Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czujnik Kadencji/prędkości Z Decathlonu

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomaszt81

tomaszt81
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 05 październik 2014 - 21:13

Cześć!

Zakupiłem, zamontowałem, działa. Niemniej magnes zamontowany na pedale przy obrocie jakby zachodzi za czujnik, nie jest przed czujnikiem. Czy to może przekłamywać pomiary? Prędkość i tak chyba w dakocie 20 nie działa ale na wszelki wypadek zamontowałem. Trzeba było podkleić izolacją bo na Tribanie 500 nie siedział za pewnie. 

#2 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 październik 2014 - 06:43

Skorygować położenia się nie da? Jeśli wzbudza impulsy to wszystko w porządku, przekłamywać mógłby dopiero wtedy, gdy część "przelotów" magnesu koło czujnika nie zostanie zaliczona - zrób sobie test, zakręć ręką (w przeciwną stronę niż zwykle, czyli "do tyłu") korbą z kadencją 60 obr/min i sprawdzisz.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#3 tomaszt81

tomaszt81
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 07 październik 2014 - 19:04

Dzięki za odpowiedź :) wygląda na to, że wszystko działa. Pomyślałem, że sobie w słuchawkach ustawię na chwile metronom na 90 uderzeń na minutę i porównam. Bardzo bardzo rzadko gubi sygnał. Nie wiem jak z czujnikiem prędkości bo garmin dakota 20 chyba tego ustrojstwa nie obsługuje

#4 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 08 październik 2014 - 07:47

Swoją drogą ja mam problem z czujnikiem prędkości - o ile kadencja łapie ładnie nawet z większej odległości - tak 3-4 cm, to prędkość już nie; muszę mieć czujnik praktycznie po skosie na widełkach. W sumie na prędkości mi mniej zależy, ale skoro już zapłaciłem...

#5 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 październik 2014 - 15:13

mucher, załóż sobie na koło lepszy magnes (stare "Sigmy" są lepsze niż to badziewie z zestawu), albo wklej małego neodyma zamiast czarnego.

Odnośnie samego czujnika (geonaute?).. Czy macie czasami dziwne odczyty prędkości? Na ipBike co parę-naście sekund prędkość spada i się podnosi (ponad średnią). O co chodzi?

#6 mucher

mucher
  • Użytkownik
  • 283 postów

Napisano 09 październik 2014 - 10:21

Wsadziłem polarowski i dalej kiepsko - muszę spróbować z Sigmą (no ale zdjęcie jej ze starego roweru to będzie nie lada wyzwanie).

Dodaj odpowiedź