Skocz do zawartości

Zdjęcie

Giant Defy 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 sierpień 2014 - 16:53

Kupiony okazyjnie jako "prawie" nowy z przebiegiem ok. 200km za 2/3 ceny katalogowej. Ujeżdżam od dwóch miesięcy. Sentyment do czerni z czerwonymi akcentami wziął górę.

Czaiłem się na frameset Scott CR1 rocznik 2012, wystawiony na alledrogo jakiś czas temu, ale zniechęciła mnie niepewność co do tego jak zachowywało będzie się włókno węglowe pod moją "słuszną" posturą.

Postanowiłem się w końcu pochwalić zakupem...

Zdjęcie załączone - wiem, perspektywa z czterech liter i w ogóle fotka jest taka, jaka jest, ale prawdę powiedziawszy nie jestem jakimś ekspertem w strzelaniu super-hiper-perfekt-wykadrowanych-i-wycieniowanych-słit-foci, a po drugie powstawała spontanicznie...

Specyfikacja fabryczna - na stronie producenta - link: http://www.giant-bic...#specifications

Od siebie zmieniłem sztycę na AeroZine Zero, kasetę na Shimano 105 11-25, Korbę na Tiagra kompakt 175mm, hamulce na komplet Shimano 105 BR5700 i pedały na Shimano 105. Do tego różna "drobnica" w postaci koszyków na bidony, licznika, oświetlenia i tak dalej...

W kolejce do zmiany czekają korba i owijka - ta czerwień w "realu" trochę mi nie odpowiada, ale powolutku...

Załączone miniatury

• defy_1_2014.jpg

#2 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Napisano 20 sierpień 2014 - 17:04

Masz zablokowany dostęp do zdjęć na google.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#3 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 20 sierpień 2014 - 17:07

Przepraszam - już edytowałem - zdjęcie jest załączone.

#4 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 327 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 sierpień 2014 - 18:18

fajne koło, siodło ustawiłeś jakbyś tylko czasówkę jeździł :)

#5 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 sierpień 2014 - 17:08

To złudzenie optyczne, on krzywo stoi :D

#6 Tomek Step

Tomek Step
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22 sierpień 2014 - 21:09

Jak Ci się jeździ na Defy 1? Pytam, bo jutro odbieram model 2015i jestem glodny wrażeń. Mam nadzieję, że będzie ok.

#7 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 23 sierpień 2014 - 07:48

Super! Rower jest idealny dla kogoś, kto jak ja jeździ przede wszystkim dla przyjemności. Bardzo dobrze tłumi nierówności, a zwinnością dorównuje TCR-owi. No i jeśli komuś bardzo zależy na precyzji zmiany biegów - warto dopłacić za 105. Ja dotychczas wszystko miałem na Tiagrze, nie narzekałem, było fajnie, ale jak zacząłem jeździć na tym rowerze, to praktycznie od nowa musiałem nauczyć się zmieniać biegi, bo tak czułe są te klamkomanetki. Delikatny ruch i od razu wrzuca na większy bieg...

#8 Dzimir

Dzimir
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2014 - 21:50

A siekne z innej beczki do TST a gdzie to juz sprzedaja Giant Defyego 1 z rocznika 2015? Bo dystrybutorzy we wrocku o ty rowerze nic nie wiedza a tym bardziej jeszcze nikt tego modelu nie sprzedaje jak na razie chyba ze jestem w bledzie ;) Ojcie_c rowerek bardzo fajny sam w tym sezonie za nim latałem po salonach ale jednak się nie zdecydowałem,105 fajna grupa a z ta pecyzja to różnie jest pod obciażeniem nie chasa juz tak cudnie choć to moje zdanie

#9 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 25 sierpień 2014 - 10:38

Dzimir - no moje latanie po salonach skończyło się tak, że w końcu kupiłem go od gościa, który wystawił go na tablicy.

Co do rocznika 2015, od zaprzyjaźnionego sprzedawcy wiem, że od lipca tego roku można je zamawiać, jeśli dystrybutorzy we Wrocławiu nic nie wiedzą, to muszą odrobić zadanie domowe.

#10 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 25 sierpień 2014 - 10:40

Mógł byś zmierzyć wymiary siodełka? Miałem Defy 4 i siodełko było idealne a nie zmierzyłem siodła jak sprzedawałem :|

#11 Tomek Step

Tomek Step
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 25 sierpień 2014 - 20:18

Super! Rower jest idealny dla kogoś, kto jak ja jeździ przede wszystkim dla przyjemności. Bardzo dobrze tłumi nierówności, a zwinnością dorównuje TCR-owi. No i jeśli komuś bardzo zależy na precyzji zmiany biegów - warto dopłacić za 105. Ja dotychczas wszystko miałem na Tiagrze, nie narzekałem, było fajnie, ale jak zacząłem jeździć na tym rowerze, to praktycznie od nowa musiałem nauczyć się zmieniać biegi, bo tak czułe są te klamkomanetki. Delikatny ruch i od razu wrzuca na większy bieg...

Potwierdzam nowa 105-ka też pracuje bardzo płynnie i miękko. Ogólnie rower super ale przejechałem dopiero 62 km... W niedzielę regulacja ustawień i test (10km), dzisiaj 52 km w siodle i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Jest "fun" i to najważniejsze!

#12 Tomek Step

Tomek Step
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 25 sierpień 2014 - 20:32

Panowie z Wrocka faktycznie muszą być słabo zorientowani, bo Giant Polska już ma wybrane modele 2015... Zresztą na stronie Gianta wśród wielu modeli pojawiają się już wersje 2015. Poniekąd rozumiem, że dystrybutorzy nie chcą się towarować rowerami szosowymi na koniec sezonu ale przecież mogą oferować sprowadzenie roweru na zamówienie. Wszystko kwestia wiedzy, orientacji na spełnienie oczekiwań klienta i wiary w sukces handlowy:)
Co do samego sprzętu, to dotarł w piątek, a w sobotę był już poskładany. Tak jak pisałem ojcu_c dzisiaj pierwsza prawdziwa jazda. Było ciekawie, bo za słabo dokręciłem sztycę i zaczęła po drodze powoli opadać. Na szczęście pomogli Panowie z serwisu motocykli i popędziliśmy dalej:)
Aha, ważna sprawa, lakier Defy 1 2015 jest matowy!

Załączone miniatury

• Defy_1_TST_600.jpg

#13 Tomek Step

Tomek Step
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 25 sierpień 2014 - 20:34

ojcze_c, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko wklejeniu zdjęcia do twojego tematu? Z góry przepraszam, to było silniejsze ode mnie...

#14 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 26 sierpień 2014 - 08:14

Nie mam nic przeciwko :)

#15 harold

harold
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 październik 2014 - 08:37

ojcie_c ... kolejna zmiana ... w zeszłym roku zakupiłeś nowiutkiego TCR'a - jeżeli się nie mylę?

#16 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 październik 2014 - 12:35

Nie mylisz się. Tamta zmiana była wymuszona, ta - jak najbardziej zamierzona :) Czerń i czerwień rządzą.

#17 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 01 listopad 2014 - 16:15

Przeniosłem z innego wątku, gdyż tyczy się mojej "taczki".

Ale zdaje się, że ramkę Defy wymieniłeś? Rzecz w tym, że za te pieniądze, które wydałeś na tego Gianta miałbyś na pewno lepszy rower innej firmy. Na pewno Treka, ale prawie każdej innej, średniej firmy, chcoćby zza zachodniej granicy.

Zmiana roweru (nie ramy) nie była spowodowana jakimkolwiek defektem, a osobistymi preferencjami oraz niepowtarzalną okazją (praktycznie nowy rower wyceniony przez fabrykę na 4200pln kupiłem za 3000).

Być może kupiłbym za te pieniądze lepszy rower innej firmy, ale chciałem czarno-czerwonego Defy, więc go (znowu*) mam.

*) pierwszego źli ludzie ukradli.

#18 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 12:47

W końcu się zebrałem i zrobiłem "słitfocię" roweru po zmianach na 2015. Czerwona owijka out, czarna (PRO Gel bar tape) in, fabryczne gumy Gianta out, Vittoria Rubino Pro 700x25 z bieżnikiem in.

Załączone miniatury

• giant_defy_1_03_sm.jpg

#19 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 postów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 15:12

Ładnie.
Masz w złą stronę zamontowaną Wall-E, powinna być pionowo.

#20 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 11 kwiecień 2015 - 16:16

yyy... Dzięki za info.  :ph34r:  :oops:

f548e09cce9c.jpg