Witajcie,
Nazywam się Piotr, mam 25 lat i postanowiłem założyć konto w celu uzyskania odpowiedzi na pewne pytanie, której nie mogę znaleźć w otwartych tematach.
Pracuję w BZWBK S.A. więc miło mi widzieć naszą reklamę na tym forum ![]()
Do rzeczy....
W kwietniu 2014r. zacząłem intensywne treningi cardio, tym samym zrzuciłem 8kg z 90kg do 72kg (wzrost 174cm. (motywacyjne foto mogę wrzucić na prośbę). W czerwcu zakupiłem rower Trek 1.1., mam za sobą pierwsze 100km a bakcyl którego załapałem jest nieubłagany. Chcę więcej, a na ten moment to upload poziomów pulsu z paska do stravy poprzez aplikację.
A więc w tym momencie strava free i pulsometr beurere pm26 przestały mi wystarczać, chcę przenieść trening o kolejną półkę wyżej. Z tego co zauważyłem forum dzieli się na zwolenników Garminów i hardwaru oraz na smartfonowców z aplikacjami. Ja należę do tej drugiej grupy. Przy czym nie dlatego, że jestem ignorantem, a dlatego że uważam że poziom mojego treningu nie jest jeszcze na tym poziomie.
Zakupiłem Xperię Z1 która ma obsługę ant+. Fakt bardzo mnie cieszył do momentu kiedy czytając kolejne specyfikację paska tętna otrzymuję informację ze jest to na BLUETOOTH, więc na cholerę mi była ta inwestycja.
Moje pierwsze pytanie brzmi:
jaka jest przewaga ant+ nad przekazem danych poprzez bluetooth i czy w ogóle?
Strava w swoim shopie proponuje dedykowany pasek na bluetooth, czy to oznacza że jeśli kupie sobie jakiegoś polara h7 to jestem skreślony pod względem kompatybilności? Prócz stravy chciałbym korzystać też z runkeepera, a mam obawy czy ten pasek z shopa będzie w pełni kompatybilny.
Strava w ustawieniach sensor settings pokazuje mi dwie opcje prócz off, mianowicie blutooth 2.0 (zephyr only) oraz blutooth 4.0 (low energy). Rozumiem, że zephyr oznacza technologię jakiegoś sygnału, a nie firmę paska? ![]()
Z góry dziękuję za odpowiedź która pozwoli mi zawęzić wybór w wyborze odpowiedniego produktu.
Pozdrawiam