Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jednodniowy Wyjazd Do Karpacza

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 18:12

Cześć!

W najbliższym czasie zamierzam pierwszy raz wyjechać rowerem "gdzieś dalej".

Wybrałem Karkonosze, samochodem mam tam około 1 godzinę jazdy.

Chciałbym przejechać między innymi te podjazdy:

-Przełęcz Okraj (PROSZĘ O RADY KTÓRĄ DROGĄ WJECHAĆ NA SZCZYT)

-Orlinek;

-Karpacz (Wang) od Sosnówki;

-Przełęcz Karkonoska z Podgórzyna.

Nie wiem, czy uda mi się przejechać to wszystko w jeden dzień (jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z większym podjazdem, niż ok. 15%, więc będzie ciężko ;)

Moja prośba do was to ułożenie kolejności tych podjazdów. Powiedzmy, że wystartowałbym z Karpacza, czy okolic Karpacza. Nie wiem którą drogą pojechać itd, właściwie to nic nie wiem o trasie, więc proszę o rady na temat jakości nawierzchni podjazdów i przede wszystkim trasie, jaką powinienem pojechać.

Dzięki za każde mądrze napisane zdanie i pozdrawiam!

#2 Rider

Rider
  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 18:14

Proponuje zajżeć na google maps . Wiekszosc dróg jest juz zfilmowana wiec mozna sie nimi przejechać przed komputerem

#3 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 14 sierpień 2014 - 18:14

Ok, sprawdzę, a którą drogą wjechałbyś na Przełęcz Okraj?

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 sierpień 2014 - 20:18

Wszystkie te podjazdy w jeden dzień, kiedy nie masz zbyt dużego doświadczenia w górach? Doceniam zapał i trzymam kciuki, ale to może być bardzo trudne. Sugerowałbym mimo wszystko wytypowanie najważniejszego podjazdu, a dalej przygotowanie 1-2 tras zapasowych, gdybyś nie czuł się na siłach. Góry to nie żarty - lekko przesadzisz z entuzjazmem i w pół godziny możesz przechlapać cały dzień planowanych szaleństw.

Mimo to życzę powodzenia - Karkonoska robi wrażenie i szybko uczy dystansu do swoich możliwości ;) Czasami trzeba dać sobie skopać zadek, żeby mieć zapał do dalszych treningów!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 14 sierpień 2014 - 20:27

Góry to nie żarty - lekko przesadzisz z entuzjazmem i w pół godziny możesz przechlapać cały dzień planowanych szaleństw.

Racja!

8-)

A podjazdy z Karpacza nie należą do tych "fajnych hopek" pod które podjedziesz jak by pod "sąsiedni blok na skarpie"  :-P załóż sobie na początek że ... nie zejdziesz z roweru  :roll:

#6 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 14 sierpień 2014 - 21:03

@Rafal 19251
Jak chcesz te wszystkie górki zrobić w 1 dzień to niezłą pare musisz mieć.

Najcięższe oczywiście ostatnie 4 km Przełęczy Karkonoskiej -jak jechałeś max 15% to przygotuj się na dwa dłuższe kawałki( jeden 1km , końcówka 1,5 km) gdzie 15% ale to jest nachylenie średnie nie maksymalne.
Najtrudniejsza jest moim zdaniem dojechać do 100 metrów przed Przełęczą , tam tak 20% na pewno jest.

Okraj możesz jechać główną droga ale jest też mniej popularny asfalt przez Pogórze -tam też stromy kawałek gdzieś 14-15% przez jakieś 200m , potem drogi się łączą i ostatnie 6 km na Przełęcz to juz jedna droga.(Można jeszcze zrobic 4 szutrowo-asfaltowe wersje ale rozumiem przyjechałeś na kolarce)

Orlinek -dość stromy ostatni kilometr ale bez przesady .Moim zdaniem cięższa górka to Bierutowice(Wang) od Sosnówki.

Nawierzchnia wszędzie jest Ok( ale bez rewelacji to nie austriackierówniótkie autostrady) jedynie zjazd z Karkonoskiej( 4 k) nierówno, będą ręce boleć od hamowania.
W tym roku jechałem z góry kilka razy i nie jest to żaden horror jak niektórzy piszą.

(A tak w ogóle fajna opcja=pętla Karpacz-Karkonoska -Vrchlabi, Cerny Dul, Slatina Stran ( ca 1150) albo lepiej Lesni Bouda ( ca 1100), Pec pod Sniezka, Okraj, Karpacz Orlinek -wyjdzie ca 110 km , przy przewyższeniu ponad 2000

#7 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 14 sierpień 2014 - 21:48

Pochwal się swoimi przełożeniami najpierw, bo na 25 z tyłu i 39 z przodu możesz się bardzo zagrzać na karkonoskiej ;) Ogólnie bardzo ambitne plany, których Ci szczerze zazdroszczę ;) Będę trzymał kciuki, abyś zrealizował swój plan!
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#8 KSiedlaczek

KSiedlaczek
  • Użytkownik
  • 252 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 sierpień 2014 - 01:04

http://www.altimetr.pl/ fajna strona, wszystkie, a na pewno większość podjazdów tam się da znaleźć, udanego wyjazdu ;)

#9 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 10:54

To na poczatek przelozenia:
korba: 50/34
Kaseta: 12-30.
Wg. Mnie spokojnie dadza rade :)
Do Karpacza wybieram sie w niedziele na 80%
Przeczytalem wszystkie wasze rady i jednoglosnie uslyszalem: "bedzie baaardzo ciezko".
Jeszcze raz ustalilem plan, tym razem latwiejszy:
- rozjazd 15 km na plaskim.
- atakuje podjazd przelecz okraj. Cel: wlasciwie to przejechac bez zadnego postoju, ale moze byc to dla mnie baardzo ciezkie, wiec dobrze bedzie z jednym postojem.
- nastepnie zjazd i decyzja:
a) rozjazd 15 km i powrot do domu
B) wjazd na podjazd Karpacz- Orlinek.
Cel: identyczny jak wczesniej.
-zjazd z orlinka i decyzja:
a) rozjazd 15 km i powrot do domu
B) wjazd na przelecz karkonoska od podgorzyna.
Cel: wjechac na gore :D
nie wazne czy zrobie dwa postoje czy piec.
Po tym zmeczeniu sukcesem bedzie wgl pokazac sie na gorze i cyknac pamiatkowa fota :P

Myslac na trzezwo to najprawdopodobniej pojade dwa pierwsze podjazdy, rozjazd i zwine sie do domu. Ale moze byc roznie...
Mozecie mi tylko zyczyc powodzenia a ja, gdy wroce w niedziele to napisze jak bylo.

#10 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 15 sierpień 2014 - 13:11

Przełożenia masz odpowiednie, aby sobie poradzić :) Pozostaje życzyć wytrwałości i sukcesu !
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#11 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 15 sierpień 2014 - 13:50

Rafal

12-30-''Odpowiednie przełożenia'' być może wszystko zależy od pary ile kto ma w nogach i płucach.
Tak czy siak na Karkonoskiej będzie ''siłownia''.
Ja mam przód 50-34 tył 11-34 a kadecja podczas podjazdu pod ostatnią ściankę tej góry waha mi się na najlżejszym trybie między 50 a 60 kilka .b6b4023a1f61462cm.jpg
Na górskim ilość obrotów korby niewiele większa- ten sam kawałek wygląda tak
784b789e754bbfd1m.jpg

Ale jak już wyjedziesz na tę górę to radocha jest - niezależnie czy to 1- wszy czy 20 raz.

Na pozostałych górkach 30 tka nie będzie konieczna ( no może końcówka Orlinka)

( Nie chcesz rozpocząć w drugą stronę tj.Karkonoska nr.1 ??? bo jak zrobisz te wcześniejsze pagórki to może się okazać że zamiast jechać będziesz musiał dreptać na Przełęcz )

#12 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 18:30

Wszystko tak naprawde ustale jak przyjade tam rano. Moze rzeczywiscie lepiej ten podjazd jako pierwszy... Albo wgl narazie odpuszcze ta sciane i pojade sobie orlinek i przelecz okraj.

#13 Śmiechu

Śmiechu
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 15 sierpień 2014 - 20:26

ja w niedziele wybieram się na przełęcz okraj chętnie pojade we dwóch. nie mam mocy na góry wiec jade tam trenować. startuje w miejscowości bolków.

#14 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 18 sierpień 2014 - 09:57

I jak udała się  wycieczka?  ( Wczoraj pogoda nie najgorsza choć dość chłodno było) 

Za późno się zorientowałem ale można było przejechać się z M.Kwiatkowskim https://www.facebook...1356304/?ref=22 tyle że odwrotny kierunek bo Szklarska

#15 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 18 sierpień 2014 - 13:38

Trening jak najbardziej udany ;)
Pisze juz trzeci raz, bo wczesniej zapomnialem sie zalogowac...
105 km, 2500m przewyzszen, 2 razy podjazd na przelecz okraj, orlinek i wang.
Jestem bardzooo zadowolony, ale reszta jest tutaj:
http://mlody12.bikes...z-Mala-Upa.html
Milego czytania zycze!

#16 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 18 sierpień 2014 - 19:06

E,.. to Ty Odrodzenie ( Karkonoska) nosem wciągniesz-znaczy trochę się pomęczysz ale na pewno dasz radę jak sobie na Okraj z centrum spacerkiem 44 minuty wyjeżdżasz , powodzenia nast. razem.

Udało Ci się trochę bo niedawno skończony remont odcinka Karpacz -Kowary - teraz nowiutki asfalt , jeszcze niedawno był budyń.

( Widokowo Okraj może nawet lepsza)

#17 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:56

Zdziwilem sie bardzo, ze tak latwo mi sie wjezdzalo, bo myslalem, ze gory to moja slabosc :P

#18 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:58

Jeszze co do treningu z Kwiatkowskim, to tez myslalem zeby pojechac, ale to tylko 40 km-owa przejazdzka, a ja bylem gotow na ciezkie 100 km...

#19 Robert00

Robert00
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 20 sierpień 2014 - 16:18

A byłeś na trasach rowerowych Singltrek? Ja tam najczęściej jeżdżę na wypad rowerowy. Lokuję się w Świeradowie Zdroju i korzystam z uroków gór. Trafiłem ostatnio na pensjonat Malwa i mają tam pakiety "rowerowe lato" dla takich osób jak ja. Dla mnie te trasy są w sam raz, a już mam ponad 50 lat [;)]

#20 Rafal19251

Rafal19251
  • Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 18:17

Nie bylem i nie mam pojecia co to jest :P

Dodaj odpowiedź