Look nie robi w Azji. Look robi we Francji i w Maroku - w obu przypadkach we wlasnych zakladach…
Sa na Tajwanie i w Chinach zaklady, ktore maja i patenty i technologie i kupuja materialy w takich cenach , ze pojedynczy producent ( poza Giant-Spec-Merida ) pomarzyc moze. Robia dla nalepszych brandow … Dobrym ( i 1ym z brzegu ) przykladem jest Carbo-Tech - wielu by sie zdziwilo co od nich wychodzi 
Z drugiej strony sa manufaktury, gdzie robi ktos, kto robil w "duzych" zakaldach : inne matryce, inne materialy, inne autoklawy - wszystko w sumie inne. Jedni sa mniej inni bardziej solidni - niektore manufaktury robia naprawde dobrze ( na poziomie uzytkownika bez wyraznych roznic w jakosci matrycy-trwalosci kompozytu.) Roznice wyjda w testach ( przekraczajacych "normalne" warunki uzytkowania - ale w sytuacjach "awaryjnych" wlasnie ta rezerwa jest potrzebna, i "tu" jest , a "tam" jej nie ma…
Najwieksze roznice sa na poziomie projektowym i materialowym. reszta jest stosunkowo latwa do ogarniecia ( w odniesieniu do "solidnych" manufaktur , nie garazu z duzym piekarnikiem ) . Mozna kupic dobra autoklawe, mozna kupic ( zamowic ) solidnie wyrzezbione matryce - to nie problem.
Mam lokalnie firme, ktora sprowadza ramy maluje i sprzedaje pod wlasna marka w cenie Colnago :shock: i durnie klienci kupuja … w sumie nie slyszalem, zeby jakas rama sie "sypnela" , ale przednie hamulce gdzie nakretka trzyma sie na 4 zwojach gwintu sruby ( za duzo materialu ), i inne podobne "dokladnosci" sam widzialem … Wyglada to tez… tak sobie. Nie wiem jak jezdzi - i nie chce probowac 
Jeśli można. Co konkretnie odłazi? Lakier się łuszczy, czy naklejki odchodzą? I jak wielki jest to problem? Rzuca się w oczy, czy tylko w jakimś miejscu zauważyłeś usterkę? Na naklejki, nawet duże firmy dają okresową gwarancję. Nie pamiętam, jaki okres przewiduje Giant, nie chce mi się szukać papierów, ale zwróciłem uwagę na to zastrzeżenie.
Peritus pewnie naprawi wadę, bo to młoda firma i dba o swój wizerunek. I to jest przewaga, moim zdaniem nad molochami, do których nawet trudno się przebić.
Gdziekolwiek i jakkolwiek farba zlazi - rama do wymiany. Tu nie ma dyskusji - wada wykonania i koniec.
jakie "przebic" ???? piszesz wniosek reklamacyjny do sprzedawcy/ producenta - zalezy czy chcesz korzystac z gwarancji czy rekojmi, maja okreslony czas na rozpatrzenie ( im solidniejsza firma tym krotszy ) i juz… Ja z "molochem" w postaci BMC mialem sprawe wymiany ramy na nowa ( 3 x drozsza ) zalatwiona kilkoma mailami i 2 foto sesjami : 1a z uszkodzeniem, druga z pocieta rama …
I to wcale nie znaczy ze znanym markom nie zdarzaja sie "wtopy" - zdarzaja sie i to niektorym nawet zbyt czesto …