Jump to content

Photo

Licznik Kadencji Na Spinningu

7 replies to this topic

#1 SebastianzPoznania

SebastianzPoznania
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 04 October 2014 - 10:02

Witam wszystkich,

sezon spinningowy się rozpoczął i mam dylemat. Ponieważ dwa dni w tygodniu mam treningi w hali właśnie dotyczące Spinningu. Jednak samo urządzenie jest proste i nie ma żadnej elektroniki.

W tym przypadku potrzebuję chociaż kadencję + plus odległość mierzyć poprzez jakiś czujnik.

Posiadam zegarek Suunto Ambit 3 Sport i szukam aby znaleźć odpowiedniego dla spinningu urządzenia.

Chciałbym aby mierzył kadencję i jeśli da się to także przebytą odległość + szybko montowany i zdejmowany.

Z góry dziękuję za pomoc.

#2 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 October 2014 - 12:32

Kadencję i owszem, da się np. nowym czujnikiem kadencji garmina, dziala na zasadzie akcelometru. Oczywiscie o ile ten zegarek odbiera ant+. Jak się da zainstalować czujnik na koło to i da się mierzyć "drogę" ale to bardzo umowne będzie.
A w przypadku spiningu to powinno wystarczyć hr.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 October 2014 - 12:36

Aha, ewentualnie podobne czujniki na bt 4 i smartfon (iPhone, Android z bt 4) z programem rejestrującym.

#4 spi630

spi630
  • Użytkownik
  • 189 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 October 2014 - 12:58

ambit 3 to chyba tylko na btle już

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 October 2014 - 15:13

Tak, rzuciłem okiem na recenzję DCRainmakera: Suunto Ambit3 - tak, tylko BTLE. Ambit2 miał ANT+, trójka faktycznie tylko BT 4.0.

No to ogranicza pole działania, chyba, że znajdziesz nadajnik kadencji działający na tej samej zasadzie - a więc: akcelerometr na korbę i nadajnik BTLE. No chyba, że właściciel sprzętu nie będzie miał nic do tego, że będziesz chciał przyczepić na nieco dłużej (i nikt nie zarąbie) czujniki nieco bardziej standardowe. Bo magnes czujnika prędkości i tak zamocować trzeba byłoby do koła - jak pełne stalowe to żaden problem, bo neodym będzie się trzymać, tylko sposób mocowania samego nadajnika trzeba obmyślić - jak byłby na gumach (większość na opaskach zaciskowych) i dałby się dość łatwo do czegoś przyczepić, to kłopot z głowy...

Przy okazji wracając do DCRainmakera: Spending time with the ANT+ enabled spin bike

Co prawda bezpośredniego odniesienia nie będzie, ale może coś w komentarzach się znajdzie na temat, mi nie chce się tego przeglądać.

#6 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 posts

Posted 04 October 2014 - 22:49

Viiiva? tma chyba pulsometr potrafi bridgować z ANT+ do BT 4.0, 

Ale - patrząc na czujniik BTLE - wystarczy włożyć go do skarpetki (kadencję, z prędkością jakoś gorzej). DCR jak zwykle pomocny :)

http://www.dcrainmak...nformation.html

Z prędkością chyba lipa - ale po co prędkość jak jest  kadencja + tętno.

#7 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 October 2014 - 19:42

Tego szukałem, ale po łebkach ;-).

Ostatnio na trenażerze w ogóle wyłączyłem rejestrację prędkości - po diabła mi to? Moc, czas plus ewentualnie tętno i kadencja wystarczą. Prędkość/droga na tego typu urządzeniach jest baaaardzo umowna i do niczego nie przydatna bo z rzeczywistą jazdą na szosie (terenie) nie ma nic wspólnego (nawet jak trenażer oddaje nieźle specyfikę oporu wraz ze wzrostem prędkości, to jednak na ogół ta prędkość nie ma bezpośredniego porównania z prędkością rozwijaną w idealnych warunkach podczas generowania tej samej mocy co na trenażerze).

#8 SebastianzPoznania

SebastianzPoznania
  • Użytkownik
  • 21 posts

Posted 06 October 2014 - 08:01

Dzięki wielkie. Myślę że urządzenia ANT+ też będą działać ponieważ widzę na przykładzie Foot Pod Mini Sunnto, który jest dla ANT+ tylko ale wsparcie odpowiedziało że na Suunto Ambit 3 też będzie działać poprawnie. Więc tak samo powinno być z innym akcesoriami.

Zgadzam się że z prędkością przesadziłem ale chyba tylko dla tego że na rowerze mam komplet BTwin-a właśnie.

Ten DC RainMaker-a czytałem artykuł brakuję w necie opinii czy nie ma błędów w wynikach.

Reply to this topic