Jump to content

Photo

Sram Red Exogram 2X10 Pytanie O Kompatybilność

8 replies to this topic

#1 tomkaz016

tomkaz016
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 02 November 2014 - 23:02

witam 

w mojej szosie padła właśnie korba (wytarte miejsce osadzenia łożyska ), był to pierwszy Sram Red . Podjąłem decyzję o zakupię nowej korby , starej nie opłaca mi się już wklejać na Loctite bo po 300 km jest to samo . Wybór padł na nowy model Srama , a mianowicie Red Exogram .

Moje pytanie dotyczy kompatybilności korby z przednią przerzutką , jest to pierwszy Sram Red . Czy będzie to normalnie działać , czy mogą być jakieś problemy ? 

Drugie pytanie odnosi się do montażu korby w ramie . Rama jest po BB30 , ale gdzieś w manualu Sram'a wyczytałem że są korby z dwoma długościami osi , nie wiem czy tyczy się to też nowego Red'a. Korba jaką wybrałem jest pod BB30 i posiada nakrętkę kasującą luz na ramieniu . Czy do tej korby będą mi potrzebne tak jak w przypadku starego modelu podkładki plastikowe , sprężyste metalowe  , czy wystarczy tylko ta czarna podkładka która znajduje się bezpośrednio przy łożysku ? 

714663f48d644b0bm.jpg

Czy nowy model korby jest dobrym wyborem , czy może lepiej zakupić ten sam pierwszy model . Dodam że cena jest taka sama w moim wypadku . 

pozdrawiam 

#2 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 02 November 2014 - 23:57

Korba BB30 Red jest w systemie BB30, taka sama dlugosc, jak poprzednia wersja Reda, tu nie ma roznych dlugosci.
Przy nakretce kasujacej nie uzywasz falujacej.
Podkladki przy lozyskach, sa czescia lozysk.
Bierz nowsza wersje, bo to zupelnie inna korba. Lzejsze ramiona, a co najwazniejsze, lepsze zebatki.
Starsza tytanowa przerzutka, jak dziala prawidlowo, bedzie dzialac dobrze z nowa korba.
Jak masz starsze klamki, to nie wykorzystasz w pelni nowej przerzutki yaw, ktora bedzie dzialac co najmniej tak dobrze, jak starsza.

#3 tomkaz016

tomkaz016
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 03 November 2014 - 01:27

Korba BB30 Red jest w systemie BB30, taka sama dlugosc, jak poprzednia wersja Reda, tu nie ma roznych dlugosci.
Przy nakretce kasujacej nie uzywasz falujacej.
Podkladki przy lozyskach, sa czescia lozysk.
Bierz nowsza wersje, bo to zupelnie inna korba. Lzejsze ramiona, a co najwazniejsze, lepsze zebatki.
Starsza tytanowa przerzutka, jak dziala prawidlowo, bedzie dzialac dobrze z nowa korba.
Jak masz starsze klamki, to nie wykorzystasz w pelni nowej przerzutki yaw, ktora bedzie dzialac co najmniej tak dobrze, jak starsza.

Dzięki 1415chris za szybką i wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie . Co do długości osi korby zamieszczam poniżej zdjęcie 

1aa3ebedf25b699am.jpg

Jeśli chodzi o korbę wybieram w takim razie nowego Sram'a Red'a . Z czasem będę wymieniał pozostałe elementy napędu na nowy model . 

#4 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 03 November 2014 - 06:34

Ta dluzsza korba powinna nazywac sie "ala bb30". Standard bb30 jest pod ramy z 68mm mufa.
Czesto producenci uzywaja nazwy bb30 dla korb, ktore nie sa scisle w tym standarcie. Jedyna wspolna ich cecha jest srednica oski, 30mm ale juz z roznymi jej dlugosciami.
BB30 Red jest przykladem 100% bb30.
Dluzsza oska jest w Force22 i korbie Red z miernikiem mocy.
W tych dwoch wypadkach pajak jest osobna czescia korby, w przeciwienstwie do wersji bb30 lu gxp.

#5 tomkaz016

tomkaz016
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 03 November 2014 - 21:04

Ta dluzsza korba powinna nazywac sie "ala bb30". Standard bb30 jest pod ramy z 68mm mufa.
Czesto producenci uzywaja nazwy bb30 dla korb, ktore nie sa scisle w tym standarcie. Jedyna wspolna ich cecha jest srednica oski, 30mm ale juz z roznymi jej dlugosciami.
BB30 Red jest przykladem 100% bb30.
Dluzsza oska jest w Force22 i korbie Red z miernikiem mocy.
W tych dwoch wypadkach pajak jest osobna czescia korby, w przeciwienstwie do wersji bb30 lu gxp.

Czyli sa to tak zwane korby w standardzie bbright stosowane w Cervelo ?

#6 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 03 November 2014 - 21:17

Nie do konca. Pasuja do bbright ale trzeba uzyc 10mm podkladki. BBright to 79mm mufy ramy, korby z 30mm oska (nie bb30), te ktore znam, moga byc stosowane nawet w 89mm mufach.

#7 bicyk

bicyk
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 17 November 2014 - 11:29

Mam wątpliwości,

Mam ramę BB30,  na oku mam korbę z BBright w dobrej cenie, FSA SL-K force.

Czyli suport z lewej strony jest o 11 mm dłuży niż w systemie w jakim mam ramę.

Czy to znaczy, że lewy pedał będę miał o 11 mm bardziej oddalony od ramy niż gdybym kupił korbę BB30?

Jeżeli tak, to chyba nie będzie to zbyt wygodne?

#8 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 17 November 2014 - 11:44

Nie bedzie bardziej oddalony. Tu masz pokazane, na czym polega trick: https://www.google.c...30.aspx;600;362

#9 bicyk

bicyk
  • Użytkownik
  • 2 posts

Posted 17 November 2014 - 12:34

dzięki

Reply to this topic