Jump to content

Photo

Spinka SRAM - problem z rozpięciem

5 replies to this topic

#1 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • Skądw-wa

Posted 08 August 2009 - 16:55

Byłem wczoraj w sklepie/serwisie rowerowym, żeby mi sprzedali i założyli spinkę. Najpierw mieli duże problemy z dobraniem odpowiedniej, potem z założeniem, ale w końcu jakoś się udało, a że śpieszyło mi się, nie przyjrzałem się jej dokładnie. Problem polega na tym, że teraz nie mogę jej zdjąć. Spinka jest odrobinę węższa niż pozostałe ogniwa, przez co nie ma luzu na wciśnięcie blaszek (mimo to nie przeskakuje na mocno wygiętym łańcuchu). Do tego w moim łańcuchu (sedis 7-rzędowy) "wewętrzne" blaszki nie są płaskie, co dodatkowo utrudnia sprawę. Nie mam pojęcia jak oni ją założyli, próbowałem ją zginać, ściskać, ale nic z tego. Byłem tam dzisiaj, ale zapomniałem, że dziś sobota i było już zamknięte, a ja chciałbym na jutro mieć rower.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 08 August 2009 - 19:28

Spinke zakłada sie i zciąga przesuwając jej dwa ogniwa - lewą i prawą strone względem siebie w poziomie - czyli po długości łańcucha.
Musisz klapcegami chwycic ją w jej szerokości i po skosie próbować aby jej strony przesuneły sie względem siebie.

Spinka przesuwa sie tak jakbyś przesuwał dłonie miedzy soba kapujesz conieco ??
Czyli pin - to czarne w spince musi przesunąć się po poziomie spinki do większego jej otworu - poszerzenia.

Analogicznie zakładamy ją przesuwając w drugą strone, aby piny wskoczyły w wąskie wyżłobienie.
Spinka nie moze byc za ciasna, powinna w miare lekko wchodzić

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • Skądw-wa

Posted 08 August 2009 - 19:51

Owszem, kapuję i tak właśnie próbowałem ją rozpiąć, ale nie daje się jej wysunąć więcej niż ok. 1 mm prawdopodobnie z powodów, które podałem w 1 poście. Spróbuję jeszcze cęgami jak piszesz.

#4 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 08 August 2009 - 20:14

Dołączona grafika

ustaw ogniwko do rozpięcia jak przedstawino na rysunku spoób i zsuń do siebie skrajne boki spinki

#5 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • Skądw-wa

Posted 08 August 2009 - 21:10

Tak też próbowałem i to samo - wysuwa się jakieś pół milimetra, do tych wystających rogów w płytce i koniec.

#6 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 08 August 2009 - 22:38

Użyj większej siły. Mam taką spinkę u siebie i da się ją rozpiąć ale trzeba nieźle przydusić.

Reply to this topic