Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mini V-Brake Miękka Klamka

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 sierpień 2014 - 23:01

Witam,

już dostaje kociokwiku.. 5 godzin morduje się z tymi hamulcami i klamkomanetkami Campagnolo Veloce, co naciągam linke, wciskam klamkę, szczęka się zaciska ale klamka jest strasznie miękka, że jakbym miał owijkę to pewnie by wgnioty już były... Śrub regulacyjnych zaraz nie będzie i bede musiał je szlifować żeby kluczem nasadowym chyba chwycić.

Hamulce nasadzone były na wszystkich dziurkach przy piwotach, najniżej, na środku i teraz są najwyżej bo najmocniejsze odbicie to myslałem, że klamka będzie twardsza przez to i du**...

Proszę o pomoc...

Pozdrawiam!

#2 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 19 sierpień 2014 - 04:43

Jakiej firmy masz pancerze od hamulców?

Generalnie Vbrejki są miękkie, jak je rozepniesz i ściągasz dwa ramiona rękami do siebie to czujesz opór?

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 sierpień 2014 - 06:52

Czy klocki są ustawione w taki sposób, że w momencie styku z obręczą są ustawione dokładnie prostopadle do powierzchni hamującej? To najczęstszy błąd przy tych hamulcach - klocki się źle ustawiają, przez co nie są dociskane do obręczy, tylko się z niej zsuwają.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2014 - 09:29

Jakiej firmy masz pancerze od hamulców?
Generalnie Vbrejki są miękkie, jak je rozepniesz i ściągasz dwa ramiona rękami do siebie to czujesz opór?

Nie mam pojęcia, ale linke zmienilem bo sie juz zniszczyla od tego zakladania i ściągania i jest ok tylko klamka dalej miekka. Czuje bardzo duży opór bo teraz są na najwyższej dziurce.

Klocki sie dociskaj, kwestia tez tego ze kola musze wycentrowac bo lekkie bicie jest.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:20

Dobrze wycentrowane koła to podstawa. Wtedy można ustawić hamulce blisko obręczy. 

Odpowiednie ustawienie klocków, aby przylegały dużą powierzchnią do obręczy, jest równie ważne.

Ale jest jeszcze jedna kwestia, która może psuć cały efekt. Czasami fabryczne klocki są tak miękkie, że co chwilę trzeba regulować hamulec, bo klamka wciąż się zapada, a hamowanie słabe. Piszę to wprawdzie w oparciu o doświadczenia ze zwykłymi hamulcami V-brake (jakiś tani Promax), ale myślę że dotyczy to wielu niedrogich hamulców. Dopiero gdy zmieniłem klocki na szufladkowe Gigapower (http://e-bmx.pl/opis...tb-v-brake.html ), pojawił się porządny hamulec, twardy, którego nie trzeba poprawiać co każdą jazdę. 

• wiktor24 lubi to

#6 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 19 sierpień 2014 - 10:40

potwierdzam: dokladnie prostopadłe ustawienie, twarde klocki i dobre pancerze :)

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 sierpień 2014 - 11:14

Fabryczne klocki w tych hamulcach są całkiem przyzwoite. Oczywiście to nie klasa premium, ale nie powinny dawać aż takiego słabego efektu. Poza tym miękka klamka nie bierze się ze słabych klocków, tylko ze sprężystości pancerza (choć w tym przypadku wiem, co kupowałeś, i moim zdaniem jest to całkiem niezły pancerz), złego poprowadzenia linki/pancerza albo złego ustawienia klocków względem obręczy.

Poza tym: mocowanie sprężyny w innym otworze przy piwocie nie jest remedium na miękkość klamki - w ten sposób tylko pogorszysz sytuację, bo zwiększysz opór do pokonania, a siły hamowania nie poprawisz ani odrobinę. Te otwory służą wyłącznie do tego, aby ustawić siłę odbijania klocków, co może mieć np. znaczenie podczas jazdy w bardzo błotnistym terenie.

Proponuję, byś zaczął od nacentrowania koła, dopiero potem można marzyć o sensownym ustawieniu klocków. Potem - w kolejności rosnących kosztów - możesz pomyśleć na wymianą pancerza (choć tak jak pisałem, znam ten produkt i moim zdaniem jest OK - gdyby okazało się inaczej, daj znać na priv, pomyślimy co z tym zrobić), a na koniec nad klockami lub okładzinami. Tak przynajmniej ja bym zrobił.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2014 - 12:22

Pancerz jest jak najbardziej okej, nawet dziewczynie zamontowałem to co zostało i widać roznice z tym co bylo. Jutro jadę dać kola do centrowania. Zrobie jeszcze test na prostym kole z szosy :) dziekuje Wam serdecznie za pomoc i ciesze sie, ze mozna na Was liczyć :) Dam znac co i jak najpóźniej we czwartek! Sent from my Tapatalk Zapomnialem dodać. W nocy sie z tym bawilem i i kręciłem korbą ile sił w ręce, nacisnąłem na klamkę i kolo sie błyskawicznie zatrzymało ale klamka dalej jest miękka. Na idealnie prostym kole mogę w sumie dać karty bankomatowe pod klocki żeby byl prześwit i rowno ustawione. Myślę ze jak klocek będzie mial ten 1mm do obręczy to będzie lepiej chyba ze te klamki Campy mają taki jałowy ciąg?

#9 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 sierpień 2014 - 23:36

jakie masz hamulce ?? jakie długie ramiona ? jeśli chodzi o v br to muszą być jak najkrótsze , jedyne sensowne niedrogie to ma tektro

moze zrób fotki też ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#10 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 20 sierpień 2014 - 03:51

Jak to, przód i tył jest miękki tak samo ?

Tardosc zależy od długosci linki i ilości przelotek. Ja tylny zawsze miałem miętszy.

#11 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 20 sierpień 2014 - 07:29

W nocy sie z tym bawilem i i kręciłem korbą ile sił w ręce, nacisnąłem na klamkę i kolo sie błyskawicznie zatrzymało ale klamka dalej jest miękka.

To akurat nic dziwnego, kręcić ręką to sobie możesz :P

Realne hamowanie to tracenie o wiele większego pędu (masa kolarza!)

#12 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 sierpień 2014 - 07:52

Tektro XCL, ramiona maja cos kolo 8cm. Na kole z szosy przód jest trochę twardszy niż bał. Ale wydaje mi sie ze jak wycentruje kola to problem powinien zniknąć.
@bans, chodziło mi w sensie ze klocki dociskają obręcz a nie że jak jeden dociska, a drugi nie.
Sent from my Tapatalk

#13 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 sierpień 2014 - 22:06

http://www.tektro.co...slist.php?pid=3   to sa hamulce pod klamki szosowe, nie widze zadnego XCL

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#14 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 sierpień 2014 - 23:39

A długość ramienia taka sama.. Jutro to przetestuje na trasie bo w miarę je ustawiłem, ze fajnie chodzą.

#15 bans

bans
  • Użytkownik
  • 464 postów
  • SkądPszczyna

Napisano 21 sierpień 2014 - 07:41

@bans, chodziło mi w sensie ze klocki dociskają obręcz a nie że jak jeden dociska, a drugi nie.

A mi o to "kolo się błyskawicznie zatrzymało ale klamka dalej jest miękka" - nic dziwnego, że jest miękka, skoro do zatrzymania koła bez obciążenia nie potrzeba dużo siły...

Na marginesie, mam Tektro RX6 do sprzedania. Nie sprawdziły się w przełajówce.

Dodaj odpowiedź