Rose Pro Rs Rower Jak Marzenie Z Malym Ale:))
Napisano 30 sierpień 2014 - 19:48
Napisano 30 sierpień 2014 - 19:59
jak rozumiem.. z wyborem ramy wazne sa dwa wymiary? dlugosc nogi ( w tym wypadku jest oki ) i dlugosc roweru. Rozumiem ze jesli nawet przez zmaine mostka dopasowalbym rower pod siebie? to i tak wyglad roweru niebylby jedynym problemem? mostek musialbym miec 70-80mm wydaje mi sie.
Napisano 30 sierpień 2014 - 20:14
Długość nogi ma bardzo, bardzo rzadko realne znaczenie. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy masz naprawdę BARDZO krótkie nogi i groziłoby Ci, że nie wsiądziesz na dany rower. Mało tego - długość nogi jest bardzo myląca, bo jeżeli masz krótkie nogi, to "logika" podpowiadałaby wybór mniejszego roweru, a jest dokładnie odwrotnie: krótsze nogi = dłuższy korpus = potrzebna jest WIĘKSZA (dłuższa) rama.z wyborem ramy wazne sa dwa wymiary? dlugosc nogi ( w tym wypadku jest oki ) i dlugosc roweru
W każdym innym przypadku (99,9% rowerzystów) skorygowanie wysokości sprowadza się do ustawienia sztycy, więc wysokość ramy i długość nogi są pomijalnymi parametrami.
Długość jest najważniejsza. Zawsze.
58 cm to stanowczo za dużo dla Ciebie, przykro mi.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 30 sierpień 2014 - 21:39
@Sp 79
Pomyśl jeszcze. Mostekk 120 a 80 to spora różnica jak do tego dołożysz kierownicę kompaktową może będzie calkiem wygodnie.
Już kiedyś pisałem , brat ma Rose ramę 59 a ja mam dokładnie 178 cm ( długość nogi też jakaś normalna ,już nie pamiętam teraz nie mam sprzętu do mierzenia ) i jeździło mi się na jego rowerze bardzo dobrze . Ten jego Rose super rower ( nowy choć to najtańsza wersja na Sram Apex 999 euro kosztował) ,ma kilka lat a w ogóle nie wymaga regulacji. Tam główka ramy była długa i pozycja nie była super wyczynowa tym samym dla mnie wygodniejsza.
Teraz mam ramę 58 ale główka ramy krótsza- pozycja bardziej pochylona , musiałem robic kombinacje z mostkiem ( za 110 do 90 na którym rok jazdy a teraz sobie kupęe 80 ) i kierownicą.
(Także jak teraz szukałbym ramy to w pierwszej kolejności patrzyłbym na długość główki ramy,oczywiście dla sensownych rozmiarów np. 54-59)
Napisano 30 sierpień 2014 - 21:48

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 31 sierpień 2014 - 20:06
Proszę podać długość wewnątrznej strony nogi oraz długość ramion. Tu podpowiedź jak się zmierzyć.
http://www.rosebikes...iar/jak-zmierzy
Podpowiem czy jest sens pakować się w ten rower czy faktycznie jest za duży itd.
O który model ROSE RS chodzi?
Napisano 01 wrzesień 2014 - 11:21
moje wymiary to 175cm dlugosc nogi 80cm i dlugosc reki 61cm.. dlugosc ramion moge podac dopiero wirczorem. sam nie jestem wstanie ich zmierzyc.
ktory model? wiem tylko ze rower nazywa sie Rose pro rs.. 7005/T6 i jest na pelnej ultegrze.
rower ma poltora roku i prawdopodobnie byl to model z popszedniego roku. rower kosztowal okolo 1800 euro.
Napisano 01 wrzesień 2014 - 19:25
Tutaj tabela:
http://www.rosebikes...2014/aid:669160
na długość wewnętrznej strony nogi 80 cm polecamy ramę 53 cm. Szczerze odradzam kupowanie przewymiarowanego roweru i "skracanie" go innym mostkiem. Dla optymalnego ułożenia ciała (praca bioder, kolan) i tak trzeba będzie przesuwać siodło do przodu.
Może zamiast używki na Ultegrze z za dużą ramą warto pokusić się o nówkę na 105-tce i tej samej ramie za równowartość 1200 euro plus przesyłka?
http://www.rosebikes...2014/aid:690657
Napisano 25 wrzesień 2014 - 10:49