Jump to content

Projekty Na Przyszły Sezon

• This topic is locked This topic is locked
37 replies to this topic

#1 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 14:26

Jak w temacie.
Chciałem podzielić się z Wami planami na przyszły sezon.
Mam tu na myśli to co zrodziło się w mojej głowie przy okazji budowy Cannona, a przede wszystkim w trakcie nocnych łowów okazji w sieci.
Duże znaczenie miały też znajomości, które udało mi się zawrzeć przy okazji zakupów cześci niezbędnych do realizacji innych projektów i podczas obecności na kilku tegorocznych wyścigach.

1. Specialized Venge+SRAM Red 22+Zipp 404+Zipp+Selle
Budowany na podstawie wspólnego projektu i z ogromną pomocą Pana Franka Jowika
ze Świdnicy.
Kolorystyka biało-niebiesko-czarna z podkreślonymi kolorem czerwonym akcentami.

2jfkeo.jpg

2. Bianchi Vacansoleil Time Attack+Campa Record+FFWD+Vision
Budowany na bazie ramy czasowej Bianchi zakupionej od Vacansoleil
z ogromną pomocą Pana Jana Antkowiaka z Wałcza.
Będziemy się starali pójść w kierunku pro-tourowego sprzętu w sensie osprzętu i
kolorystyki ale mam nadzieję, że będzie też trochę miejsca na własne
inwencje.

3. Lemond Tete de Course+SRAM Red+lekkie graty
Projekt mający na celu stworzenie lekkiego roweru na bazie ramy carbonowej
o klasycznym wyglądzie z użyciem lekkich części różnych marek i doświadczenia
firmy Szostrek z Częstochowy

ffcy29.jpg2aijvif.jpg2mwwmfq.jpgbgxrmt.jpg

....a tak kilka dobrych lat temu wyglądał rower na tej ramie w specyfikacji
fabrycznej ze SRAM-em Force i gratami Bontragera
Mój projekt poza SRAM-em pójdzie raczej w stronę wagi choć postaram się aby wszystko do siebie pasowało.

10wnspl.jpg

Pozdawiam
Piotr

Edited by Grizzly, 02 November 2014 - 14:30.

#2 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 posts
  • SkądMirków/Wroclaw

Posted 02 November 2014 - 15:35

Szykuja sie swietne zawodowe maszyny.Z niecierpliwoscia czekam na wiecej newsow i fotek.

#3 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 02 November 2014 - 16:52

Czy te wszystkie sprzęty to dla siebie szykujesz, czy ogólnie składasz rowery ?

Rama Lemond - ech, chorowałem kiedyś (a i teraz mi się podobają) na te rowery.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#4 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 17:13

Dziękuję za miłe słowa. Wszystko zaczęło się od kupna pierwszej w życiu szosy czyli Cannondale'a Caad3, o którym piszę w innym wątku. Tak się wkręciłem w długie rozmowy z sąsiadem Waldkiem, byłym kolarzem oraz Arturem, moim byłym szefem, nadal czynnym (i to jak! czołówka mastersów na świecie) kolarzem, tak mi się spodobało komponowanie akcesoriów, wizualizacja konkretnych projektów, szukanie okazji jeśli chodzi o zakup części, że nagle okazało się, że rowerów do złożenia jest grubo ponad dyszka. Z Waldkiem stanowimy taki duet, w którym to ja biorę na siebie zakupy, sprzedaż, projektowanie i wizualizację, a Waldek doradza w kwestiach technicznych, a całą wiedzę i serce wkłada w składanie rowerów, zarówno tych dla mnie jak i tych, które będziemy chcieli sprzedać. Traktuje to jednak jako hobby, relaks, sposób na odskocznie od pracy i codziennych problemów. Raczej nie uczynię tego sposobem na zarabianie. Ponieważ długie lata byłem związany z tuningiem samochodowym, to bez problemu znalazłem wspólny mianownik: finalny projekt musi być spójny, wyjątkowy, bezpieczny i przystępny. Nawiązując do pytania: wymienione rowery będe składał dla siebie, a gdy już będą gotowe pewnie z chęcią zabiorę się za kolejne, Życie pokaże, które zostaną, a z którymi się rozstanę (jeśli będę potrafił).

#5 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 02 November 2014 - 17:48

No to witamy w klubie  :-D

Przez ten rok nie złożyłem żadnego roweru i ... czuję się jakoś dziwnie.

Jako że mam obecnie 4 rowery (2 szosówki, górala i cross/trekkinga), ciężko wytłumaczyć, szczególnie innym (bo sobie bym umiał :-D ), potrzebę posiadania kolejnego jednośladu - wiadomo jeszcze mógłby być: przełajowy, ostre koło, czasowy.....

Ale chodzi mi po głowie taka oto myśl - sprzedać górala (26") i trekkinga, a w to miejsce złożyć ściganta XC na kołach 27,5" - teoretycznie zastąpi on te dwa rowery, a tak naprawdę spowoduje, że będę miał co robić  :mrgreen:  

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#6 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 18:05

No! Faktycznie, musisz się czymś zająć. ;-)

#7 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 18:14

Apropos.....
Nie wspomniałem o jeszcze jednym projekcie, który w sumie także powinienem zaliczyć do grona tych własnych, bo wiedząc, że kolega Waldek z którym współpracuje i od którego już tak wiele się nauczyłem, bardzo chciałby mieć poza szosą również przełajówkę oraz znając Jego preferencje dotyczące osprzętu, postanowiłem zrobić Mu niespodziankę i do Gwiazdki złożyć dla Niego taki set:

4. Specialized Crux Expert XS + sztyca Spec + Shimano 105/Tiagra 2x10 + FSA + Ritchey + Fulcrum

A o to rama, którą udało mi się zakupić:

5d6sms.jpg

Nie napisałem o tym wcześniej, bo to niespodzianka, która utrzymuje w takiej tajemnicy, że sam ze sobą boję się o tym rozmawiać,hehe.
Prosta kiera z rogami, siodło z MTB, tarczówki, bo tak to sobie Waldek wymarzył i mam nadzieję, że Gwiazdor w tym roku przyjedzie na Spec'u.

#8 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 02 November 2014 - 19:19

Fajna sprawa, takie budownictwo. W tym roku złożyłem trekkinga i zacząłem szosę, którą skończę w połowie przyszłego. Potem zaczynam projekt do trollowania świata - stalówkę w barwach Festiny z Sygnaturą Virenque'a w zestawie z pełnym strojem tej zasłużonej ekipy :>

Życzę owocnego skladania.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#9 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1,204 posts
  • SkądN. Tomyśl

Posted 02 November 2014 - 19:23

Trochę tych rowerów złożyłeś, w sumie ruch jest, jest i frajda.

Na przyszły rok planuję coś na Columbusie Max do rajdów po szutrach.

#10 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 20:50

Link do zdjęcia czasówki Bianchi Vacansoleil. Wklejam, bo w tym kierunku będę podążał. http://www.velo101.c...clm-du-tour/222

#11 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 20:54

Właściwie poza Cannonem to nie złożyliśmy jeszcze....nic więcej, ale na szczeście do większości projektów, przynajmniej tych "komercyjnych" części już mamy więc do Gwiazdki powinniśmy się uwinąć. Przynajmniej z tymi rowerami, które mam nadzieję znajdą zadowolonych i szcześliwych klientów.

#12 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 02 November 2014 - 21:33

Jeśli chodzi o numer 3:

Wybrałem już koła, beda to koła składane na obręczach Mavick 280, szprychach DT Swiss i piastach Soul Kozak pod szytki Tufo S3 Lite

Przewidywana waga to 1150gr.

Owszem, mógłbym zastosować obręcze FFWD, które ważą równo 1kg ale musiałbym zapłacić za nie ponad 2x tyle, więc uznałem, że poszukam gramów ujemnych gdzie indziej, a zaoszczędzone na kołach pieniądze spożytkuje choćby na budowę Spec'a Experta.

Obręcze będą czarne (identyczne) jak w Colnago na dołączonym zdjęciu, szprychy również poza 4 srebrnymi ułożonymi w krzyż jak na drugim zdjęciu:

2m4eib8.jpg1zlglk6.jpg

#13 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 02 November 2014 - 23:35

Niskoprofilowe obręcze nie pasują do grubych rur w ramie. To Colnago wygląda już zabawnie.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#14 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 03 November 2014 - 00:16

Niskoprofilowe obręcze nie pasują do grubych rur w ramie. To Colnago wygląda już zabawnie.

Ale myślę, że do mojego Lemond'a już jak najbardziej

#15 kaczor

kaczor
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądKraków- okolice

Posted 04 November 2014 - 19:50

Twoje projekty wyglądają bardzo ciekawie, widzę, że ruszyliście z rozmachem.

Piszesz, że składanie rowerów ma być odskocznią od pracy i sposobem na relax- doskonale Cię rozumiem, bo sam od kilku lat  robie podbnie- najpierw szukałem a właściwie polowałem na okazje o gotowe rowery, jednak o wiele większą satysfakcje mam ze składania od zera. Czasen trafię gdzieś np. tanio klamki i potem dobieram do tego ramę :-D  Fajnie miec kilka projektów w głowie i pklanować dobór komponentów w oparciu o kolorystykę, klasę itp. Wtedy nawet excel w pracy nie jest taki nudny :-) .Z ciekawością czekam na kolejną odsłonę.

#16 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 04 November 2014 - 20:47

Dzięki. Właśnie rama Spec'a trafiła do Wałcza do Pana Jana Antkowiaka, bo przecież nie mogę jednocześnie zrobić koledze Waldkowi niespodzianki i poprosić Go o złożenie przełaju dla....Niego samego. Mam nadzieję, że jutro uda mi się pojechać po rower SDC (zdjęcia w temacie Rowerki do złożenia: plan do końca roku) i będę miał już do Crux'a korbę FSA Gossamer, a do mojego Lemonda SRAM Red'a (wykorzystam ją poza korbą i hamulcami, być może i kaseta będzie inna). Mam już też do Lemond'a siodełko, udało mi się zdobyć używane, białe Fizik Arione 00. Fotki wrzucę. Pierwotnie kiera, mostek i sztyca to miały być komponenty Bontragera z serii XXX ale czy będą to się okaże jak zważymy:)

#17 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 06 November 2014 - 13:25

Numer 3: A to Fizik, którego udało mi się nabyć: 6pyd01.jpgzna32d.jpg2w4xypw.jpg

#18 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 08 November 2014 - 23:58

I są upragnione komponenty Sram Red do Lemond Tete de Course:

2hs2bux.jpg2h6wyn7.jpg2817l3s.jpg

Dziękuje dwóm Robertom: z Krotoszyna i Sulmierzyc.
Pozdrawiam

#19 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 21 November 2014 - 01:54

Witam ponownie.

Ogromnie dużo się dzieje i nie miałem wcześniej okazji napisać ale również w temacie moich własnych rowerków ruch.

Udało się zakupić:
sztycę Bear K Bone,
kierownicę ITM oraz mostek Syntace,
a także siodełko carbonowe,
hamulce KCNC C7 black oraz korbę Stronglight Vulcan 53/39 172,5
o najniższej wadze wśród akcesoriów do których miałem dostęp.

Bardziej jednak ucieszył mnie fakt, że w Szwajcarii istnieje możliwość zakupienia całego,
mocno doinwestowanego roweru Look wyposażonego w ultra lekką korbę i hamulce.

Tak więc oczekuję niecierpliwie i wtedy w/w korba i hamulce znajda miejsce w innych rowerach, a ja zyskam kolejne gramy.

Cały czas z pewnością będę rónież poszukiwał lżejszych niż wymienione kół, kiery, mostka, sztycy oraz widelca.

Czy uda się zejść poniżej 5kg?

A oto i graty:

6tpzt4.jpg7c7q.jpg2m319jt.jpg

#20 Gosc_Grizzly_*

Gosc_Grizzly_*
  • Gość

Posted 21 November 2014 - 02:01

Ramę czasową Bianchi sfotografuję choć jeszcze nie wszystko mam żeby zacząć składać ten rower, a z nowości: - do Rodzinki rowerowej dołączył nowy członek: Look 695 SR i-Pack. Postaram się również zrobić zdjęcia. Plany wobec niego: - Campa Super Record 11s - Koła FFWD bez logo z powierzchnią do hamowania pod kolor motywów z ramy - Lekka kierka i siodło oraz pedały Look Cała zima przed nami, będzie się czym zająć, a Święty przyjedzie w tym roku na rowerze