Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Rower] Peritus Czy Innej Firmy ?

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 12 listopad 2014 - 16:47

Witam
Chce kupić nowy rower do kwoty ok 15 tyś.

Chce go mieć na lata wiec chce jakiś porządny nie żadny chiński rower.
Tak jak w temacie chciałem się zapytać o tą firmę Peritus ? Może ktoś jeździ na ten firmie, jak tam to prosze o opinie

Rozmawiałem z Peritus i oferują mi za 12 900 rower na ramie ventus , koła szytka , wszystko fulll carbon . grupa dur-ace albo za 15900 dur-ace Di2 a tu pokazali zdjęcie jak by wyglądał  https://fbcdn-sphoto...12aeb1b91271096

Wcześniej się też pytałem o rower Canyon Aeroad Cf Slx 7.0 za 14 tyś i na razie to mój faworyt do kupienia może trochę trzeba czekać na rower ale opinie ma dobre

A może coś innego mi polecicie, czekam na propozycje :)

Pozdrawiam Wojtek

#2 kryniu

kryniu
  • Użytkownik
  • 415 postów
  • SkądKórnik

Napisano 13 listopad 2014 - 08:41

Żarty sobie robisz? Masz taki budżet i chcesz kupować "rower" firmy Peritus ???? Może ktoś mnie wyprostuje ,ale zdaje się , że to tylko nieźle wypacykowany chińczyk ...zamów sobie chłopie Canyona , albo coś z podobnej półki i ciesz się porządnym sprzętem, za 15 tysięcy można mieć naprawdę dużo i dobrze . Delikatnie mówiąc to marka Peritus nie należy raczej do grona uznanych producentów.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 listopad 2014 - 08:57

Otóz to. Malowany chinol jak tysiąc innych.

Jeżeli za te same pieniądze możesz mieć Canyona Aeroad, każdy inny wybór byłby chyba przejawem szaleństwa ;)

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 19szymon93

19szymon93
  • Użytkownik
  • 207 postów
  • Skądłódź

Napisano 13 listopad 2014 - 09:39

Cóż miałem ostatnio styczność z ramą peritusa u znajomego, co prawda mtb ale zawsze, większej wydmuszki jeszcze nie widziałem, materiał ugina się pod palcami, lakier odpryskuje, nie wiem czy tak robi się ramy z węgla ale ewidentnie jest klejona z dwóch połówek, generalnie tragedia. Lepiej dołożyć ciut kasy i kupić coś lepszego, mimo że jak to peritus zachwala swoje rowery, za mniejszą kase masz lżejszy rower od rowerów znanych firm. W dodatku jest spore prawdopodobieństwo że będziesz czekał na rower od peritusa sporo czasu. Znajomy na zamówioną ramę czekał ponad 2 miesiące, żenada. Canyona masz pewnie po tygodniu maks.

Up. Zapomniałem dodać, peritus podobno nie produkuje ram. "Kupuje" je od małych firm które nie są wstanie sprzedać czegoś pod swoją nazwą, maluje to, nakleja swoje logo i sprzedaje jako peritus, a w przypadku częsci jak jagu.

#5 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 14:35

Rozumiem
Pytałem się też znajomego i też powiedział że Peritus to oklejony chińczyk i powiedział żebym sobie coś innego kupił np. ten co jest mom faworytem ten Canyon Aeroad Cf Slx 7.0

Co do Canyon jak się zrobi zamówienie i od razu się zapłaci to można mieć w 7 dni rower. Tylko e-maila napisać do Canyon żeby przyśpieszyli wysyłkę

#6 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 712 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 15:40

A Canyony to nie malowane chińczyki? Wysyłkowa masówka z Niemiec i tylko tyle.

Chce go mieć na lata wiec chce jakiś porządny nie żadny chiński rower.

Look zdaje się, że produkuje rowerki w afryce. Najlepsze włoskie ramy możliwe, że te są tworzone u nich na miejscu ale zdecydowana większość rowerów jakie możesz kupić to właśnie obklejone "chińczyki" i "tajwańce". Taka rzeczywistość.

#7 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 listopad 2014 - 16:04

Chyba sobie żartujesz, nazywając Canyona chińczykiem.

rowerplus-logo-2.png

#8 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 13 listopad 2014 - 18:09

Tajwańczyk.

#9 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 13 listopad 2014 - 18:09

Tajwańczyk.

#10 dark_wojtek

dark_wojtek
  • Użytkownik
  • 41 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 20:34

Canyon daje mi 6 lat gwarancji

Jakoś czytam po forach to mówią że to porządna firma

• gello1 lubi to

#11 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 listopad 2014 - 21:30

Jest zasadnicza różnica pomiędzy Peritusem, projektowanym i składanym w Chinach na podstawie absolutnie wtórnych technologii, a Canyonem, który w dziedzinie R&D jest w absolutnej czołówce. W tym przypadku klasyfikowanie produktu na podstawie miejsca produkcji jest kompletnie bezpodstawne.

rowerplus-logo-2.png

#12 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 712 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 00:21

Nie twierdze, że Canyon = Peritus :) tylko, że obaj mają skośne oczy i  że ciężko będzie kupić coś niewyprodukowanego w Azji. Ale w tym nie ma nic złego. Oczywiście z tych dwóch rowerów wybrałbym Canyona.  dark_wojtek jesteś pewny zakupu roweru bez przymiarki?

#13 Dwa Baranki

Dwa Baranki
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 14 listopad 2014 - 01:18

Tutaj nie jest problemem kraj produkcji. Produkty z Azji mogą być dobre. Ważna jest kontrola jakości. Firmy z wyrobioną marką nie mogą sobie pozwolić na słaby produkt. Kontrolują lepiej podwykonawców z Azji. Firmy nastawione tylko na niską cenę, nie mają takiej kontroli jakości. Oczywiście chiński produkt bez uznanej marki może być bardzo dobry i używany wiele lat bez problemu. Jednak z tym markowym masz większe szanse dostać coś dobrego. Gdybym miał taki budżet jak ty, to wolałbym zapłacić trochę więcej za kontrolę jakości markowego sprzętu.

#14 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 14 listopad 2014 - 06:49

Nawet Look już oficjalnie przyznał że robią ... gdzieś tam daleko...

Z ram produkowanych nie w azji to chyba tylko Colnago C60 *(ale i tego nie jestem pewien), a i cena samej ramy C60 to 16k. więc szkoda "prądu", w cenie 15k. można już kupić rower praktycznie każdej marki - więc kwestią gustu, osprzętu pozostaje reszta. 

Canyon już był tu polecany, pozostaje jeszcze cała masa fajnych rowerów *(kolejność przypadkowa) np. Bianchi Infinito, Look 675, Cervelo R3, Ridley .... pozostaje kwestia Twojego smaku, preferencji estetycznych, może trochę przeznaczenia czy rower ma być bardziej endurance *(tzw. wygodny do długich jazd) czy typowy ścigacz o b. sztywnej konstrukcji.

powodzenia w zakupie i chwal się nowym nabytkiem 8-)

Dodaj odpowiedź