Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rose Pro Rs Rower Jak Marzenie Z Malym Ale:))

Rose Pro RS Rama mostek

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 19:48

Chcialbym prosic Was o porade bo dopiero zaczynam przygode z "kolarstwem" Nie wiem moze ktos z Was mial podobny problem?  Czy mozliwe jest dopasowanie pod siebie roweru o ramie 58 i ramie poziomej 58 jesli mierzy sie 175cm ? :)  rower na dlugosc nogi pasuje, ale jest za dlugi:( rower ma aktualnie mostek 12cm i w tym momencie musze sie niezle wyciagnac aby dotknac hamulcow:) pomyslalem sobie ze jeslibym zmienil mostek na krotrzy np 70mm ( choc nie wiem czy nie bedzie wtedy za krotki :)) ) to rower powinien byc dobry dla mnie:) czy wedlug Was takie kombinacje maja sens? moze macie jakies doswiadczenia:)?

Rower odkupuje na bardzo atrykcyjnej zasadzie dla mnie ;)  od znajomego ktory ze wzgledow zdrowotnych musi zrezygnowac z jazdy rowerem. inaczej szukalbym roweru o ramie 55-56

Pozdrawiam i z gory Dziekuje za porade.

#2 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 sierpień 2014 - 19:51

Moim zdaniem taka rama jest dla Ciebie zdecydowanie za duża i raczej szkoda się bawić. Z mostkiem 70 mm wyglądałoby to dość komicznie.

btw. 55-56 m to tez dla Ciebie za duża. 

#3 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 19:59

jak rozumiem.. z wyborem ramy wazne sa dwa wymiary? dlugosc nogi ( w tym wypadku jest oki ) i dlugosc roweru. Rozumiem ze jesli nawet przez zmaine mostka dopasowalbym rower pod siebie? to i tak wyglad roweru niebylby jedynym problemem?  mostek musialbym miec 70-80mm wydaje mi sie.

#4 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:00

kurcze a taki fajny rower:))  ten rower kosztowal nowy 1800 euro poltora roku temu.. a mnie wyszedlby 400 plus przysluga ktora nie stanowi dla mnie preoblemu.

#5 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:09

Dużo za duży.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#6 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:13

doradza mi to juz trzecia osoba- wiec moja przygoda z Rose zakonczyla sie po jezdzie probnej:) szkoda:( bede musial sie narazie dalej tluc 16kg trekkigiem:)

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:14

z wyborem ramy wazne sa dwa wymiary? dlugosc nogi ( w tym wypadku jest oki ) i dlugosc roweru

Długość nogi ma bardzo, bardzo rzadko realne znaczenie. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy masz naprawdę BARDZO krótkie nogi i groziłoby Ci, że nie wsiądziesz na dany rower. Mało tego - długość nogi jest bardzo myląca, bo jeżeli masz krótkie nogi, to "logika" podpowiadałaby wybór mniejszego roweru, a jest dokładnie odwrotnie: krótsze nogi = dłuższy korpus = potrzebna jest WIĘKSZA (dłuższa) rama.

W każdym innym przypadku (99,9% rowerzystów) skorygowanie wysokości sprowadza się do ustawienia sztycy, więc wysokość ramy i długość nogi są pomijalnymi parametrami.

Długość jest najważniejsza. Zawsze.

58 cm to stanowczo za dużo dla Ciebie, przykro mi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#8 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:18

Dzieki za pomoc.. wiem ze moje pytanie bylo dosyc glupie dla Was:)  ale musialem sie upewnic, nawet jesli czulem jaki bedzie tego wynik:) 

#9 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:27

a mialbym taki fajny rower gdybym nie zaczol w wieku 15 lat palic:)  a tak mam 16kg trekkinga:)) 

#10 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:28

Jeśli cena jest atrakcyjna do rozważenia pozostaje opcja wzięcia roweru i zmiany ramy albo odsprzedaży roweru i kupno nowego. To się też może opłacić wiec kombinuj.

#11 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:30

kombinacje nie wchodza w rachube:(  jesli go wezme to bede musial na nim jezdzic bo inaczej ktos sie obrazi.

#12 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 30 sierpień 2014 - 20:40

Skoro tak, to szukaj innego roweru.

Chociaż zawsze uważałem, że skoro ktoś obraża się bez powodu, to jego problem, a nie mój. Ale każdy żyję według własnych upodobań.

#13 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 sierpień 2014 - 21:39

@Sp 79

Pomyśl jeszcze. Mostekk 120 a 80 to spora różnica jak do tego dołożysz kierownicę kompaktową może będzie calkiem wygodnie.

Już kiedyś pisałem , brat ma Rose ramę 59 a ja mam dokładnie 178 cm ( długość nogi też jakaś normalna ,już nie pamiętam teraz nie mam sprzętu do mierzenia ) i jeździło mi się na jego rowerze bardzo dobrze . Ten jego Rose super rower ( nowy choć to najtańsza wersja na Sram Apex  999 euro kosztował)  ,ma kilka lat a w ogóle nie  wymaga regulacji. Tam główka ramy była długa  i pozycja nie była super wyczynowa tym samym dla mnie wygodniejsza.

Teraz mam ramę 58 ale główka ramy krótsza- pozycja bardziej pochylona , musiałem robic kombinacje z mostkiem ( za 110 do 90 na którym rok jazdy a teraz sobie kupęe 80  ) i kierownicą.

(Także jak teraz szukałbym ramy to w pierwszej kolejności patrzyłbym na długość główki ramy,oczywiście  dla sensownych  rozmiarów  np. 54-59)

#14 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 30 sierpień 2014 - 21:48

Szosówka i mostek 90 mm - robiłem to i na pewno bym do tego nie wrócił. Prowadzenie roweru jest moim zdaniem nieznośne. W przełaju mógłbym jeździć z takim mostkiem, ale nie na szosie.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#15 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 30 sierpień 2014 - 21:56

E tam , normalnie sie jeździ. Znaczy ja się nie ścigam nie jestem przyzwyczajony do prędkości 60 km/h na prostej   albo jazdy w peletonie ,może dlatego problemu nie dostrzegam. 

#16 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 postów

Napisano 31 sierpień 2014 - 20:06

Proszę podać długość wewnątrznej strony nogi oraz długość ramion. Tu podpowiedź jak się zmierzyć.

http://www.rosebikes...iar/jak-zmierzy

Podpowiem czy jest sens pakować się w ten rower czy faktycznie jest za duży itd. 

O który model ROSE RS chodzi? 

#17 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 01 wrzesień 2014 - 11:21

moje wymiary to 175cm dlugosc nogi 80cm i dlugosc reki 61cm.. dlugosc ramion moge podac dopiero wirczorem. sam nie jestem wstanie ich zmierzyc.

ktory model? wiem tylko ze rower nazywa sie Rose pro rs.. 7005/T6 i jest na pelnej ultegrze.

rower ma poltora roku i prawdopodobnie byl to model z popszedniego roku. rower kosztowal okolo 1800 euro.

#18 paulsen

paulsen
  • Użytkownik
  • 681 postów

Napisano 01 wrzesień 2014 - 19:25

Tutaj tabela:

http://www.rosebikes...2014/aid:669160

na długość wewnętrznej strony nogi 80 cm polecamy ramę 53 cm. Szczerze odradzam kupowanie przewymiarowanego roweru i "skracanie" go innym mostkiem. Dla optymalnego ułożenia ciała (praca bioder, kolan) i tak trzeba będzie przesuwać siodło do przodu.

Może zamiast używki na Ultegrze z za dużą ramą warto pokusić się o nówkę na 105-tce i tej samej ramie za równowartość 1200 euro plus przesyłka?

http://www.rosebikes...2014/aid:690657 

#19 sp79

sp79
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 10:49

no i zostawilem sobie ten rower:) oczywiscie zrobilem to glownie z powodu ze rower byl okazja;) na wiosne zamierzam go zamienic na mniejszy, pomimo ze po zmianie mostka na 70mm i obnizeniu kierownicy jezdzi mi sie wygodnie :) najdluzszy dystans jaki nim zrobilem to 45km (wiem ze to nie duzo) i nieodczuwalem zadnego dyskonfortu.

#20 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 25 wrzesień 2014 - 11:35

Obawiam się, że prawdę powie Ci zrobienie na tym rowerze dystansu ok. 70 - 90 kilometrów...

Dla Twojego wzrostu szukaj ramy w okolicach 54cm długości górnej rury. 555mm to max dla Ciebie w każdym razie.

Dodaj odpowiedź