Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła Bontrager Race

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 IcePower

IcePower
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 sierpień 2014 - 06:13

Witam, jestem na etapie modernizacji starszej szosówki i doszedłem do etapu wymiany kół. Moje koła już są wymęczone, ciąglę awarie związane z złamaniem się szprychy itp.  Mam pytanie czy jeśli kupię koła pod bębenek 8,9,10 i założę kasete 8rz. będzie to kompatybilne z 7rz. manetkami ?  Teoretycznie mógłbym wymienić klamkomanetki na 8rz. bo przerzutkę mam na 8rz. kasete też mam wolną, ale jak na razie nie chciałbym aż nad to inwestować. Mam zamiar kupić te koła ( niżej w linku ) założyć kasete 8rz. i wyregulować tak aby działało to z 7rz. manetkami, czyli zrezygnuję z jednego przełożenia 8 lub 1. Ramę mam stalową więc w razie potrzeby tylne widełki można troszkę rozgiąć. Obecnie mam koło pod 7 rz. wolnobieg.

Rozumiem, że 8rz kaseta ma inny rozstaw koronek i przy współpracy z 7rz manetkami może być problem z wyregulowaniem. Ktoś próbował takiego zestawienia ? A gdyby tak założyć 7rz. kasete i dołożyć jej ostatnią koronkę z ósemki ? Z tego co wyszukałem w internecie są dedykowane dystanse do takich operacji, może to by było najrozsądniejsze rozwiązanie, kwestia tylko jakiej grubości mam zastosować ? 2,56mm , 3,15mm ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Dystans: http://allegro.pl/re...4421930516.html
Link do kół: http://allegro.pl/ko...4507473561.html

Ps: Pytanie czy opłaca sie te koła za takie pieniądze ?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 13 sierpień 2014 - 07:12

odpuść to sa miękkie koła jak plasetelinowy ludzik ., zamów se koła porzadne mocne , jesli to stara szoska , nawet a'la retro  mozna zrobić .

co do kaset jak masz rozstaw widełek 125-126 to da sie wcisnąć 130 .

Ale    czy 7 będzie dobrze jechało na 8 to sie okazuje po zamontowaniu całosci czasem jest dobrze, czasem niestety cos tam nie działa dobrze

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 IcePower

IcePower
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 sierpień 2014 - 07:54

Chodzi o to, że będą się szybko krzywić ? Dokładniej będzie jeździł na tym brat, ma 14 lat i jest leciutki. Dogadałem się na 240 zł łącznie z wysyłka  za nie . Stara szoska ale troszkę zmodernizowana i ciągle jest coś wymieniane. W takim wypadku lepiej byłoby zastosować ten dystans, wtedy nie mam problemów z kompatybilnością i regulacją.  Jego rowerek http://i.imgur.com/f7Sdkw0.png

#4 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 13 sierpień 2014 - 08:34

Ja niedawno gdzieś tu pisałem, że ponad 40000 na nich zrobiłem bez żadnej awarii, przeglądu, smarowania, czy poważnego centrowania...

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#5 IcePower

IcePower
  • Użytkownik
  • 32 postów
  • SkądPolska

Napisano 13 sierpień 2014 - 08:52

Wiadomo, wszystko jest dziełem przypadku, mogę kupić super mocne koła i mieć pecha z nimi, tego nie przewidzimy.  W takim razie zabieram się za finalizację transakcji. Pytanie, żeby się upewnić, ten dystans + kaseta 7rz będzie śmigało ? Teoretycznie oczywiście, bo wszystko wyjdzie w praniu, nie wymagam tutaj podania gotowego na tacy :)

#6 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 13 sierpień 2014 - 12:42

tak, będzie działało

zawsze możesz wycentrować i zaaplikowac wcześniej loctite albo inny klej na gwinty żeby nyple się nie ruszały i koniec problemów z centrowaniem :)

Dodaj odpowiedź