Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozpinanie Się Łańcucha Ze Spinką

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopad 2014 - 10:21

Napęd Campagnolo Centaur 10s Triple. 52-39-30 z przodu. Z tyłu 12-23 jak po nizinie, 13-29 jak po górach. Z tyłu przerzutka z długim wózkiem. Łańcuchy Campagnolo 10s.

Starałem się jeździć ze spinką. Najpierw była to spinka KMC. Rozpięła się przy zrzucaniu z przodu z blatu na średnią tarczę. Udało się znaleźć połówkę która odpadła. Spiąłem z powrotem i po parudziesięciu kilometrach rozpięła się sama z siebie na prostej podczas spokojnej jazdy.

Kolega miał akurat pod ręka swoją spinkę Wipperman Connex. Spieliśmy jego i jeżdziłem na niej kilka tygodni. Rozpięła się z nienancka podczas spokojnej jazdy bez zmieniania biegów. Kolega przjechał na swojej dziesiątki tysięcy kilometrów na Campagnolo Veloce Triple i nigdy nie miał takiego problemu. Różnica jest taka że on ma z tyłu średni wózek i jego łańcuch wydaje się bardziej napięty.

Teraz łańcuch zakułem nie mając już zaufania do spinek. Ktoś ma pomysł dlaczego spinki mi się rozpinały?

#2 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 17 listopad 2014 - 10:28

Naście lat jeżdżę na spinkach i nic takiego mnie nie spotkało. Na pewno zaskoczył zamek? Może używasz nieodpowiedniej, zbyt szerokiej i zawadza o koronki, co powoduje rozpinanie? Dziwna historia.

#3 jajacek

jajacek
  • Użytkownik
  • 537 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopad 2014 - 10:41

Spinki na pewno prawidłowe. KMC dedykowana do Campy 10s a Connex uniwersalna do wszystkich łańcuchów 10s. Zamek zaskoczył na 100%. Mam podejrzenie że to z powodu za mało napiętego łańcucha bo spinka może się przecież otworzyć tylko do tyłu więc jedyna możliwość że zrobił się taki luz który ją rozpiął albo zrobiłem jadąc na luzie obrót pedałami do tyłu i rozpiąłem w ten sposób.

#4 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 listopad 2014 - 14:11

A Connexa dobrze zapiąłeś? Powinno być tak:

Connex_link.jpg

Albo inaczej, łatwiej do zapamiętania: spinka na górze ma mieć wycięcie jak serduszko ;-).

W tym przypadku nie ma prawa się rozpiąć!

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#5 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 402 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 18 listopad 2014 - 14:49

Miałem podobny problem :arrow: luźną spinkę, odpowiednio lewą i prawą, na pusto lekko ścisnąłem w imadle ;-) 

Dodaj odpowiedź