Jump to content

Photo

Pianka W Główce Ramy?

5 replies to this topic

#1 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 177 posts

Posted 01 September 2014 - 18:13

Cześć,
kupiłem ostatnio używaną ramę karbonową. Wyjąłem z niej dzisiaj widelec, żeby zajrzeć do sterów i w główce dostrzegłem coś w rodzaju pianki. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Z zewnątrz nie widać żadnych uszkodzeń poza małymi rysami czy odpryskami zupełnie akceptowalnymi dla używanej ramy.
92d828ddb6d1.jpg

60b175083576.jpg

c8db38379634.jpg

#2 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 01 September 2014 - 18:45

Zapewne ktoś miał dosyć obijających się kabli w środku ramy ;)

#3 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 September 2014 - 09:16

Wersja mniej optymistyczna- była naprawiana.

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#4 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Posted 02 September 2014 - 09:20

Kiedyś naprawiałem ramę alu. W rurze przedniego trójkąta spawacz pozostawił resztkę spawalniczą, która tłukła się w środku. Wyciągnąć jej nie można było gdyż największy otwór w rurze był mniejszy od tego śmiecia. Wtedy użyłem takiej pianki montażowej żeby przykleiła ona tą resztkę do ściany rury. Zadziałało bardzo skutecznie.

Prawdopodobnie przyczyna w przypadku tej ramy jest inna, bo wydobycie czegoś ze środka w przypadku karbonu nie powinno być problemem, tak czy inaczej świadczy to o desperackiej interwencji właściciela :)

W rurze podsiodłowej też jest pianka? Być może ktoś chciał w ten sposób zapobiec przedostawaniu się wody do środka.

#5 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 02 September 2014 - 16:07

Może być i tak, że piankę zastosował sam producent (na wzór Bianchi Structural Foam Injection np. w aluminiowym modelu EV4 http://autobus.cycli...kes/coast.shtml) lub użytkownik w celu poprawy sztywności. 

#6 d.m.

d.m.
  • Użytkownik
  • 177 posts

Posted 02 September 2014 - 16:21

Wersja mniej optymistyczna- była naprawiana.

Jak pisałem, z zewnątrz nie ma żadnych śladów ingerencji. Oryginalny lakier, naklejki. Kilka otarć i odprysków, nic więcej.

Może być i tak, że piankę zastosował sam producent (na wzór Bianchi Structural Foam Injection np. w aluminiowym modelu EV4 http://autobus.cycli...kes/coast.shtml) lub użytkownik w celu poprawy sztywności.

Na fabryczne rozwiązanie to nie wygląda, chociaż wczoraj też natknąłem się w internecie na informację o piance w Bianchi.

Zapewne ktoś miał dosyć obijających się kabli w środku ramy ;)

To może być to. Piankę widać w główce, ale wymacałem, że jest wstrzyknięta w górną rurę, a w dolną (skośną) nie. A właśnie w górnej rurze jest wewnętrzne prowadzenie linki, które mogłoby hałasować. Nigdzie indziej już pianki nie ma.
Mam teorię, że poprzedni właściciel był przewrażliwiony na punkcie dźwięków dochodzących z roweru - na rurze sterowej pod podkładkami dystansowymi pod mostkiem znalazłem gumki zapobiegające ruchom tych podkładek.

Reply to this topic