Skocz do zawartości

Zdjęcie

[bagażnik na rower] Jaki wybrać ?

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 04 lipiec 2007 - 15:41

Potrzebuje bagażnik do samochodu na rower, zastanawiam się nad bagażnikiem na tylną klapę coś w rodzaju : http://allegro.pl/it..._hit_2007_.html

Jest tani, szybko i łatwiej się montuje tego typu bagażnik ale mam tylko jedno pytanie: jak jest z wytrzymałością i solidnością mocowania tego bagażnika przy pomocy tych pasków ?? Bo tylko to wzbudzą moją wątpliwość... ktoś z was miał tego typu bagażnik na rowery ??
Na tym bagażniku będę woził tylko jeden rower - moja szosówka :)
I czy będzie pasował do Fiata Brava 1996r. ? :D

Nie mam haka holowniczego tak więc bagażniki mocowane na hak odpadają...

#2 Gosc_BikerFG_*

Gosc_BikerFG_*
  • Gość

Napisano 04 lipiec 2007 - 19:21

tez jestem zainsteresowany bagaznikiem, w sumie to do Fiata UNO.

ps. poza tematem to wlasnie rozgladam sie za drugim autkiem i mysle wlasnie tez o Fiacie Brava.

#3 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 04 lipiec 2007 - 20:00

mysle wlasnie tez o Fiacie Brava.

Ja znaczy sie mój tato :-) jest zadowolony ;-)

#4 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 04 lipiec 2007 - 20:17

.

jak jest z wytrzymałością i solidnością mocowania tego bagażnika przy pomocy tych pasków ?? Bo tylko to wzbudzą moją wątpliwość

... moją także i dlatego zdecydowanie bardziej polecam bagażniki dachowe. Na dachu wożę rowery ładne parę lat i tylko raz spadł mi podczas jazdy, ale z mojej ... i tylko mojej winy. :-P

pozdro horny

#5 Ghost

Ghost
  • Użytkownik
  • 23 postów
  • SkądGrudziądz

Napisano 04 lipiec 2007 - 20:26

również przymierzam się do zakupu jakiegoś bagażnika na rowery i także skłaniam się do któregoś z bagażników montowanych na klape.

zastanawiam się nad: http://www.rower.com...roducts_id=8968

może któryś z forowiczów korzysta z czegoś takiego i opisze swoje wrażenia ;)

Na dachu wożę rowery ładne parę lat i tylko raz spadł mi podczas jazdy, ale z mojej ... i tylko mojej winy. :-P

pozdro horny

spadł.. to raczej wiele z niego nie zostało wtedy? ;/

#6 Gosc_Skee-Ball_*

Gosc_Skee-Ball_*
  • Gość

Napisano 04 lipiec 2007 - 20:42

skłaniam się do któregoś z bagażników montowanych na klape.

Dwa tygodnie temu ktoś mi wjechał w tył samochodu, kiedy wiozłem rower na dachu... Zimno mi się zrobiło na myśl, co by było, gdybym miał rower przymocowany z tyłu. Myślę, że na dachu bezpieczniej.
Pozdro - Skee-Ball

#7 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 04 lipiec 2007 - 21:04

Wiem że na dachu bezpieczniej i w ogóle bo w klubowym aucie mamy bagażnik na dachu :-)
Ale sytuacja jest nietypowa ponieważ w sierpniu jadę na wakacje z rodziną i trenerowi sie nie podoba że tydzień bez roweru. Tak że ja teraz kombinuję jakby tu jak najtaniej przewieść rower ponad 400km ;-)

#8 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 04 lipiec 2007 - 22:17

pojedź rowerem... trener się ucieszy ;-)

#9 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 05 lipiec 2007 - 06:45

hehe ponad 400 stówki pewnie musiałbym tydzień wcześniej wyjechać.... a co ideii tematu to nikt za bardzo sie nie wypowiada :-/

#10 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 05 lipiec 2007 - 07:55

Odnośnie zdarzenia przymusowego "lądowania" roweru z dachu, powiem, że sam się zastanawiam, czy to nie był cud. Praktycznie poza potłuczonym lusterkiem rowerowym (był to trekking) , ani samochód, ani rower nie ucierpiał. :-P
SQEERN, jedyny znaczniejszy koszt, to dachowy bagażnik bazowy, czyli te poprzeczki z mocowaniami. Same uchwyty do roweru szosowego dorobiłem sobie z ceownika (koszt 10zł). Bagażnik bazowy nie jest jednak droższy od tego na klapę. Oczywiście zależy jakiej firmy bagażnik. :-?

pozdro horny

#11 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 05 lipiec 2007 - 08:08

ok. dzięki za odpowiedź :-) pogadam jutro z tatą - zobaczy sie co on na to powie...

#12 ramzi

ramzi
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 05 lipiec 2007 - 10:30

Mój znajomy ma taki bagażnik na klape . Jeśli chodzi o stabilność jest dobra jeżeli go dobrze i mocno zamontujesz . Jedynym minusem jest mocowanie tych pasków do samochodów tzn. można sobie porysować auto albo lakier może odprysnąć po kilkukrotnym użytkowaniu, tak przynajmniej stało się we fiacie mojego kumpla, aby temu zapobiec trzeba podkładać jakieś szmatki.
Jednym słowem jeżeli się taki bagażnik dobrze zamontuje to nie ma żadnych problemów.
Ale najlepszym rozwiązaniem jest bagażnik dachowy , ale taki żeby rower był montowany bez przedniego koła za widełki, wtdy nie dość że jest najstabilniejszy to jeszcze są najmniejsze opory czyli spalanie mniejsze.
http://allegro.pl/it...idelec_gw_.html

#13 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 05 lipiec 2007 - 12:04

I o taką właśnie odpowiedź mi chodziło :) dzięki - teraz na 65% przekonam tatę :-)
Może nawet na ten z Twojego linku ;-)

#14 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 05 lipiec 2007 - 16:42

Tak tylko przypomnę, bo jest to dokładnie napisane.
Aukcja dotyczy uchwytu rowerowego,... nie bagażnika :-P

pozdro horny

#15 SQEERN

SQEERN
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądOstrów W.L.K.P

Napisano 05 lipiec 2007 - 19:35

Wiem horny ;-) na stronie sklepu mają tego więcej a między innymi te poprzeczne belki.
Mają tam ten uchwyt za 59zł (allegro Ci sami 79zł).
Czyli 59zł + chyba 130 = 190zł + przesyłka
Dobrze się składa bo mam 200zł z odszkodowania to sobie kupie bagażnik :-)

Dodaj odpowiedź