Jump to content

Photo

Koło Concept Bicie Góra-Dół

14 replies to this topic

#1 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 02 August 2014 - 20:43

Ostatnio tylne koło miało bicie na bok więc zostało wycentrowane, założyłem nową oponę. Ale jest lekkie bicie góra dół zaraz po rozpędzeniu.  Nie wiem co z tym zrobić zanieść znów do centrowania? Sprawdzałem czy krzywo opona siedzi ale jest ok.

Chyba, że muszę oponę rozjeździć, mam duro hypersonic. Przy pompowaniu kompresorem jest strzał tak jak w oponie samochodowej wiec powinna się ułożyć dobrze na obręczy.

Lub po prostu jeździć i nie szukać problemu.

Focus user! :-P

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 02 August 2014 - 21:31

jak ma bicie góra-dół to zobacz (obejrzyj jak się obraca w hamulcu) czy to opona czy obręcz...

możliwe że oponka się nie ułożyła albo koło źle wycentrowane 

#3 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 03 August 2014 - 11:11

Nie bardzo rozumiem jak się obraca w hamulcu? Możesz laikowi bardziej wytłumaczyć :P

#4 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 03 August 2014 - 11:50

nagraj nam taki filmik:

ale patrząc z boku

#5 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 03 August 2014 - 12:05

Klocki hamulcowe będą po prostu punktem odniesienia, a nie centrownica. Na szybko ocenisz bicie, aczkolwiek niezbyt dokładnie. pozdr

#6 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 03 August 2014 - 20:38

Wcześniej było bicie takie jak wyżej na filmie tylko troszkę mniejsze i też góra dół na innej oponie. Po wycentrowaniu nadal jest z tym że nie ma bicia bocznego.

#7 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1,727 posts
  • SkądDolnośląskie

Posted 04 August 2014 - 10:33

to masz problem z biciem góra-dół, możesz spróbować poluzować szprychę gdzie jest za bardzo naciągnięta i jest dołek w obręczy ale samemu trudno to zrobić...

#8 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 04 August 2014 - 11:49

Nie będę kombinował bo i tak pewnie w następnym sezonie obręcze pójdą do wymiany. :-D

#9 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 06 August 2014 - 09:03

tylne koło miało bicie na bok więc zostało wycentrowane Ale jest lekkie bicie góra dół.  Nie wiem co z tym zrobić zanieść znów do centrowania?

Dziwne, że przy pierwszym prostowaniu kółka nie skasował Ci bicia. Musisz zanieść do ponownego centrowania, ale już nie do tego samego mechanika, bo to partacz jakiś, nie majster. Chyba, że w ramach reklamacji i z buzią, dlaczego nie zrobił porządnie od razu.

Takie rzeczy sprawdza się przy odbiorze koła. Ja zawsze każę założyć go do centrownicy i w warsztacie sprawdzam czy wszystko gra. Raz nawet miałem zabawę, bo koleś chciał mi wcisnąć źle zrobione koło, ale że się uparłem, musiał go poprawiać. Zabawne było jego narzekanie, że mu się szprycha obraca razem z nyplem i jego teoria, że trzeba rozpleść wszystko i robić koło od nowa, smarując gwinty smarem. Trzeba być naprawdę głupim, żeby taki kit wciskać ludziom z przekonaniem, że to kupią.

Podobną historię miałem z bitami TX, które kupowałem do udarowej wkrętarki, co zaznaczyłem przy zakupie. Kiedy pourywały się i zaniosłem z reklamacją, sprzedawca wymyślił, że mam mu przynieść wkręty, których używałem. Pewnie mi chciał zasugerować niewłaściwe używanie - jakby się dało przykręcać nimi koła w samochodzie. Objechałem go jak burą sukę i rzuciłem mu w kąt ten złom, bo to parę groszy kosztowało i nie warto było się chandryczyć. Stracić zaufanie i klienta, za 15 złotych, to jakaś głupota jest.

#10 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 06 August 2014 - 09:22

Będę zmieniał łańcuch to w innym serwisie sprawdzą mi to koło.

#11 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 06 August 2014 - 16:29

Ja zawsze każę założyć go do centrownicy i w warsztacie sprawdzam czy wszystko gra. Raz nawet miałem zabawę, bo koleś chciał mi wcisnąć źle zrobione koło, ale że się uparłem, musiał go poprawiać. Zabawne było jego narzekanie, że mu się szprycha obraca razem z nyplem i jego teoria, że trzeba rozpleść wszystko i robić koło od nowa, smarując gwinty smarem. Trzeba być naprawdę głupim, żeby taki kit wciskać ludziom z przekonaniem, że to kupią.

Mechanik miał w dużym stopniu rację. Jeśli koło jest bardzo stare, zardzewiałe i prawie wszystkie nyple są zapieczone, trudno wymagać od mechanika precyzyjnego wycentrowania, zwłaszcza w ramach standardowej usługi. Czasem nawet super środki penetrujące (nawet Wurth) wiele nie pomagają i jedynym ratunkiem może być właśnie to, co sugerował mechanik, lub zaplot na nowych szprychach i nyplach.

Chyba że koło było składane niedawno u tego mechanika. Wtedy taryfy ulgowej nie ma, bo odpowiednio posmarowane podczas montażu gwinty długo nie powinny sprawiać problemów przy centrowaniu.

P.S.

Nyple aluminiowe też zwykle sprawiają więcej problemów po pewnym czasie i  tutaj również zalecałbym więcej wyrozumiałości. 

#12 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 06 August 2014 - 21:04

No, właśnie, nie było stare. Rower nówka, może ze 3 miesiące miał, jak zauważyłem bicie.

#13 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 14 August 2014 - 11:03

Dałem do innego serwisu i było ok, ale kolejna jazda i znów. Najwidoczniej te obręcze nadają się na przełaj a nie na szosę i drogi po jakich jeżdżę. Ten sezon jeszcze przejeżdżę na nastęny trzeba będzie pomyśłeć o nowych kółkach. :P

#14 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 14 August 2014 - 21:00

Jaka patrze na ten filmik to na 99 % masz uszkodzoną obręcz na stałe, przeciaganie szprych skończy sie albo popękaniem felgi albo nyple /szprychy bedą puszczać

Ostatnio własnie przyniósł klient koła piękne czerwone Maviki.... centrowali mu te koła z 3 razy ostatnio i za każdym razem w czasie jazdy koło sie krzywiło, w tym przyadku nie trzeba było centrować koła tylko zrozpuścic całe  na szprychach do miekkiego i sprawdzić  czy obręcz jest prosta przynajmniej bocznie , okazało sie że jest skrzywiona tak że po bokach ma po pół cm krzywizny !!! i dlatego takie koło już nigdy nie bedzie proste  i szkoda kasy na centrowanie, felga do wymiany .

Howgh.

a Mavic .....to padlina .nyple we wkrętach sie zacierają ..... trzeba by było rozpuscic sprzwdzic i wycentrować od zera

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#15 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 14 August 2014 - 21:08

Ale to nie mój filmik kolego. :P Ja mam koła concepta.

Reply to this topic