsze możesz go złożyć sam zależy ile masz funduszy na ten cel

NOWY TO PEWNOŚĆ
czmiel uzupełnia: 

1. Czy warto rezygnować z zalet zakupu nowego roweru? (pytanie ogólne)

2. Czy warto kupić ten używany rower? (pytanie już oglądając ofertę)

Ogólnie takich tematów jest mnóstwo i ostatecznej odpowiedzi nikt nie znalazł, bo jej nie ma. Kupując używkę, musisz się na rowerach bardzo dobrze znać i najlepiej odbierz ją osobiście (ewentualnie przez Internet od pewnego sprzedawcy, z którym nie będziesz się potem kopał przy zwrocie).

CENA VS JAKOŚĆ

Czekają Cię dylematy cenowe, jak pisze radop

Niestety 3000 to najgorszy limit jaki można sobie ustalić  :) Niby już blisko czegoś przyzwoitego a jednak ciągle daleko.  

WAGA
Moja obserwacja: Różnica między 8.x kg a 9.x kg to nieraz kilkaset PLN. Wg. niektórych nie ma to znaczenia przy pierwszej szosie. Lepiej zainwestować to w buty lub pedały. 

Dodatkowo ode mnie:

• Większość rowerów używanych do 3000 które przejrzałem to nowe starocie: 6-8 lat. Ciężko je nieraz znaleźć w katalogach. Mają fajne osprzęty ale mocno zużyte ramy - lub nie znam ich historii ("stały w sklepie" - ciekawe, przez 8 lat?). 
  • Ramy Alu+karbon to szczególnie loteria bo chińskie karbony z niższej półki mają nierówną wytrzymałość.
  • Obawiam się rowerów kradzionych. Najlepiej jeśli sprzedawca jest firmą i wystawia faktury i gwarancje.

WYMIARY

Przy używanych sprawdź rozmiar podany przez sprzedawcę (nie zawsze wiedzą co piszą). Jak pisze mikroos. (o wymiarach to w ogóle osobny wątek...)

Normalna [długość rury poziomej] jest liczona wzdłuż rury, efektywna jest liczona w poziomie od główki do sztycy lub rury podsiodłowej.

Jeżeli rama ma mocny sloping (górna rura opada ku tyłowi), długość efektywna jest krótsza niż rzeczywista, dlatego trzeba to zawsze brać pod uwagę przy doborze roweru. 

Jakie modele?

Z modeli które widziałem i oceniłem jako fajny entry level (od najdroższego ok. 3000pln w dół): 

Felt 85 na Shimano Tiagra

Felt 95 na Shimano Sora

--> Tu warto zaglądać na wiggle.co.uk i patrzeć na specjalne zestawy dla Wiggle. 

Merida 905

Merida 901

Scott Speedster 30 2013 na Tiagra 

Triban 5 z Decathlonu Tiagra

Triban 5 z Decathlonu Sora

Dawajcie znać jak coś jest do poprawy. Aktualne na sierpień 2014.

Dodaj odpowiedź