Skocz do zawartości

Zdjęcie

Błędne Wskazania Opaski Sigma

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopad 2014 - 19:54

Panowie mam pytanie posiadam tacxa i-geniusa. Zacząłem używać pulsometru i mam licznik polara i do niego opaskę kodowaną wiec zakupiłem opaskę sigmy na Agito wskazaną na stronie tacxa Sigma 20303. Opaska ładnie się łączy z trenażerem. Tylko mam problem jak zaczyna mierzyć mi puls to skacze on od 100 do 200. Pulsu 200 nie przekracza ale wskazania są błędne. Puls tak jakby się zapętlał od wartości około 110 do 200 i jedna pętla trwa tak z 3 sekundy. Nie wiem czy coś może zakłócać sygnał z tej opaski ? Bateria powinna być sprawna, chyba że to stare zapasy magazynowe. Jak zdjąłem z siebie opaskę to jeszcze przez minute pokazywała cały czas 200. Choć później spróbowałem z opaska od Polara WearLink coded i co o dziwo chyba się połączyła chyba, że pokazywała mi jeszcze sparowanie Sigmy. Ale też wyświetlała maks tętno 200 co kilka sekund

Macie może jakieś rozwiązania ? Bo nie wiem czy reklamować opaskę sigmy .

#2 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2014 - 19:57

Włóż jej baterię na odwrót, zresetujesz opaskę i sparuj ja od nowa. Dobrze mieć baterię pewniaka.

#3 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 listopad 2014 - 20:07

Ok dzięki. A jak zresetować opaskę ? Bo nie widzę żadnych przycisków. Czy wystarczy tylko wyciągnąć jej baterie ?

#4 Gosc_Voltek_*

Gosc_Voltek_*
  • Gość

Napisano 08 listopad 2014 - 20:35

Wyciągasz baterię i wkładasz na odwrót na 3-5 sec.

#5 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 listopad 2014 - 19:21

Odwróciłem baterie nic nie pomogło.

Zauważyłem, ze obie opaski pokazują prawie dobry puls który jest zakłócany przez chwilowy puls 200 lub coś koło 100 bardzo nisko. Pojawiają się odchylenia od dobrego pulsu na 2 sekundy i znowu dobry puls wskakuje na pół sekundy. Opaska Sigmy jest sprawna bo Polara tak samo pokazuje.

Co może zakłócać pracę opaski ? Czy możliwe są zakłócenia z zasilacza do laptopa ? Czy opaska z ant+ pomoże ? Bo zależy mi dosyć aby używać tego tacxa z pulsem.

#6 Gosc_Zeb_*

Gosc_Zeb_*
  • Gość

Napisano 10 listopad 2014 - 23:36

Tak opaska z ant+ pomoże, bo taki właśnie system przekazu danych jest w tacx i-genius. Nie znam tych opasek Sigma i Polar, ale jeśli nie ma na nich logo ant+, to raczej są niekompatybilne z tacx i-genius

#7 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 listopad 2014 - 08:06

Tu mam ze strony Tacxa jakie są kompatybilne z geniusem

Genius - Bushido - Vortex

Tacx ANT heartrate belt T1992
Garmin ANT heartrate belt article number 010-;10997-00
Suunto ANT belt - article number 14543000
Sigma analogue - article number 20303
Polar coded T31 -article number 920135

Fortius - Flow - Flow MP

Sigma analogue - article number 20303
Polar coded T31 - article number 920135

The following belt does not work with Tacx
Polar Wearlink W.I.N.D (specially coded)

Ale czytam na stronie Tacxa, że przy błędnych wskazaniach zalecają zdjąć czujnik kadencji od zwykłego licznika, a ja właśnie mam założony.

Zdjąłem czujnik kadencji i teraz wszystko jest OK.

Dodaj odpowiedź