Skocz do zawartości

Zdjęcie

Regulacja Tylnej Przerzutki

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 postów

Napisano 04 sierpień 2014 - 14:08

Panowie mam pewien problem z tylną przerzutką. Może ktoś stąd będzie wiedział w czym leży problem, bo mi kompletnie nie udało się tego naprawić, chociaż do tej pory wszystko robiłem sam w rowerze. Byłem również w dwóch serwisach rowerowych w moim mieście i też nikt nie potrafił tego mi naprawić.

Problem pojawia się w momencie zrzucania łańcucha na kasecie z większych koronek na mniejsze. Nie da rady idealnie wyregulować, żeby łańcuch zrzucał co jedną koronkę. Np w tym momencie mam tak, że z koronki 17z od razu zrzuca w dół na 14z przez co omija koronkę 15z. Reszta działa prawidłowo. W momencie prób regulacji, zawsze jest miejsce, gdzie przy zrzucaniu łańcucha jakaś koronka zostaje ominięta.

Cały osprzęt to Shimano 105. Pancerze i linki są wymienione. Łańcuch jest nowy. Kaseta i korba mają trochę przebiegu, ale na tyle, że nowy łańcuch przyjął się bez problemu i nic nie przeskakuje. Hak odkręcałem i wydaje się prosty.

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 sierpień 2014 - 14:16

Haka nie kontrolujesz po odkręceniu, tylko właśnie ZAWSZE sprawdzasz hak zamocowany w rowerze - tylko w ten sposób wiesz, czy przerzutka będzie się ustawiała poprawnie.

Sprawdź jeszcze, czy oba kółka przerzutki ustawiają się dokładnie w jednej linii z koronką kasety - jeżeli nie, krzywy jest albo hak, albo przerzutka, albo cała rama.

Rzuć też okiem, czy sama przerzutka nie ma jakichś luzów.

Czy odległość górnego kółka od koronek jest na pewno poprawna?

To tyle na szybko. Daj znać czy coś z tej listy pomogło.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 sierpień 2014 - 17:53

Ja mam inny problem rowerek nowy przejechane mam na nim 250km. Nie wiem czy to wina smarowania?. Ale sytuacja wygląda następująco...
Przód chodzi super... Tył, jak zrzucam na małe koronki, klikam raz zeszło klikam kolejny raz zeszło i terkocze i będzie przeskakiwac Góra dół, ale jak klikniesz w dół i podniósł do góry jest ok... Dodam że na początku rowerek śmigal super ostatnio się podziały tak.

[Szosa] Kelly's URC 5.0 2015 r.

[MTB] Kelly's GATE 5.0 2015 r.

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

#4 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpień 2014 - 17:57

Ja mam inny problem rowerek nowy przejechane mam na nim 250km. Nie wiem czy to wina smarowania?. Ale sytuacja wygląda następująco...
Przód chodzi super... Tył, jak zrzucam na małe koronki, klikam raz zeszło klikam kolejny raz zeszło i terkocze i będzie przeskakiwac Góra dół, ale jak klikniesz w dół i podniósł do góry jest ok... Dodam że na początku rowerek śmigal super ostatnio się podziały tak.

O ile dobrze Cię zrozumiem to chodzi Ci o to, że na pewnej zębatce nie chce Ci łańcuch przeskoczyć i po prostu sobie trze i chce przeskoczyć ale nie może. Mi na to pomogła śruba regulująca zakres przerzutki, te H i L - już nie pamiętam którą, ale musisz pokręcić żeby przesunąć minimalnie przerzutkę w prawo, najlepiej pół obrotu śrubką.

#5 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 sierpień 2014 - 18:01

Dokładnie chodzi o to ze klikam w dół po jednej koronce i jak zatrzymam się gdzieś na środku to zaczyna terakotać i przeskakiwac, ale jak jak zrobię inaczej tj. W dół, w dół i żeby się zatrzymać na którejś w środku koronce poprawie manetka do góry raz klik i jest ok. Czyli dwa razy w dół raz do góry i jest git. Na początku tak nie było

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

#6 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 sierpień 2014 - 18:07

Moim zdaniem rozregulowało się i zaczęło wariować albo linka jakoś krzywo jest i blokuje się, sprawdź czy ślizg pod suportem jest ok.

#7 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 05 sierpień 2014 - 18:08

Szajsowata linka się wyciągnęła, tak według mnie.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 sierpień 2014 - 18:12

Może być i tak. Albo też na lince jest załamanie w miejscu, które przechodzi przez koniec albo ciasny łuk pancerza akurat podczas wrzucania tych feralnych biegów.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 sierpień 2014 - 18:15

Dzięki za podpowiedzi... Będę sprawdzał.

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

#10 wilku

wilku
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 05 sierpień 2014 - 19:15

Z opisu wnoskuję, że masz Kellysa ARC 1.0 i to o nim mówisz. Ja miałem to samo z Kellysem ARC 1.9 ( to samo co 1.0 tylko starsze :) ). Jak masz ten sam osprzęt (Shimano 2300) to powinna wystarczyć mała regulacja śrubą napinającą linkę (mówi się na to baryłka? jak nie to poprawcie mnie :) ). Też miałem to po ok 300km. Powinno pomóc. Teraz przez dwa sezony wszystko jest w porządku.

#11 Garyf

Garyf
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 05 sierpień 2014 - 20:18

@wilku

Stary... masz racje wlasnie jestem na TdP Rzeszow i poprawilem baryłkę i... i działa, piwo dla Ciebie...

www.easyapartamenty.pl

FB/easyapartamenty

Dodaj odpowiedź