Jump to content

Photo

Tylna Przerzutka Nadchodzi Na Zębatki

2 replies to this topic

#1 luki1981

luki1981
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 14 September 2014 - 09:38

Witam,
ostatnio musiałem rozkręcić rower do transportu (kola i kierownice). Po złożeniu okazało się że pękła śruba naciagajaca linkę przerzutki. Kiedy ją naprawilem zauważyłem że przerzutka nadchodzi na zębatki i nie jestem w stanie tego zmienić.
Czy to uszkodzenie przerzutki czu jakoś mogę to wyregulować?

Attached Files

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 September 2014 - 10:01

W górnej części przerzutki (nawinięta wokół śruby mocującej przerzutkę do ramy, ukryta wewnątrz obudowy przerzutki z wystającą na zewnątrz tylko końcówką) powinna się znajdować sprężyna, która powinna oddalać kółko przerzutki od haka przerzutki. Sprawdź, czy na pewno opiera się ona na haku i odpycha przerzutkę. O ile się nie mylę, blaszka wystająca w górnej części przerzutki na trzecim zdjęciu to oparcie tej sprężyny - obróć ją tak, żeby powodowała lekki opór podczas montażu przerzutki, to naciągnie sprężynę i pozwoli przerzutce pracować poprawnie.

Poza tym: koniecznie wymień ten odcinek pancerza! Jest dużo za krótki, a poza tym pękł przy samej śrubie. Tak zamontowana przerzutka nie ma prawa działać poprawnie. Inna rzecz, że masz w tym miejscu założony pancerz hamulcowy o zupełnie innej konstrukcji - wymień go na pancerz linki przerzutki, uzyskasz lepsza kulturę pracy przerzutki.

Z kolei linka jest za długa ;) Byłoby dobrze ją skrócić, bo nie wygląda to zbyt dobrze. 3 cm wystające poza śrubę to całkowicie wystarczający odcinek.

• luki1981 likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 luki1981

luki1981
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 14 September 2014 - 13:03

Dzięki za odpowiedź. Już wszystko jasne, nie zauważyłem, że podczas transportu sprężyna gdzieś uciekła :)

Pozdrawiam

Reply to this topic