Skocz do zawartości

Zdjęcie

przerzutka tylna shimano sora

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 sierpień 2009 - 11:36

Witam,

w zwiazku z dzisiejsza konfrontacja mojego roweru(i mnie) z samochodem, zmuszony jestem do wymiany tylnej przerzutki. Do tej pory jezdzilem na shimano sora, chcialem zmienic na tiagra ale tak niefortunnie sie zlozylo, ze w tym miesiacu troche grosza juz wydalem na osprzet wiec pozostane na razie przy sorze.

W zwiazku z tym mam pytanie. Czym w praktyce roznia sie te dwa produkty, do ktorych linki ponizej?

rd-3400-ss

i

rd-3400-gs

z gory dziekuje za podpowiedzi i nie smianie sie ;)

#2 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 18 sierpień 2009 - 11:55

Różnią się długością wózka, a co za tym idzie długością łańcucha, jaki przerzutka jest w stanie napiąć podczas zmiany przełożeń.
W praktyce:
- jeśli masz kasetę z małą rozpietością koronek, np. 12-23, 13-25 - krótki wózek (ss)
- jeśli masz kasetę z dużę rozpiętością np. 12-27, 12-29(są takie?) - długi wózek (gs)
W danych przerzutek powinna być podana tzw. pojemność przerzutki i później sobie wyliczasz z twoich zębatek, jakiej przerzutki potrzebujesz.
Podaj jakie masz blaty z przodu (ile zębów) oraz najmniejszą i największą koronkę w kasecie, to ci wyliczę jakiej potrzebujesz przerzutki.

#3 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 sierpień 2009 - 12:00

Różnią się długością wózka, a co za tym idzie długością łańcucha, jaki przerzutka jest w stanie napiąć podczas zmiany przełożeń.
W praktyce:
- jeśli masz kasetę z małą rozpietością koronek, np. 12-23, 13-25 - krótki wózek (ss)
- jeśli masz kasetę z dużę rozpiętością np. 12-27, 12-29(są takie?) - długi wózek (gs)
-

Ok, dzieki. Czyli jak mam 12-24 to brać krótki?
A czy dobrze kombinuje, ze oba mechanizmy beda pasowac? (Total capacity : SS 31T; Total capacity : GS 37T)

#4 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 18 sierpień 2009 - 12:05

przepisuję to co wysłałem po twoim poście.
W danych przerzutek powinna być podana tzw. pojemność przerzutki i później sobie wyliczasz z twoich zębatek, jakiej przerzutki potrzebujesz.
Podaj jakie masz blaty z przodu (ile zębów) oraz najmniejszą i największą koronkę w kasecie, to ci wyliczę jakiej potrzebujesz przerzutki.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#5 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 sierpień 2009 - 12:08

przod: 53/39,
tyl: 12/24

#6 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 18 sierpień 2009 - 12:17

Wzór : (53+24)-(39+12)=26T - dla twojego napędu
Wynika z tego, że obie przerzutki mają wystarszającą pojemność.
Przerzutki z krótkim wózkiem są bardziej precyzyjne. Kupuj SS.

#7 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 18 sierpień 2009 - 12:26

to git:)

Dzieki!

#8 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2009 - 20:58

... a poza tym długi wózek w szosie jest "obciachowy" :-)

Stas

#9 slav

slav
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 24 sierpień 2009 - 12:48

Stas

kurcze, dobry argument, chociaz z drugiej strony jazda na sorze tez jest "obciachowa";)

#10 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 sierpień 2009 - 14:08

Stas napisał/a:

Stas

kurcze, dobry argument, chociaz z drugiej strony jazda na sorze tez jest "obciachowa";)

Nie prawda sora dobry sprzęcior tylko długi wózek jest obciachowy dlaczego? bo tak już :mrgreen: !! :mrgreen:

Dodaj odpowiedź