Chciałbym się przywitać, jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy temat.
Kupiłem szosę w komisie rzeczy używanych. Dałem za nią 300 zł.
Czy się opłacało, czy nie, nie ważne. Mogłem kupić coś w o wiele lepszym stanie na allegro czy gdzieś, ale to że jestem stosunkowo niski (trochę poniżej 175 cm) i nogi mam krótkie spowodowało że zdecydowałem się na ten rower. Jest na mnie idealna, a większość kolarzówek w internecie była za duża.
Jest to moja pierwsza szosa i nie wiem czy będę chciał kiedyś sprawić sobie coś lepszego, chciałbym na niej nabrać doświadczenia zarówno w temacie samej jazdy jak i serwisu i wymiany części.
Planuję małe odświeżenie roweru, w związku z tym mam parę pytań.
Czy ktoś wie cokolwiek o tej firmie? Szukałem w internecie i informacji nie znalazłem. Co widać w załącznikach firma niemiecka, tyle wiem.
Nie wiem jak rozszyfrować numer wybity na ramie: 14 260399 C
Jakie koła 28 do 200 zł? I czy w ogóle się da za tą cenę? Szukałem na allegro ale całkowicie mi się wszystko pomieszało i nie wiem które wybrać. Nie jeżdżę wyczynowo, od kół chciałbym żeby były proste i się nie skrzywiły jak wsiądę na rower. Obecne koła to 27x1 1/4, z tego co wyczytałem to są większe od współczesnych 28.
Czy mogę zrobić z nią to co chcę, tj. iść na całość, bo jeśli ma parę lat to może warto byłoby ją odrestaurować zgodnie z obecnym wyglądem?
Reasumując: rower ma mi służyć do jeżdżenia tu i tam, nie zamierzam jeździć codziennie, ani też robić tras po 200 km. Jestem totalnie świeży w temacie kolarzówek, ale mój tata miał kiedyś Orkana

Z góry dziękuję za pomoc.
Załączam link do albumu ze zdjęciami: http://imgur.com/a/8TNfN#0