Skocz do zawartości

kolarstwo a wady postawy (okrągłe plecy, kifoza)

15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_mieszko00_*

Gosc_mieszko00_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2007 - 12:21

ostatnio zainteresowałem się swoimi "okrągłymi plecami", ponieważ czasami strzela mi w mostku, a czasem coś poboli, zakłuje - są to sprawy kośćca.

siegnąłem do fachowej literatury i internetu - odradza się w takim przypadku długą jazdę na rowerze..
tak samo jak i bokserską gardę :) przewroty itp rzeczy, gdzie człowiek się kuli..

jak dbacie o kręgosłup? rozciągacie mięśnie klatki piersiowej? wzmacniacie grzbiet? czy Wasze kolarstwo kończy się na samym jeżdżeniu?

#2 Azariel

Azariel
  • Użytkownik
  • 98 postów
  • SkądTarnowskie Góry

Napisano 08 lipiec 2007 - 13:56

oczywiscie, ze nie, w zadnym przypadku nie wolno zapomniec o treningu ogolnorozwojowym

#3 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2007 - 16:18

do wzmacniania tych miesni sluzy raczej zima, niz srodek sezonu, ale jezeli sie nie scigasz to nie bedzie Ci przeszkadzalo trenowanie tych partii, na ktore sie skarzysz

#4 Gosc_mieszko00_*

Gosc_mieszko00_*
  • Gość

Napisano 08 lipiec 2007 - 16:28

no właśnie - chodzi mi o to co robicie..

#5 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 lipiec 2007 - 17:21

w sezonie podstawa po kazdym treningu/wyscigu jest rozciaganie. rozciagamy miesnie ud,lydek, grzbietu/plecow.

to co robi sie w zimie moze w innym odcinku ;-)

#6 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 09 lipiec 2007 - 07:42

Powiem tak...

To że Cie boli tam czy tu to nie od razu musi być spowodowane MEGA PATOLOGIĄ !!!!

Powstawanie kazdej wady skąłda sięz kilku okresów... (Osłabienie miesni i ich rozciagniecie, przykurczenie miesni po stronie pzreciwnej - zmiany funkcjonalne - zmiany strukturalne), wiec Jeśli się nie zaniedbałes pzrez te wsyztkie lata to nie powinno być z Toba aż tak źle! Pokaż mi człowieka który jest idealnie prosty, nic go nie boli i nigdzie nei strzyka.... a masz u mnie piwo...!!!!

NIE MA LUDZI ZDROWYCH !!!! SĄ TYLKO NIEPRZEBADANI !!!!

Każdysie GARBI mniej czy bardziej. Bo komu się chce trzymać prawidłową postawę?

A taka uwaga do ARKA, ze ZIMA jest od wzmacniania grzbietowych grup miesniowych. NIE MOGE soie z TYM ZGODZIÆ!!!! Każdy okres jest dobry na prace nad swoim ciałem!

Jeśli ktoś ma w planie treningowym siłownie to wtedy ma możłiwosć popracowania nad tym.!

Co do wypowiedzi Malika to tu sięzgodze a nawet poszerzyłbym zakres rozciaganych mieśni! do wszystkich grup mieśniowych!

nawet te 15-20 min po każdym treniengu czy zawodach poświecone na rozciaganie NA PEWNO nie bedzie zmarnowamym czasem!!!

Co do tego kiedy rower nie jest wskazany to hmmm...

Przy DYSKOPATII na pewno. Przy plecach okrągłych mozna od czasu do czasu pojeździć ale na pewno nie na kolarce (kwestia pozycji)! A PODCZAS JAZDY trzeba uważać by trzymać plecy proste w nie napinać ich w ŁUK...

Tematy tego typu moga posłuzyć spokojnie na temat nie jednej pracy naukowej...i trudno jest tu okreslić cośbardzej szczegółowo.!!! Bo kazdy człowiek jest inny, inaczej reaguje na podobne bodźce !!! Inaczej postęuje proces degeneracyjny. Także trzeba znać dokałdną DIAGNOZE by móc rozważać Twój przypadek....

Pozdrawiam
Robert. ;-)

#7 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 09 lipiec 2007 - 09:42

Robert_Rybnik, Ty naprawde sadzisz ze wlaczenie silowni do planu treningowego kolarza, ktory trenuje ten sport wyczynowo, w pelni sezonu, moze mu przyniesc korzysci? Wg mnie moze byc wrecz odwrotnie i raczej nie przekonasz mnie do swojego zdania

#8 Robert_Rybnik

Robert_Rybnik
  • Użytkownik
  • 272 postów
  • SkądRybnik

Napisano 09 lipiec 2007 - 10:20

Sorki, ale czy TY masz wykształce nie TRENERSKIe bądż MEDYCZNE? Znasz sięna kolarstwie na zawodowym poziomie?

Jełśi nie umiesz czytać to zapraszam do PRZEDSZKOLA !!!!

W tym TEMACIE chodzi o sprawę mieszko00, a nie o kolarstwo ZAWODOWE!!!
Nie ma co zgrywać wazniaka, że koalrstwo zawodowe!!! Kolarz zawodowy dawno by miał po problemie i w ogóle by nie było o czym mówić!!!

a że mieszko00 poruszył taki temat to znaczy że ma z TYM PROBLEM i to o niego chodzi!!! Bo aj kmoże udało CI sięodczytac kazdy przypadek jest inny i to co jednemu zaszkodzi innemu pomoże, wiec nie wiem o co TY sie rzucasz...

Czy ja choć raz napisałem, że to jest UNIWERSALNA porada dla wszystkich zawodowców i amatorów?

W takim trenowaniu jak każdy z nas trenuje to można sobie pozwolić na różne rzeczy, by dbać o ZDROWIE. Bo po co CI sport, super rower i w ogóle jak nie bedizesz miał zdrowia, albo wisi ono na włosku? Trzeba umieć to rozgraniczyc.

mieszko00 pytał to ja mu odpisałem, a że Ty sieeni zgadasz Twojasprawa. sorki ale ze wzgledu na moje wykształcenie i wiedze pozwoliłem sobie napisać taki a nie inny text w moim POŚCIE.

I nie zmienie ani jednego znaku w nim. a Ciebei nawet nie chce przekonywać do własnych racji, nawet nie bede próbował.

#9 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 10 lipiec 2007 - 20:12

Nie chce wszczynac niepotrzebnych klotni, ale to chyba Ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem. Kolarstwo wyczynowe niekoniecznie musi wiazac sie z zawodostwem, bo zeby zaczac uprawiac to drugie to trzeba sie do tego przygotowac. Nie wiem na jakim poziomie uprawia kolarstwo mieszko, dlatego PRZYTOCZYLEM swoja opinie. Mozesz sie z nia zgadzac albo nie, tymczasem poczekajmy na odpowiedz samego zainteresowanego. A tak w ogole to zbyt latwo dajesz sie ponosic emocjom. Cenie to, ze posiadasz odpowiednie wyksztalcenie, ktore pozwala Ci fachowo wypowiadac sie w takich tematach, ale wiedza praktyczna jest niemniej wazna, o ile nie bardziej. Pozdrawiam :)

#10 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 11 lipiec 2007 - 15:20

ja mam skolioze i ścigam się z tym 4 rok :P Generalnie mój ortopeda twierdzi,ze jazdna na rowerze plecom nie szkodzi dzięki temu jak jest na nim ciało podparte. Co do ćwiczeń to siłownia w środku sezonu nie jest najlepszym pomysłem w przypadku, kiedy się trenuje i ściga. Bo jesli robi się to tylko dla przyjemności, ew.czasem jakiś start to nieczmu nie przeszkadza. Osobiście proponuje rozciąganie i ćwiczenia wzmacniające mięśnie grzbietu i brzucha (one też pomagają w zachowaniu właściwej postawy) wykonywane normalnie w domu. Zestaw łatwo dobrać na podstawie każdego podręcznika o gimnastyce korekcyjnej, a i net jest tego pełen ;-)

#11 Gosc_mieszko00_*

Gosc_mieszko00_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2007 - 18:25

pytanie brzmiało:

jak dbacie o kręgosłup? rozciągacie mięśnie klatki piersiowej? wzmacniacie grzbiet? czy Wasze kolarstwo kończy się na samym jeżdżeniu?

czyli niektórzy się rozciągają..

dziękuję za odpowiedzi,ale konkretnie - jak np rozciągacie plecy?? to chyba raczej należy rozciagać mięśnie piersiowe - są przykurczone podczas jazdy, a grzbiet jest raczej rozciągnięty..

#12 Gosc_Arek_*

Gosc_Arek_*
  • Gość

Napisano 11 lipiec 2007 - 20:56

Mieszko, polecam ten link:

http://www.kulturyst...matora.htm#1.1A

Przy kazdym cwiczeniu sa opisane grupy miesni, ktore pracuja przy jego wykonywaniu, wiec powinno sie przydac

#13 Gosc_mieszko00_*

Gosc_mieszko00_*
  • Gość

Napisano 14 lipiec 2007 - 18:16

trochę sie niezrozumieliśmy..

chciałbym siędowiedzieć czy Wy cośrobicie i jeśli tak, to co konkretnie..

atlas z linka powyżej znam :)
trening siłowy nie jest mi obcy..
tak tylko zapytałem..

#14 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 16 lipiec 2007 - 08:14

oj no zwykłe rozciąganie; zarowno grzbiet jak i mięśnie brzucha czy klatki piersiowej... nogi też,ale to nie ten temat. na kręgosłup najlepsze ćwiczenia to tzw. "koci grzbiet" (chyba każdy wie, co to). Doskonale sprawdzają się też wszelkie ćwiczenia rozciągające na drążku i w leżeniu. Skłony wbrew pozorom nie są idealne gdyż niepoprawnie wykonywane mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc. Na klatke wszelkie wymachy rąk.

#15 horny

horny
  • Użytkownik
  • 530 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 16 lipiec 2007 - 08:47

IMHO kolarz powinien mieć wzmocnione wszystkie mięśnie i ścięgna. Do tego najlepsza jest siłownia w okresie zimowym. Jeszcze niedawno, jak sobie przypominacie, chciałem siłownie włączyć do treningu również i latem. Jednak trochę poczytałem na ten temat, a ponadto samo życie zweryfikowało moje podejście do problemu.
W okresie letnim wystarczająco intensywnie obciążają organizm (przynajmniej mój :-P ) treningi i starty rowerowe, więc z siłowni zrezygnowałem. Nie mniej jednak, dzięki systematycznym ćwiczeniom siłowym i rozciągającym w okresie zimowym, jak do tej pory, nie mam najmniejszych problemów, z kręgosłupem, z grzbietem, czy z ramionami. Nawet wielogodzinna intensywna jazda nie powoduje żadnych dolegliwości bólowych. Dlatego wszystkich zachęcam, aby w zimie solidnie przygotować bazę wytrzymałościową i siłową do sezonu, a latem tylko czerpać przyjemność z jazdy rowerem.
Jeżeli problemy występują jednak teraz, to chyba należałoby skrócić czas jazdy i nie przeciążać kręgosłupa, a jednak włączyć do treningu trochę siłki. Æwiczenia rozciągające obowiązują cały rok, chociaż często o nich zapominam,... niestety ;-)

pozdro horny

#16 Sypka

Sypka
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądPolska

Napisano 19 styczeń 2011 - 12:34

Więcej na temat wad postawy znajdziecie w tym artykule - wady postawy opis :)

Dodaj odpowiedź